Maija Kumpulan virta ei lopu: Haukiputaan 75-vuotias teräsleidi rikkoo ennätyksiä juoksuradoilla

Maija Kumpula oli yksi palkituista, kun kaupunki palkitsi keskiviikkona menestyneitä urheilijoitaan Oulun Musiikkikeskuksessa. Kuva: Pasi Rytinki

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Haukiputaalaisesta Maija Kumpulasta syntyy nopeasti vaikutelma, että hän puhuu ja liikkuu tauotta. Varmaankin yksi yleisimmistä hänelle esitetyistä kysymyksistä on: mistä tämä kaikki virta tulee?

”Sitä on niin monta kertaa kysytty”, Kumpula myöntää nauraen. Hän sanoo olleensa energinen ja liikkuva lapsesta saakka.

Kumpula kuluttaa 75-vuotiaana energiaansa sekä työelämässä että urheilukentillä. Hän pitää Haukiputaalla kotinsa yhteydessä Maijan Putik -ompelimoa ja juoksee kilpaa.

Maija Kumpula tuuletti viime vuonna MM-kisoissa N75-sarjan 400 metrin voittoa Suomen ja Pohjoismaiden ennätyksellä. Kisojen saalis oli kaikkiaan kuusi mitalia. Kuvat: Erkki Kumpula / Maija Kumpulan kotialbumi

Oulun Pyrintöä edustavan Kumpulan kisalajeja ovat juoksut 100:sta 800:aan metriin, ja viime vuoden aikuisurheilijoiden MM-kisoissa Tampereella mitaleja tuli kaikilla matkoilla: N75-sarjassa kultaa 400 metrillä ja hopeaa 100, 200 ja 800 metrillä sekä N70-sarjassa kultaa 4×100 metrin viestissä ja N65-sarjassa hopeaa 4×400 metrin viestissä.

Ystäviä, ihanaa oloa, terveyttä

Kumpula aloitti tavoitteellisen urheilun vasta 58-vuotiaana, mutta palkintoja ja mitaleita on ehtinyt tulla vuosien varrella roppakaupalla. Ne eivät kuitenkaan ole Kumpulalla päällimmäisenä mielessä, kun häneltä kysyy, mitä urheilu on hänelle antanut.

”Mieheni Erkki luuli silloin, kun aloitin juoksemisen, että se vähentäisi minusta energiaa, mutta eihän sitä ole kuin tullut lisää!”

”Ystäviä, ihanaa oloa, terveyttä – terve minä olen kyllä aina ollut, mutta tuntuu, että olen saanut urheilusta vielä enemmän virtaa. Mieheni Erkki luuli silloin, kun aloitin juoksemisen, että se vähentäisi minusta energiaa, mutta eihän sitä ole kuin tullut lisää!”

Aviomies Erkki toimii myös Maija Kumpulan valmentajana. Kuva SM-kisoista Jyväskylästä.

 

On helppo leikkiä ajatuksella, että jos Kumpula olisi aloittanut kilpaurheilun jo nuorena, arvokisamitaleita voisi olla paljon enemmänkin, mutta itse hän ei sitä niinkään mieti – elämässä olivat muut asiat tärkeämpiä nuorempana.

”Minun mieheni, joka valmentaa minua, on sitä kyllä miettinyt”, Kumpula myöntää.

Kokonaisvaltaista iloa

Kumpula on kertonut joskus aikovansa juosta satavuotiaaksi asti, mutta pehmentää nyt, että juoksee niin kauan kuin pystyy, koska se tuottaa hänelle onnea monessa muodossa.

”Varsinkin kun kisa on mennyt hyvin, niin sehän on ihan uskomaton fiilis”, hän sanoo.

Maija Kumpula ensimmäisissä MM-kisoissaan Brasiliassa 2013. Jo niistä kisoista tuli kaksi kultamitalia.

 

Kumpulalle urheilu on selvästi kokonaisvaltainen elämys, johon myös työ ompelimossa kytkeytyy.

