Kolme oululaista kukkakauppaa mukana naistenpäivän kampanjassa – Osa tuotosta Naisten linjan toimintaan

Naistenpäivän perinteisin lahja on kukkakimppu, jolla osoitetaan huomiota ja arvostusta elämän tärkeille naisille. Kuva: Olga Oginskaya / Pixabay

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Naisten Linja Suomessa ry on vuonna 1999 rekisteröitynyt yhdistys, jonka toiminnan tarkoitus on vastustaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ylläpitäviä asenteita ja rakenteita, sekä auttaa väkivallan kohteeksi joutuneita naisia ja muita osallisia. Lisäksi yhdistys pyrkii edistämään naisten tasa-arvoa ja oikeuksia yhteiskunnassa.

Naisten Linja kampanjoi nyt kolmatta kertaa kukkasin. Kymmenet kukkakaupat ympäri Suomea ovat lähteneet mukaan tukemaan naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan vastaista työtä lahjoittamalla yhdistykselle osan naistenpäivän myyntituotosta.

”Ajatuksena on, että teemme tästä vuosittain toistuvan kampanjan ja toivomme, että saamme mukaan laajasti muidenkin alojen yrityksiä”, sanoo Naisten Linjan varainhankintapäällikkö Elina Lakso.

Yhteenkuuluvuuden tunne lisääntyy, kun teemme yhdessä hyvää tärkeän asian puolesta.

Oulusta mukana ovat Kukkakauppa Minna Ekdahl, Kukka-Maaria ja Kukkastudio UnelMia.

”Haluamme olla osaltamme mukana tärkeän asian puolesta. Haluamme myös tarjota jokaiselle asiakkaallemme mahdollisuuden osallistua kampanjaan, ja toivomme, että jokainen väkivaltaa kokeva saisi apua mahdollisimman nopeasti ja vaivattomasti”, kertoo Kukka-Maarian tiimi.

”Yhteenkuuluvuuden tunne lisääntyy, kun teemme yhdessä hyvää tärkeän asian puolesta. Yhteistyö on tärkeä voimavaramme, sillä vain yhdessä voimme auttaa”, he painottavat.

Moni järjestö toimii pienellä budjetilla, kuten myös Naisten Linja, ja tärkeitä palveluita tuotetaan osittain vapaaehtoisvoimin.

”Kampanjasta saatu tuotto on meille erittäin tärkeää. Kipuilemme jatkuvasti sen kanssa, ettemme pysty tällä hetkellä vastaamaan kaikkeen avuntarpeeseen. Järjestöjen rahoitus on murroksessa ja paineet siihen, että julkista rahoitusta vähennettäisiin, ovat kovemmat kuin koskaan ennen ja tulevaisuus on entistä epävarmempi”, Lakso toteaa.

Varhainen tuki elintärkeää

Naisten Linjan puhelinlinja, chat-palvelu ja vertaistukiryhmät auttavat kaikkia naiseksi itsensä määritteleviä, jotka haluavat keskustella väkivaltaan liittyvästä huolesta. Puhelimeen vastaa koulutettu vapaaehtoinen, joka osaa neuvoa soittajaa tarpeiden mukaan.

Naisten Linja on alkujaan väkivaltaa kokeneiden perustama. Yhdistys kertoo sivuillaan, että toiminnan kivijalkana on matalan kynnyksen palvelukokonaisuus, joka ehkäisee väkivaltaa ja voimaannuttaa naisia ja tyttöjä, joille mahdollisimman varhain saatu tuki on kirjaimellisesti elintärkeää.

”Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomen suurin ihmisoikeuksiin kohdistuva ongelma. Joka kolmas nainen kokee väkivaltaa parisuhteessa ja heistä noin 20 kuolee vuosittain, eli me oikeasti menetämme ihmishenkiä”, toteaa Lakso.

”Näemme työmme konkreettisen tuloksen etenkin silloin, kun entinen asiakas ottaa yhteyttä, ja kertoo saaneensa meiltä apua, ja on päässyt elämässään turvalliseen vaiheeseen” hän lisää.

Hemmottelut, kukat ja muut huomionosoitukset voivat kulkea rinta rinnan tasa-arvokysymysten kanssa – ne eivät ole toisiaan poissulkevia asioita.

Palveluiden järjestämisen lisäksi Naisten Linja toimii yhteiskunnallisena vaikuttajana, antaen julkisia lausuntoja ja välittäen tietoa naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Yhdistys pyrkii myös edistämään naisten tasa-arvoa ja oikeuksia yhteiskunnassa.

”Naistenpäivää vietetään tasa-arvon ja naisten oikeuksien edistämiseksi ja sitä voidaan juhlia osoittamalla huomiota elämän tärkeille naisille ja naiselle laajemminkin. Hemmottelut, kukat ja muut huomionosoitukset voivat kulkea rinta rinnan tasa-arvokysymysten kanssa – ne eivät ole toisiaan poissulkevia asioita”, Lakso painottaa.

Kaikki kampanjaan osallistuvat kukkakaupat löydät tästä linkistä.

Naisten Linjan puhelinpalvelu toimii numerossa 0800 02400 maanantaista perjantaihin kello 16–20.

 

Lue myös