Kohti Oulun Päiviä, osa 3: Työpajoissa haetaan tasapainoa ja iloa luonnosta

Anniina Haapalainen (oikealla) ohjaa kehoa vahvistumaan monipuolisesti. Kuva: Inkeri Jäntti

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Anniina Haapalainen on harrastanut liikuntaa monipuolisesti lapsuudesta alkaen, lähinnä telinevoimistelua ja tanssia. 

”Kehon omalla painolla työskentely on aina inspiroinut eniten. Sanoisin, että vapaa tanssi ja improvisoiva liike ovat minulle rakkaimmat nyt”, miettii Haapalainen. ”Luontoyhteys on syventynyt elämän matkalla. Työskentelyyn kehon kanssa olen saanut syvemmän sävyn kansanperinteestä ja tietäjäperinteestä, siitä viisaudesta, mikä traditioiden ytimestä nousee.”

Haapalainen on myös opiskellut shamanismia. Kolmisen vuotta sitten hän oli perustamassa Pielisen Tietäjäkeskus ry:tä. 

Haapalaista kiinnostaa tasapaino ja miten siihen voidaan vaikuttaa kokonaisvaltaisesti, fyysisyyden ja psyykkisyyden lisäksi emotionaalisesti ja hengen tasolla. Samalla kokija saa yhteyden omaan sisimpäänsä.

Oulun Päivien työpajassaan Haapalainen ohjaa ihmistä hakemaan tasapainoa olemukseen. Se tapahtuu liikkumalla luonnossa, tasapainoharjoituksilla sekä löytämällä omien jalkojen luontainen ohjaus. 

”Kuuntelemme myös luonnon viestejä herkällä korvalla ja sallimme niiden tulla läpi kehomme kautta. Työpajani ovat kokonaisvaltaisesti tasapainottavia, jotka antavat mahdollisuuden keholle vahvistua, mielelle kirkastua sekä saada oivalluksia ja löytää iloa”, kuvailee Haapalainen.

Elina Kaisanlahden Oulun Päivien työpajoissa on luvassa kaikille soveltuvaa luovaa liikettä sekä luontoyhteysharjoituksia. Kuva: Sonja Kaisanlahti

Elina Kaisanlahti on koulutukseltaan fysioterapeutti ja biologi. Luontosuhde on hänelläkin pitkä.  

”Fysioterapiaopinnoissa kehollisuus korostuu voimakkaasti, mutta minua on kiinnostanut mielenterveyttä tukeva fysioterapia, mieleen ja kehoon tutustuminen”, hän sanoo.

Kaisanlahden työpajoissa tutkitaan liikkeen kautta yhteyttä omaan kehoon ja ympäröivään luontoon. Halutessaan osallistuja voi tanssia. Työpajat päättyvät loppurentoutukseen. 

Kaisanlahti muistuttaa, että luonnon hyvinvointivaikutuksia on tutkittu paljon. Häntä pohdituttaakin, miten iso osa ihmiselämästä tapahtuu sisätiloissa nykyään. 

”Monet sisäharrasteet voisi tehdä luonnossa, sillä ulkoilma on ihmisen luonnollinen ympäristö.”

”Kun luonnossa lähtee tutkimaan liikettä ja katsomaan luontoympäristöä eri vinkkelistä, pään asentokin muuttuu.”

Kaisanlahdelle elämisen edellytys kaupungissa ovat Tuiran vehreät puistoalueet. 

”Luonnon kautta kehoon ja mieleen voi löytää jotain uutta. Kun luonnossa lähtee tutkimaan liikettä ja katsomaan luontoympäristöä eri vinkkelistä, pään asentokin muuttuu. Mieleen tulee myös joustavuutta ja vapautta, kun kehoa käyttää eri tavalla. Luonto hoitaa palautumisen automaattisesti.” 

Haapalainen pitää itseään urbaanina toimijana, joten hän hakeutuu kaupungin puistoihin ja viheralueille. Oleellinen on Ainolan puisto, mutta rakas on myös luonnontilainen Sonnisaari. 

”Ulos menen seikkailumielellä. Kaatuneet puut antavat hyvän alustan tasapainon harjoitteluun, niitä metsästän.”

Hän kehottaakin luontoelämyksiä etsiviä poikkeamaan polulta, tutkimaan ja kokeilemaan.  

Kehoni, oksani, latvani -työpaja Pikisaaren lähimetsässä 2. syyskuuta klo 12–13.30. Ohjaajana Anniina Haapalainen. Ennakkoilmoittautuminen 27. elokuuta mennessä sähköpostiin kulkukettu(at)gmail.com. Mukaan mahtuu enintään 10 osallistujaa. 

Luovaa liikettä ja läsnäoloa luonnossa -työpajat 2. syyskuuta klo 14.30–16 Tuiranpuistossa Alppiruusujen luona ja 3. syyskuuta klo 12–13.30 Hietasaaren jousiammuntakentän viereisessä metsässä. Ohjaajana Elina Kaisanlahti. Ennakkoilmoittautuminen 27. elokuuta mennessä sähköpostiin elina.kaisanlahti(at)kuulekeho.fi. Mukaan mahtuu enintään 10 osallistujaa. 

Oulun Päiviä vietetään 1.–3. syyskuuta. Ohjelmaa tehdään suurilta osin talkoovoimin oululaisten toimijoiden kanssa sekä keskustaan että muihin kaupunginosiin. Tapahtumaa on Oulussa vietetty vuodesta 1962.