”Olen ikäni tykännyt vaatteista. Olen pikkutytöstä, jostain 5-vuotiaasta asti itse ommellut vaatteita itselleni – minkälaisia ne silloin lienevät olleetkaan. Minusta on ihana lähteä kisoihinkin, kun minulla on jotain uutta ja erilaista vaatetta mukana.”

Sosiaalinen elämä tärkeää

Vapaa-ajan ongelmia Kumpulalla ei ole. Työn ohessa hän harjoittelee viisi kertaa viikossa plus kehohuolto ja muut oheisharjoitteet päälle. Hän kestitsee mielellään miehensä kanssa usein myös kotona käyviä vieraita, ja pöydässä on aina itse leivottua tarjottavaa.

”Sanon monellekin eläkkeelle jäävälle, että älkää unohtako sosiaalista elämää. Menkää semmoisiin paikkoihin, missä on ihmisiä, älkää jääkö kotiin. Jos olette puoli vuotta kotona, ette enää uskalla lähteäkään”, Kumpula sanoo.

”Minulla ei ole koskaan ollut jaloissa mitään ongelmia, vaikka minun ikäisilläni on usein lonkat ja polvet leikattu. Liikkuessa nivelet pysyvät kunnossa.”

Kumpula uskaltaa. Liukkaiden kelien aikana on kysyttävä, juokseeko hän talvellakin ulkona.

”Juoksen! Jos ei ole pakko laittaa piikkikenkiä, niin en laita. Tällaisella kelillä, kun ei ole varmaa, mitä lumen alla on, laitan piikkikengät. Muuten haluaisin aina juosta aina normaaleilla kengillä, koska askellus on erilainen nastakengillä. Minulla ei ole koskaan ollut jaloissa mitään ongelmia, vaikka minun ikäisilläni on usein lonkat ja polvet leikattu. Liikkuessa nivelet pysyvät kunnossa.”

Kumpulan talviohjelmaan kuuluu toki myös hiihto. Viime talvena hän hiihti 700 kilometriä, tänä talvena näyttää kertyvän enemmän.

”Viime vuoden MM-kisoissa minulta kyseltiin, mitä olen tehnyt, kun parantelen aikojani niin valtavasti. Sanoin, että kuulkaa, menkää suksien päälle talvella. Siellähän saa jaloille voimaa”, Kumpula sanoo.

Kumpulalla riittää edelleen päämääriä urheilussa. Konkreettisin tavoite on N75-sarjan 400 metrin maailmanennätyksen rikkominen. Hän juoksi Tampereen MM-kisoissa uudeksi Suomen ennätykseksi 1.21,40, joka on jo lähellä maailmanennätystä.

”Minä luotan itseeni, että se menee rikki. Se on vahvasti sanottu, mutta kun luottaa itseensä, sen saavuttaa.”

 

Oulu palkitsi menestyneitä urheilijoita

  • Oulun kaupunki palkitsee vuosittain yleisen sarjan Suomen mestaruuden tai sitä arvokkaamman urheilumenestyksen saavuttaneita urheilijoita.
  • Kaupunginhallitus palkitsi jo aiemmin jääkiekkoilijat  Atte Ohtamaan (olympiakulta ja MM-kulta), Saku Mäenalasen (olympiakulta ja MM-kulta), Ville Pokan (MM-kulta), Sakari Mannisen (MM-kulta) ja Mikael Granlundin (MM-kulta).
  • Hyvinvointi-, kulttuuri-  ja sivistyslautakunnan myöntämät 2000 euron stipendit saivat Ville-Petteri Saarela (hiihtosuunnistus, MM-kulta), Arto Immonen (lisäpainoleuanveto, MM-kulta) ja Sami Aaltomaa (lisäpainoleuanveto, MM-kulta). Kaikkien stipendin sekä Oulun urheilumitalin saaneiden lista löytyy Oulun kaupungin verkkosivuilta.
  • Oulun kaupungin liikuntapalvelut myönsi tasa-arvoista liikuntakulttuuria edistävän tunnustuspalkinnon Oulun NMKY ry:n Yökoris-toiminnalle ja Terva-ajot ry:lle. Molemmille tahoille myönnettävän tunnustuspalkinnon suuruus on 2 500 euroa.