Leevi Ulvinen kamppaili hopeamitalin taekwondon EM-kisoista – seuraavaksi tähtäimessä maailmanmestaruuskilpailut

Leevi Ulvinen sai mustan vyön 1. daninsa jo 14-vuotiaana ollen silloin nuorin suomalainen kyseisellä vyöasteella. Musta vyö on vaatimuksena kansainvälisiin kisoihin pääsylle. Vyöasteet osoittavat harrastajan edistymistä lajin parissa. Kuva: Antti A.T. Leinonen

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Antti A.T. Leinonen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Torniosta alun perin kotoisin oleva ja vuonna 2016 Ouluun Kastellin urheilulukion vuoksi muuttanut Leevi Ulvinen, 22, iski itsensä taekwondon Euroopan-mestaruuskilpailuissa hopealle. Miesten 63–70-kiloisten sarjassa otellut Ulvinen kohtasi finaalissa Irlannin James Tuiten. EM-kisat käytiin 25.–29. huhtikuuta Romanian Cluj-Napocassa, joka on vain hieman Oulua suurempi kaupunki, mutta rakennettu tiiviimmällä asutuskeskittymällä.

Oulun yliopistossa tietotekniikan diplomi-insinööriksi ensimmäistä vuottaan opiskeleva Leevi Ulvinen ei ehtinyt kisojen takia osallistua vappukarkeloihin – eikä se miestä harmita pätkän vertaa.

Kovuutta vaativa laji

Taekwondo on korealaislähtöinen kontaktilaji, jossa pisteitä saa palautetuista ja hallituista osumista vastustajaan. Ottelu kestää kaksi kertaa kaksi minuuttia. Minuutin jatkoerään mennään, mikäli pistetilanne on varsinaisen otteluajan jälkeen tasan. Lajissa ei saa tyrmätä.

”Kisaviikolla punnitus oli tiistaina ja omat alkueräni alkoivat vasta perjantaina. Harjoituskaudella painoni on normaalisti 75 kiloa, ja kisoihin vedän sitä viisi kiloa alaspäin, että pääsen puntarista läpi. Ottelupäivänä paino on yleensä taas se 75 kiloa. Kyseessä ei varsinaisesti ole painon pudottaminen, vaan nesteiden vähentäminen. Laihduttamisen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä”, Ulvinen taustoittaa.

”Ensimmäinen otteluni oli saksalaista vastustajaa vastaan, ja se meni jatkoerään, jossa käänsin sen lopulta selkeästi edukseni”, jatkaa Ulvinen.

Sen jälkeen Leevi Ulvinen kohtasi voitokkaasti paikallisen romanialaisen ja sitten Irlannin toisen edustajan. Ennen loppuottelua hän kukisti semifinaalissa vielä norjalaisvastustajan.

Upeat EM-kisat

Lauantaina otellussa finaalissa vastaan asettui irlantilainen James Tuite. 10 000 ihmistä vetävälle areenalle oli luotu hieno finaaligaala. Tapahtumaa varten oli viritetty tunnelmalliset erikoisvalaistukset ja ottelijat esiteltiin yksitellen yleisölle, mitä Ulvinen kuvaa ikimuistoiseksi.

Loppuottelun alku ei sujunut suunnitelmien mukaan irlantilaisen vastustajan saatua heti johdon pisteissä, ja Ulvinen joutuikin jahtaajan rooliin.

”Irlantilainen oli itse asiassa minua lyhyempi, mutta tosi nopea kaveri, jolla oli käsittämättömän kovat potkut ja hyvä liike – kiersi hyvin kehää. Toisessa erässä onnistuinkin ihan hyviä osumia saamaan, vaan se ei ihan riittänyt. Irlantilainen oli kovempi tällä kertaa”, Ulvinen muistelee matsin tapahtumia.

8-vuotiaana taekwondon pariin päätynyt Leevi Ulvinen on aikoinaan kisannut myös liikesarjoissa ja erikoistekniikkamurskauksessa, mutta otteleminen on hänen nykyinen prioriteettinsa. Kuva: Laura Nikkola-Kuusisto

Motivaatio roihuaa

Leevi Ulvinen kertoo, että hänellä oli neljän vuoden tauko taekwondon kilpaotteluista ennen Romanian EM-kisoja, jotka olivat samalla ensimmäiset miesten arvokisat maajoukkueessa. Ensimmäisen kerran maajoukkueeseen Ulvinen pääsi vuonna 2015 juniorijoukkueessa.  Ottelutauon aikana hän muun muassa kävi armeijan, keskittyi kouluun ja pääsykokeisiin, vaikka toki aktiivisesti myös silloinkin treenasi. Matsikuntoansa hän ylläpiti potkunyrkkeilyssä, joka on hyvin lähellä ITF-taekwondoa – lajit tukevat toisiaan.

”Olen nopeudessa ehkä vähän jäljessä lyhyempiä kavereita, ja siihen täytyy laittaa työtunteja.”

Leevi Ulvinen on raameiltaan pitkä ja hoikka. Ulottuvasta fysiikasta onkin hyötyä taekwondon kilpaottelussa, mutta mies näkee lahjoistaan huolimatta edelleen kehityskohtia urheilijana:

”Nopeudessa on kehittämistä. Olen nopeudessa ehkä vähän jäljessä lyhyempiä kavereita, ja siihen täytyy laittaa työtunteja. Lisäksi ottelukuntoa voi aina kehittää, että jaksaa paremmin. Nyt olin oikeastaan tosi tyytyväinen siihen omaan kuntooni, joka minulla oli EM-kisoissa. Hyvin jaksoin loppuun asti.”

”Tavoitteet ovat korkealla, sillä syksyllä on maailmanmestaruuskilpailut Tampereella – ensimmäistä kertaa ikinä Suomessa. Siellä olisi tavoitteena MM-mitaleille päästä, ja se maailmanmestaruus on kirkkain tavoite. Tietysti myös EM-kisoja tulee vielä jatkossa ja olen nuori, joten hyviä vuosia on paljon jäljellä. Euroopanmestaruus olisi toinen unelma”, Ulvinen sanoo haaveistaan.

Kamppailulajeissa menestyäkseen on olennaista, että urheilija on psyykkisesti lujaa tekoa.

”Ennen kisoja kuuntelen sopivaa musiikkia, joka saa hyvän fiiliksen itselle ja ajattelen silloin olevani paras – voitan kaikki.”

”Vaaditaan ennen kaikkea mielen vahvuutta. Jos ei ole itseluottamusta, niin ei voi silloin pärjätä. Ennen kisoja kuuntelen sopivaa musiikkia, joka saa hyvän fiiliksen itselle ja ajattelen silloin olevani paras – voitan kaikki”, Ulvinen valottaa asennettaan.

Leevi Ulvinen edustaa Oulun Taekwondo Akatemiaa, josta Romanian EM-kisoissa olivat mukana Satu Kokko, Lotta Keränen, Jaakko Lankila ja Jeremias Kellokumpu. Satu Kokko voitti liikesarjoissa pronssia, ja Lotta Keränen saavutti naisten voimamurskauksen joukkuekisasta pronssisen mitalin, eli yhteensä EM-kisoista Ouluun tuli hienosti kolme mitalia. Yhteensä Suomi keräsi kisoista 14 mitalia, mikä on tähän asti maan paras saavutus.

 

Lue myös