Nousijajoukkue Lippo lähtee innokkaana haastajana naisten Ykköspesikseen – uusi taustayhdistys tukee toimintaa

Aino Kesti pelaa lukkarina ulkopelissä ja kotiuttajana sisäpelissä. Hän on tämän kevään abiturientti Kastellin urheilulukiosta. Jenni Starck on etenijäjokeri eikä vihoittelevan olkapään vuoksi osallistu ulkopeliin. Starck pitää välivuotta valmistuttuaan lukiosta viime vuonna. Hän valmentaa Lipon D-poikia oman pelaamisensa ohella. Kuvat: Antti A.T. Leinonen

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Naisten Ykköspesiksessä on kaksi kahdeksan joukkueen lohkoa. Sarjanousija Oulun Lippo pelaa pohjoislohkossa ja kohtaa runkosarjassa kahdesti oman pohjoislohkonsa vastustajat ja kertaalleen etelälohkoon kuuluvat joukkueet.

Sarja on ennakkoon povattuna todella tasainen. Voittajajoukkue nousee suoraan ylimpään sarjaan Superpesikseen, ja ykkössarjan finaalin hävinnyt pääsee vielä karsimaan Superpesiksen toiseksi heikoimmin sijoittunutta vastaan.

Pelinjohtajien sarjaennakossa oli vain yksi joukkue nimettynä nousijakandidaatiksi: edellisellä kaudella Superpesiksestä pudonnut Pöytyän Urheilijat. Oulun Lippo ja Seinäjoen Maila-Jussit oli pelinjohtajien gallupissa katsottu potentiaalisiksi mustiksi hevosiksi.

18-vuotias Aino Kesti ja 20-vuotias Jenni Starck ovat pelanneet Lipossa juniorivuosista saakka.

”Jos vertaa viime kesän Naisten suomensarjaan sekä viime vuoden toimintaan, niin onhan tämä kilpailullisempi ja ammattimaisempikin sarja”, sanoo Kesti.

”Viime kausi oli vähän sellaista, että olimme ylivoimaisia siinä suomensarjamme lohkossa. Mentiin vähän kuin voitosta voittoon, ja nyt tulee niitä häviöitäkin. Sanoisinkin, että niistä pitää ottaa oppia eri tavalla”, Starck puolestaan kertoo.

”Meillä on ollut kasvuvuosi, kehityksen vuosi, haastajavuosi ja nyt viimein nousuvuosi.”

Oulun Lipon kausi käynnistyi supervuoroparin kautta tappioon päättyneellä ottelulla viime viikolla Tyrnävän tempausta vastaan.

”Se oli kauden avauspeli ja meni osittain jännittämisen piikkiin. Oli monivaiheinen ottelu, jossa hallinnan tunne vaihteli puolelta toiselle. Tuli ylä- ja alamäkiä, ja oli harvinaisen runsasjuoksuinen pelikin lähtökohtaisesti. Vielä tuli molemmilla joukkueilla virheitä, mutta sitten se kääntyi vastustajan voitoksi”, Kesti kertaa viime lauantain kenttätapahtumia.

”Sieltä poimitaan tietyt jutut, joita lähdemme kehittämään. Ne näkyvät pelissämme torstaina”, Starck havainnollistaa avauspelin tuomia oppeja.

Neljän vuoden tavoite

Aino Kesti kuvailee seuran kasvutarinaa:

”Tässä on ollut noin neljän vuoden tavoite. Meillä on ollut kasvuvuosi, kehityksen vuosi, haastajavuosi ja nyt viimein nousuvuosi.”

”Nyt on asetettu uudet tavoitteet ja niille portaat, kun tuo entinen tavoite täyttyi”, Starck täydentää.

Lippo tarjoaa oivan kehitysalustan omille junioreilleen. Moni joukkueesta pelaakin seuran B-junioreissa samaan aikaan, jolloin pelejä kertyy runsaasti kauden aikana.

”Meiltä kasvaa myös koko ajan uusia hyviä ikäluokkia, eli koko ajan on mahdollisuus tarjota omille junioreille niitä pelaajapolkuja – sekin on tässä ideana. Meillä on toinen joukkue Suomensarjassa ja pelaajaliikennettä voi tehdä seurojen välillä. Eli jos joku oikeasti pelaa hyvin, niin hänet voi nostaa ylemmälle sarjatasolle pelaamaan”, Kesti kertoo.

”Ennen Tyrnävän peliä pidimme kunnon tanssibileet kopissa, ja siitä hyvällä fiiliksellä peleihin.”

Aino Kesti sanoo, että helatorstain kotiavauksen alla Lipon naisten joukkueessa vallitsee innokas ja energinen ilmapiiri:

”Olemme valmiita kauteen ja haluamme näyttää, että pystymme pelaamaan hyvin tällä sarjatasolla.”

