Oululaisia onnistumisia, osa 8: Ketterä yritysyhteistyö julkisen ja yksityisen välillä johti nopeasti potilaan parhaaksi
Oululainen Vitacam-ohjelmisto on rakennettu helpottamaan hoitajan työtä ja lopputuloksena parantaa potilasturvallisuutta. Kuvat: NE Device SW
Yleensä kehitystyö terveysteknologian saralla on hidasta ja uuden sovelluksen kehittäminen kestää keskimäärin seitsemän vuotta. OuluHealth Labsin toiminta-ajatus on toisenlainen. Ratkaisuja haetaan käytännön terveydenhuollon haasteisiin ja ratkaisut halutaan käyttöön mahdollisimman nopeasti.
”Vitacam on erinomainen esimerkki tästä. Vaikka kyseisellä yrityksellä ei ollut aiempaa kokemusta oman terveysteknologiatuotteen kehittämisestä, he huomasivat, että heidän kokemuksensa konenäöstä sopii myös hengitysparametrien mittaamiseen”, OuluHealth Labsin kehittämispäällikkö Timo Alalääkkölä kertoo.
”Tuollainen mittaus tehdään yleensä tarkkailemalla potilasta ja laskemalla rintakehän liikkeitä. Nyt meillä on teknologia tähän. Kyseinen ohjelmisto helpottaa hoitajan työtä ja parantaa potilasturvallisuutta”, hän lisää.
Oma sertifikaatti
Vitacam on myös ensimmäinen sovellus, jolle on myönnetty Oulu Health Labs Label. Kyseessä on OuluHealth Labsin luoma sertifikaatti, joka myönnetään tarkkaan arvioiduille uusille terveysteknologian ratkaisuille.
”Tuo merkki tarjoaa luotettavaa tietoa siitä, että tuote on kehitetty nimenomaan hoitajien oikeasta tarpeesta ja yhteistyössä heidän kanssaan”, NE Device SW:n teknologiajohtaja Miikka Kirveskoski avaa sertifikaatin merkitystä.
Tänä päivänä Vitacam on CE-sertifioitu luokan II a lääkinnällinen laite. Sovellusta on pilotoitu päivystysympäristössä ja avustetun asumisen piirissä sekä validoitu vastikään potilailla riippumattomassa tutkimuksessa Englannissa. Tuotetta lanseerataan myös parhaillaan kehittyville, rajallisen infrastruktuurin markkinoille alkaen Pakistanista aiemmin tänä vuonna.
Suomessa yhteistyötä jatketaan paikallisten kumppaneiden kanssa teknologian kaupallistamiseksi.
”Haluamme jatkaa kehitystyötä suorituskyvyn parantamiseksi erilaisissa käyttöympäristöissä sekä tutkia mahdollisuuksiamme lisätä tulevaisuudessa mitattavien parametrien määrää”, Ne Device SW:n käytettävyys- ja markkinointisuunnittelija Laura Niemi sanoo.
Tietotaitoa ja halua löytyy
OuluHealth Labsin ja NE Device SW:n edustajat kehuvat Oulua ja kaupungin ilmapiiriä erittäin hyväksi terveysteknologia-alan toimijoille. Oulusta löytyy paitsi tietotaitoa, myös halua viedä osaamista eteenpäin. Myös Ouluun rakentuva maailman älykkäin sairaala on hyvä paikka kokeilla ja kehittää uusia terveysteknologian sovelluksia.
”Olemme nyt osa Pohde-hyvinvointialuetta, joka työllistää kaikkiaan 18 000 henkilöä. Siellä on kova kehittämisen tarve ja mahdollisuus. Me olemme täällä vastaamassa organisaatiosta nouseviin tarpeisiin”, Timo Alalääkkölä korostaa.
”OuluHealth Labs on yhteistyökehityksen toimija julkisen ja yksityisen sektorin välillä. Todellisesta tarpeesta nousevien uusien sovellusten ja teknologioiden nopea kehittäminen ideasta käyttöönottoon on valtti ja vahvuus. Meillä on halu olla Suomen ketterin kehittäjä.”
BusinessOulu tukemassa
Samaa yhteistyön toimivuutta painottaa Kirveskoski.
”Yhteistyö eri toimijoiden välillä on sujuvaa ja jokainen tuo omalla osaamisellaan lisää yhteiseen pottiin.”
BusinessOulun rooli myös korostuu esimerkiksi viestinnän osaamisessa. BusinessOulu oli mukana perustamassa OuluHealth Labsia vuonna 2016, ja sen myötä yhteisö on osa BusinessOulun luotsaamaa OuluHealth-ekosysteemiä.
”Ja tuo yhteistyö on puolestaan meille tärkeää, saamme apua muun muassa sovellustemme validiointiin ja verifiointiin”, NE Device SW:ltä jatketaan.
Tästä linkistä pääsee tutustumaan Vitacamin toimintaan.
Oululaisia onnistumisia -juttusarja nostaa esille positiivisia kuulumisia työ- ja yrityselämästä. Olipa onnistumisesi pieni tai suuri, haluamme kertoa tarinasi. Juttusarjan toteutuksesta vastaa BusinessOulu. Ota yhteyttä: media@businessoulu.com.