Leuanvedossa ratkaisee räjähtävä veto – lajin Suomen mestaruudesta kilpaillaan lauantaina Oulussa

Lisäpainoleuanvedon maailmanmestari Arto Immonen on pisimpään lajissa kilpaillut oululainen. Tangon ylle hän on kiskaissut itsensä vuodesta 2008. Kuvat: Sanna Krook

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kun leuanvetoyhdistys perustettiin Suomeen vuonna 2013, on Arto Immonen kilpaillut lajissa sen jälkeen joka vuosi.

”Alkuun menin noin viiden-kuuden kilpailun vuositahtia. Nykyään kilpailutahti on vähentynyt kahteen kilpailuun vuodessa. Ensimmäiset MM-kilpailut minulla oli vuonna 2019 ja ne olivat samalla kautta aikojen ensimmäiset lajin MM-kilpailut”, Immonen kertoo.

Viimeiset kuusi vuotta hän on ollut tosissaan lajin kanssa. Valmentajaksi valikoitui Tuomas Rytkönen. Hän on fysiikkavalmennuksen tunnettu nimi voimailupiireissä ja olympiaurheilijoiden fysiikkavalmentaja muun muassa keihäänheitossa ja moukarinheitossa.

”Ja sitten alkoikin tulla tulosta”, Immonen mainitsee.

Lisäpainoa yli 100 kiloa 

Immonen työskenteli teho-osastolla sairaanhoitajana yli 20 vuotta, mutta irtisanoi itsensä. Nyt hän toimii Kuntomossa fysiikkavalmentajana ja henkilökohtaisena liikuntavalmentajana.  

”Itselläni ei ole leuanvedossa motiivina vain hyvä kunto vaan myös kova kilpailuvietti”, Immonen mainitsee. Oma leuanvedon ennätyksensä on vetäminen 77 kiloa yli oman painon. 

Immonen on kilpaillut sekä toistoleuanvedossa, jossa tehdään omalla painolla mahdollisimman monta toistoa sekä lisäpainonleuanvedossa, jossa vyölle laitetaan kiloja ja kilpailija tekee yhden vedon niin paljon kuin lihaksista voimaa lähtee. Kilpailuissa kilpailijalla on kolme suorituskertaa. Leuanvedossa voi olla lisäpainoa parhaimmillaan yli 100 kiloa. 

Arto Immonen on entinen teho-osaston sairaanhoitaja. Hän toimii nykyisin fysiikkavalmentajana ja henkilökohtaisena liikuntavalmentajana.

Oulussa on Immosen lisäksi ansioiduttu muutenkin lajissa. Tammikuussa Helsingissä pidetyistä yleistensarjojen MM-kilpailuista Ouluun tuliaisina tuli kaksi maailman mestaruutta: Immosen lisäksi kultaa Sami Aaltomaalle sekä MM-hopeaa Anna Visurille ja Tomi Koskelalle. Immonen myös valmentaa Visuria. 

OzMaxissa järjestettävissä lisäpainoleuanvedon SM-kilpailuissa on juniori- ja veteraanisarjat. Mukana on yhteensä 40 kilpailijaa. Kyseessä on paikallisesti historiallinen päivä, sillä leuanvedossa kilpaillaan SM-tasoisesti ensimmäistä kertaa Oulussa. Kilpailun järjestää Suomen Leuanvetoyhdistys ry.

Lisäpainoleuanvedon maailmanmestari Arto Immosen motiivina on kova kilpailuvietti. 

Nuorin kilpailija kisoissa on 10-vuotias. Vanhin kilpailee yli 80-vuotiaiden sarjassa.

”Ikämiehet, esimerkiksi yli 70-vuotiaat tekevät kovaa tulosta, toistoleuanvedossa yli 40 toistoa ja lisäpainoa saattaa olla leuanvedossa vajaa 60 kiloa”, Immonen kertoo.

Leuanveto vaatii voimaa ja Immonen tähdentääkin, että harva saa vedettyä leukoja tuosta vain.

”Kun kuljen tuolla kuntosaleilla, olen huomannut, että veto tehdään usein väärin eli aloitetaan hitaasti. Liike pitäisi kuitenkin vetäistä mahdollisimman räjähtävästi, jotta pääsee tangon päälle.” 

Koronan jälkeen leuanvedon harrastajamäärä on alkanut Oulussa nousta. Varsinaisia harrastajia ja kilpailijoita on alle 10. Leuanvetoseuraa ei kaupungissa ole. Lajiin suuntautuneet harrastavatkin itsekseen tai henkilökohtaisen valmentajan kanssa kuntosaleilla. 

”Oheisharjoitteena leuanvetoa tekevät varmasti kuitenkin tuhannet kuntoilijat ja erilajien kilpailijat esimerkiksi telinevoimistelussa ja uinnissa. Ja onhan leuanveto myös selkälihasliikkeiden kuningasliike”, Immonen sanoo.

Oulun-kisojen talkooporukkaan kuuluu valtakunnallisen voimailuseuran aktiiveja. Heidän kanssaan onkin virinnyt ajatus seuran alajaoston perustamisesta Ouluun vielä tänä vuonna.