Ohjaajat ja rinnallakulkijat – kaupungin erityispalvelu tukee kotona asumista

Sanni Kälkäjä suunnittelee iltapäiväksi kauppareissua, ja ohjaaja Hanna Luttinen kannustaa miettimään kauppalistaa valmiiksi. Ohjaaja Luttinen nauttii työstään, jossa ei ole kahta samanlaista päivää. Kuvat: Kati Valjus

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ohjaaja Hanna Luttinen hyppää pyörän selkään Heinäpäässä. Hän työskentelee Oulun kaupungin yksikössä, joka tarjoaa tuettua asumista ja ohjaajapalvelua erityistä tukea tarvitseville henkilöille. Tuettu asuminen ja ohjaajapalvelu ovat kaupungin palveluita ja niillä pyritään tukemaan kehitysvammaisten ja muuten erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden kotona asumista.

”Tukea tarjotaan yksilöllisesti asiakkaan tarpeen mukaan”, Luttinen kertoo.

Nyt ollaan jo Heinätorin puistossa matkalla Sami Käsmän luo. Keskustan ja Heinäpään alue on yksi neljästä alueesta, jossa Oulussa voi saada tukea asumiseen. Ohjaajapalvelua voi saada koko Oulun alueella.

Keskustan ja Heinäpään alueella Hanna Luttisen siirtymiset asiakkaan luota toisen luo sujuvat näppärästi polkupyörällä.

Maanantai on siivouspäivä

Luttinen soittaa Sami Käsmän ovisummeria.

”Me emme koskaan mene sisään omalla avaimella emmekä ilmoittamatta. Tämä on vapaaehtoinen palvelu”, Luttinen täsmentää.

Käsmä on tekemässä lähtöä töihin eli Kipinän toimintakeskukseen. Luttinen tai joku muu ohjaajista käy Käsmän luona kaksi kertaa viikossa. Lisäksi hänelle soitetaan päivittäin.

”Maanantaisin yleensä siivotaan”, Käsmä kertoo.

Hän on ollut viikonloppuna nauttimassa rakkaasta harrastuksestaan eli rokkikeikoista. Luttinen kyselee niistä ja elämästä yleensäkin.

”Olemme sellaisia rinnallakulkijoita. Tuemme ja ohjaamme kaikissa arjen asioissa, missä tukea tarvitaan, mutta toki kannustamme ensisijaisesti itsenäiseen toimintaan, jos se vain on mahdollista. Kaikkien asiakkaiden kanssa käydään myös psyykeä tukevia keskusteluja, se on olennainen osa työtämme”, Luttinen selittää.

Maanantaisin jaetaan myös lääkkeet valmiiksi dosettiin – yhdessä. Käsmä jakaa lääkkeet, Luttinen tarkistaa lääkelistasta. Jos lääke loppuu, Käsmä hakee sitä itse apteekista lisää.

Hiljattain Luttinen oli mukana, kun Käsmä tarvitsi terveydenhuollon palveluja.

”Joskus menemme mukaan vastaanotolle, jos asiakas niin toivoo, joskus toimimme vain saattajina. Kuljemme yhdessä julkisilla kulkuvälineillä.”

Sami Käsmä tekee lähtöä töihin Kipinän toimintakeskukseen. Viikonloppu on mennyt rakkaan harrastuksen parissa rokkikeikoilla.

Erehdyksiä on lupa tehdä

Erityistä tukea tarvitsevilla haasteet ovat lopulta aivan samoja kuin meillä kaikilla. Luttisen asiakkaiden ikähaitari on laaja, mutta paljon on nuoria, juuri omilleen muuttaneita. Sellainen on myös Sanni Kälkäjä, jonka luokse seuraavaksi pyöräilemme.

Kälkäjä on suunnitellut tälle päivälle kauppa-asiointia, muttei ole vielä aloittanut kauppalistan tekoa. Luttinen on koonnut Kälkäjälle ideoita aamu- ja iltapaloista kansioon.

”Tein eilen italianpataa, joten tänään ei tarvitse kokata”, Kälkäjä kertoo.

Luttinen kannustaa. Erehdyksiäkin on lupa tehdä, kaikessa. Se kuuluu elämään.

”Ohjeiden lukeminen pussin kyljestä voi olla haastavaa, mutta on mahtavaa, että kokeilit – ja onnistuit!”

Perjantaina Kälkäjällä on tapaaminen Kipinässä. Puutarhuriksi valmistunut ja kädentaidollisesti taitava nuori nainen toivoo pääsevänsä hyödyntämään omia vahvuuksiaan.

”On se mukavaa, että työ alkaa. Päiviin tulee sisältöä.”

Luttinen toivoo, että Kipinässä harjoiteltuaan Kälkäjä voisi hakea tuetun työtoiminnan paikkaa ihan oikeasta työpaikasta, ohjaajien avustuksella. Mutta askel kerrallaan.

Oma koti on tärkeä

Luttinen iloitsee ohjattaviensa onnistumisista.

”Taidot karttuvat, ja esimerkiksi tuetun asumisen asiakkaat saattavat siirtyä kevyempään ohjaajapalveluun asiakkaiksi. Teemme itsemme tarpeettomiksi, ja se juuri on tavoite.

Asiakkaille on erittäin tärkeää saada asua kotonaan. Kaikki heistä asuvat ihan tavallisissa vuokra- tai omistusasunnossa, ja se on myös tärkeää.”

”Kun ajatellaan, miten kehitysvammaisiin suhtauduttiin vielä pari vuosikymmentä sitten, on tultu eteenpäin ihan valtavin harppauksin. Meilläkin on asiakkaita, jotka ovat aikanaan asuneet laitoksessa, mutta pärjäävät nyt kotonaan. Heidän on pitänyt opetella moni asia, ihan itsenäisestä päätöksenteosta lähtien.”

Luttinen korostaa myös, että ohjaajapalvelu on vain yksi palanen toimivan arjen muodostumisessa. Monella asiakkaalla on lisäksi apunaan esimerkiksi siivouspalvelu, ateriapalvelu tai muita tarvittavia palveluita. Käsmällä ja Kälkäjällä myös oma perhe on vahvasti mukana arjessa.