Oulussa junioreiden liikuntavuorot ovat ilmaisia kaikilla kaupungin liikuntapaikoilla

Oulussa kaikki alle 18-vuotiaiden harrastusryhmien vuorot ovat maksuttomia kaupungin liikuntatiloissa. Kuvituskuva: Harri Tarvainen / arkisto

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Pirkko Vääräniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Lasten harrastusmaksut puhututtavat mediassa ja vanhempien kesken jatkuvasti. Oulussa halutaan tukea lasten ja nuorten liikuntaharrastusta tarjoamalla kaikki alle 18-vuotiaiden harrastusryhmien vuorot maksutta kaupungin liikuntatiloissa.

Oulu on tällä hetkellä yksi harvoista kaupungeista, joissa alaikäisten harrastus- sekä kilpailu- ja turnauskäyttöön varatut liikuntatilat ovat maksuttomia.

”Tämä koskee Oulussa kaikkia liikuntatiloja, kuten koulujen saleja, jäähalleja, jalkapallohallia, liikuntahalleja sekä uimahalleja. Vain omatoiminen harjoittelu kuten kuntosalilla käyminen, uiminen ja sulkapallo eivät kuulu maksuttomaan toimintaan”, liikuntakoordinaattori Helena Mäkinen liikuntapalveluiden vuoronvarauksesta kertoo.

”Vuorot ovat maksuttomia oululaisille, mutta vuoron varaajan ei tarvitse olla urheiluseura. Etu koskee kaikkia muitakin lapsiryhmiä. Junioritoimintaa tuetaan myös varaamalla tiettyjä kellonaikoja liikuntatiloista vain junioriharrastajien käyttöön vuorojenjakoperiaatteet huomioiden”, liikuntakoordinaattori Sami Heikkinen vielä täsmentää.

Kaikkiin lajeihin kaupungilla ei ole mahdollista tarjota tiloja, mutta tila-avustusta voi hakea niihin alle 18-vuotiaiden liikuntavuoroihin, jotka varataan yksityisiltä toimijoilta.

Tärkeä tukimuoto lapsille ja perheille

Hyvinvointi-, kulttuuri- ja liikuntalautakunnan puheenjohtaja Susa Vikeväkorva (vihr.) näkee, että ilmaiset harrastusvuorot tukevat lasten ja perheiden hyvinvointia monipuolisesti:

”Maksuttomilla vuoroilla ei tueta vain liikunnallisuutta, vaan vaikutusta on myös lasten ja nuorten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, kuten mielenterveyteen ja itsetunnon kehittymiseen. Lasten kunnon kohoaminen ei ole ainoa hyvä syy näiden vuorojen tarjoamiseen, vaan kerrannaisvaikutukset ovat niin suuria, ettei sille voi laittaa hintalappua.”

Maksuttomilla vuoroilla ei tueta vain liikunnallisuutta, vaan vaikutusta on myös lasten ja nuorten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, kuten mielenterveyteen ja itsetunnon kehittymiseen.
Hyvinvointi-, kulttuuri- ja liikuntalautakunnan puheenjohtaja Susa Vikeväkorva

Vikeväkorva kertoo, että poliittinen tahtotila maksuttoman liikunnan tukemiseen on ollut yhteinen yli puoluerajojen.

”Kun köyhyys koskettaa yhä useampaa perhettä, tämä voi olla merkittävä tuki. Tämä on helppo ja suhteellisen tasapuolinen tapa tukea perheitä. Toivon, että Oulu haluaa jatkossakin panostaa tällä tavalla lasten ja nuorten liikkumiseen, vaikka kaupungille on tulossa taloudellisesti haastavia aikoja”, Vikeväkorva toteaa.

Vuonna 2023 liikuntapalvelut jakoi vuoroja kaikkiaan lähes 350 000 tuntia. Alle 18-vuotiaille näistä kohdistui vuoroja yhteensä yli 200 000 tuntia.

Liikunnan juhlavuosi -logo