Peruuttamattomat ajanvaraukset lisäävät entisestään jonoja terveyspalveluissa

Peruuttamattomia ajanvarauksia on ollut tänä keväänä tavallista enemmän, todennäköisesti koronavirustartunnoista johtuen. Kuva: Mostphotos

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Eniten peruuttamattomia poissaoloja on neuvolapalveluissa, kouluterveydenhuollossa sekä sairaanhoitajien ja lääkäreiden vastaanottotoiminnassa.   

Oulun kaupungin vs. terveysjohtaja Jarkko Huusko toivoo, että oululaiset peruisivat varaamansa ajat, elleivät pääse vastaanotolle.

”Kun sovitut vastaanottoajat jäävät perumatta, aikoja ei voida siirtää jonossa oleville potilaille, vaan ne jäävät kokonaan käyttämättä. Tämä nostaa sairaanhoidon kustannuksia ja hidastaa kaupunkilaisten hoitoon pääsyä. Voimme yhdessä vaikuttaa siihen, että oululaisten potilaiden hoitopolku on mahdollisimman nopea ja jokainen saa tarvitsemansa hoidon ajallaan.” 

Kun sovitut vastaanottoajat jäävät perumatta, aikoja ei voida siirtää jonossa oleville potilaille, vaan ne jäävät kokonaan käyttämättä.

Peruuttamaton poisjäänti aiheuttaa kustannuksia myös asiakkaalle itselleen. Oulun kaupunki perii 18 vuotta täyttäneiltä asiakkailta peruuttamatta jätetystä terveyskeskuksen lääkärin, suun ja hampaiden tutkimuksen ja hoidon, erikoissairaanhoidon avohoidon tai kalliin kuvantamistutkimuksen vastaanottoajasta 51,50 euroa, ellei peruuttamatta jättämiselle ole hyväksyttävää syytä.

Varatut ajat pitäisi peruuttaa viimeistään edeltävänä päivänä.