Oulun neuvoloiden perhevalmennuksesta opit raskausajalle ja vanhemmuuteen

Terveydenhoitaja Jenna Poutanen (vas.) opasti Jaakko Pyyköstä ja Heidi Rantavaaraa vauvan käsittelyssä. Terveydenhoitajana työskentelevälle Rantavaaralle asia oli jo tuttua, mutta Pyykönen pääsi harjoittelemaan ensimmäistä kertaa. Kuvat: Emilia Tiitto

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun seudun neuvolat huomasivat perinteiseen perhevalmennukseen osallistuvan koko ajan vähemmän ja vähemmän asiakkaita. Tulevat vanhemmat löysivät tarvitsemansa tiedon netistä ja nettivalmennuksista.

”Halusimme uudistua. Kempele kokeili perhevalmennuksen järjestämistä tapahtumatyyppisesti ensin. Saimme sieltä inspiraation ja suunnittelimme toteutustamme pari vuotta”, äitiyshuollon vastuuterveydenhoitaja Johanna Moilala kertoo.

Oulun neuvolat ovat järjestäneet perhevalmennuksen messutyyppisenä tapahtumana joka toinen kuukausi viime syksystä asti. Ilmoittautuminen valmennukseen tapahtuu Oulun Omahoidon kautta.

”Osallistuminen on suunniteltu lasketun ajan mukaan. Optimaalinen osallistumishetki olisi pari kuukautta ennen laskettua aikaa, jotta vanhemmat saisivat tapahtumasta mahdollisimman paljon irti”, Moilala selventää.

Valmennuksen luentosaliin mahtuu 70 henkeä, mutta tammikuun valmennukseen lisättiin paikkoja, sillä tapahtumaan ilmoittautui yli 140 tulevaa vanhempaa.

Vanhempien ja ammattilaisten kohtaamispaikka

Perhevalmennus tarjoaa monipuolisesti tietoa raskausajasta: niin vanhemmaksi kasvamisesta, synnytyksestä, lastenhoidosta kuin imetyksestäkin. Osallistuvat vanhemmat voivat kiertää tapahtumassa esittelypisteitä omaan tahtiinsa.

”Täällä pääsee laajasti näkemään, mitä kaikkea neuvolalla ja yhteistyökumppaneilla on tarjota. Lisäksi vanhemmat pääsevät kyselemään mieltä askarruttavista asioista. Kyseessä on siis myös vertaistuellinen tapahtuma”, palveluesimies Irja Palosaari ja Kirsi Kähkönen Oulun eteläisen puolen vastuuyksiköstä toteavat.

Neuvoloiden työntekijät ohjeistavat vanhempia myös mukaan ryhmätoimintaan.

”Meillä on erityisryhmiä esimerkiksi maahanmuuttajaäideille, englanninkielisille ja päihdeperheiden vanhemmille.”

Takana moniammatillinen joukko

Vaikka messutyyppisen perhevalmennuksen järjestäminen on neuvoloiden oma keksintö, ohjaa myös neuvolatyön lainsäädäntö järjestämään vanhemmille valmennuksia. Kunta saa itse päättää, missä muodossa toteutus tapahtuu.

”Asetus ohjaa moniammatillisuuteen, mikä näkyy meidän monialaisena toimijajoukkonamme. Kolmannen sektorin osuus on kasvanut viime aikoina, joten olemme saaneet sieltä useita yhteistyökumppaneita”, Palosaari sanoo.

Myös Oulun ammattikorkeakoulu on tapahtumassa mukana, mikä näkyy tapahtuman sijoittumisena Kontinkankaan kampukselle.

”Parikymmentä eri alojen opiskelijaa saavat oppikokemusta tapahtumasta”, Palosaari lisää.

Kivunlievityksestä talouteen

Imetys-, synnytys- ja kivunlievityspisteet ovat kenties tapahtuman suosituimpia. Vauvan hoito -pisteellä tulevat vanhemmat harjoittelevat aidonnäköisillä vauvanukeilla lapsen käsittelyä, kylvettämistä, syliin nostamista ja vaipanvaihtoa. Rentoutuspisteellä taas tutustutaan lantion rentouttamiseen, synnytyksen aikaisiin hierontaohjeisiin ja hengitystekniikoihin.

”Etenkin lantionpohjanlihakset ja vatsalihasten erkauma herättävät kysymyksiä”, pistettä pyörittävät kaupungin fysioterapeutit paljastavat.

Liikenneturvan pisteellä kerrotaan, miten vauvan kanssa matkustetaan ja talousneuvolan esittelypöydän äärestä irtoaa ohjeita talouden hallinnan kanssa taisteleville. Yliopiston logopedian opiskelijat sen sijaan kertovat, miksi varhainen vuorovaikutus on kielen kehityksen kannalta tärkeää.

”Muistutamme usein vanhempia, ettei kännykkä kuulu käteen silloin kun ollaan vauvan kanssa. Puhelimien suosion myötä vauvoilla on huomattu entistä enemmän puutteellisen vuorovaikutuksen merkkejä”, Moilala harmittelee.

Parisuhdetta ei saisi unohtaa

Perheterapeutti Elina Koistinen on saapunut perhevalmennukseen vauvanuken kanssa. Hän kertoo vanhemmille kiintyvyyssuhteesta ja parisuhteesta.

”Vanhempien keskinäinen vuorovaikutus on tärkeää, samoin oman taustan käsittely. Sieltä voi löytyä jotain, mikä vaikuttaa vanhemmuuteen.”

Parisuhteen hyvinvoinnista tapahtumassa muistuttelee myös seurakunta.

”Kyseessä on tärkeä asia, sillä parisuhde tahtoo unohtua vauva-arjessa”, diakoniatyöntekijä Kari Rekilä vakuuttaa.

Seurakunta on tehnyt perhevalmennusta yhteistyössä kaupungin kanssa jo vuosia. Parisuhteen polku on rakennettu messuille liikennemerkkien avulla. Kielletty ajosuunta -merkki muistuttaa, että loukkaaminen ja halventaminen käytöksellä tai sanallisesti ovat parisuhteessa kielletty ajosuunta. P-merkki taas viittaa levon paikkaan.

”Elä, älä suorita.”

Eeva Lukkarinen ja Henrik Kuusinen odottavat vauvansa syntymää huhtikuulle. Pariskunta on hankkinut jo paljon lastentarvikkeita ja järjestelleet tulevaisuuden töitään.

Kotiin roppakaupalla tietoa

Esikoisensa huhtikuista laskettua aikaa odottavat Eeva Lukkarinen ja Henrik Kuusinen saapuivat perhevalmennukseen uteliain ja avoimin mielin. Pariskunta yllättyi tapahtuman suosiosta.

”Olemme saaneet paljon uutta tietoa ja tavanneet ystävällisiä ihmisiä, joilla on tietoa vastata kysymyksiimme.”

Kaksikko iloitsee, että tapahtuma on tarjonnut myös tulevalle isälle tilaisuuden kysyä.

”Olemme kyselleet muun muassa imetyksestä, vauvan hoidosta, synnytyksestä ja kipulääkkeistä. Fysioterapeuttien kanssa juttelimme palautumisesta ja kropan vahvistamisesta.”

Ilmoittautuminen kun tapahtuu www.oulunomahoito.fi -sivustolle kirjautumisen kautta. Neuvolapalveluiden tiedotteet löytyvät myös YouTubesta ja Instagramista nimellä ”oulunneuvolat”.