”Olemme treenanneet hyvin talvikauden ja ryhmäydyttykin mielestäni hyvin. Ennen Tyrnävän peliä pidimme kunnon tanssibileet kopissa, ja siitä hyvällä fiiliksellä peleihin. Sanoisin kyllä, että on tosi odottava fiilis. Toivottavasti kausi jatkuu pitkälle syksyyn”, Starck kertoo alustavista tunnelmista joukkueessa.

Uuden yhdistyksen alle

Oulun Lipon naisjoukkueen koko seuratoiminta edistyy uuden taustayhdistyksen perustamisen myötä. Viime syksynä alkunsa saanut Raksilan Likat ry vie eteenpäin joukkuetta niin urheilullisella kuin myös taloudellisella puolella.

Vesa-Pekka Kiiskinen, 46, työskentelee Uki-arkkitehdeillä ja harrastaa seuran kehittämistä Raksilan Likat ry:ssä varapuheenjohtajana. Hän kertoo joukkueen tavoitteista kuluvalle kaudelle ja myös pitemmän aikavälin strategiasta:

”Kun olemme nousijajoukkue, niin lähdemme haastamaan jokaista joukkuetta. Koska kilpaurheilusta on kyse, niin kyllähän me lähdemme voittamaan jokaista peliä. Mutta seuran puolelta olisi hyvä, että sementoisimme paikkamme Ykköspesiksessä ja rakentaisimme tuota taustaa vielä vähän vahvemmaksi, jotta olisimme vahvoja, kun menemme joku päivä Superpesikseen.”

Vesa-Pekka Kiiskinen sanoo, että stadionin palveluista löytyy lasitetut VIP-tilat ruokatarjoiluineen yritysasiakkaille ja kaveriporukoille. Tekniikan akateemiset toimii otteluemäntänä ja heiltä on luvassa pientä alkushow’ta.

Vielä viime kaudella Lippo naiset toimivat junioriorganisaation alla, mutta täksi kaudeksi joukkueen noustua ykkössarjaan oli jo sääntöjenkin puitteissa perustettava oma yhdistys. Uusi yhdistys Raksilan Likat tekee silti edelleen tiivistä yhteistyötä Lippo Juniorien kanssa.

”Lähtökohtaisesti meidän oli saatava kasaan hyvä hallitus, jossa on erilaista osaamista. On urheilutaustaisia, pesäpallotaustaisia ihmisiä ja minä tulin ulkopuolisena, jolla on yritystaustaa. Olemme keskenämme jakaneet jonkin verran rooleja, joihin keskitymme”, Kiiskinen taustoittaa.

”Seuraan piti luoda identiteetti ja miettiä, miten viestimme itsestämme. On kerrottava, että joukkue on olemassa ja meillä on tällainen uusi huippujuttu. Ottelutapahtumaa kehitetään ja muutenkin meidän täytyy olla urheilullisesti kilpailukykyinen joukkue, jotta katsojat tulevat katsomaan meitä Oulussa. Pelataan rohkeaa ja ennakkoluulotonta pesäpalloa”, jatkaa Kiiskinen.

”Pesäpallo on Suomen suosituin naisurheilulaji – ylivoimainen ykkönen, kun aletaan mittaamaan katsojamääriä paikan päällä ja tv:ssä.”

Seura on viime aikoina luonut yhteistyöpaketteja, aktivoitunut sosiaalisessa mediassa, hankkinut eri tahoilta radiokuuluvuutta ja järjestänyt peleistään Ruutu + -lähetykset. Varainhankinnan onnistumista osoittaa, että viimevuotinen noin 30 000 euron budjetti on yli tuplaantunut 70 000 euron päälle tälle kaudelle.

”Olemme myös vahvistaneet seuraamme lisäämällä valmentajien määriä. Muun muassa kaksi psyykkistä valmentajaa toimii nyt joukkueen apuna – Oulun Psykiatriakeskus on yhteistyökumppanimme”, sanoo Kiiskinen.

Lajissa on potentiaalia

”Pesäpallo on Suomen suosituin naisurheilulaji – ylivoimainen ykkönen, kun aletaan mittaamaan katsojamääriä paikan päällä ja tv:ssä”, Kiiskinen huomauttaa.

Hänen mielestään naisten peleistä tekee monesti miesten pelejä mielenkiintoisempia juoksujen paljous ja tapahtumarikkaus. Samanlaista ilmiötä voi havaita myös muissa kontaktittomissa lajeissa, kuten tenniksessä ja lentopallossa.

”Menestykselle on perustukset luotu – kaikki meistä itsestä kiinni. Toivotaan paljon katsojia ja uusia yhteistyökumppaneita”, Kiiskinen päättää.

Oulun Lippo–Lappajärven Veikot Raksilan pesäpallostadionilla 18. toukokuuta klo13.