Kaupunginvaltuutettu Tuija Pohjola sai liikunnan ja urheilun kultaisen ansioristin
Tuija Pohjola on liikuttajan urallaan painottanut sitä, että varallisuus tai ikä eivät saa tulla kenellekään liikunnan esteeksi. Kuva: Oulun kaupungin kuva-arkisto
Liikuntaneuvos ja kaupunginvaltuutettu Tuija Pohjola toimi valtion liikuntaneuvostossa vuodesta -99 ensin varajäsenenä ja viimeksi varsinaisena jäsenenä. Lisäksi hän on toiminut Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton varapuheenjohtajana. Vauvauinnin ohjaajien kouluttajana Pohjola oli noin 20 vuotta.
Eläkkeelle Pohjola jäi vuonna 2017 ja vauvauinnin ohjauksen hän jätti kaksi vuotta sitten. Hän ennätti toimia uinninopettajana yli 40 vuotta ja vauvauinnin ohjaajana 35 vuotta.
Kulttuuripääkaupunki luo liikunnallisuuttakin
Pohjolalle on ollut erityisen merkityksellistä aktiivisuus Lintulammen asukasyhdistyksessä vuodesta -86 alkaen.
”Meillä on siellä 15 erilaista liikuntaryhmää ikäihmisille, kymmenkunta ryhmää lapsiperheille ja kaikki nämä ovat maksuttomia. Lintulammelta liikuntaa on viety myös Tuiraan, keskustaan, Höyhtyälle ja Kaukovainiolle. Minulle on erityisen tärkeää se, että jokaisella on iästä ja tulotasosta riippumatta mahdollisuus harrastaa liikuntaa.”
Pohjola puhuu mielellään myös hyvinvointiaktiivisuudesta.
”Minulle se on laajempi asia kuin liikunta, se on fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä. Ajattelen, että kulttuuripääkaupunkina saamme kulttuurin laaja-alaisesti osaksi tällaista hyvinvointiaktiivisuutta. Jos on huonoja kokemuksia liikunnasta niin kulttuuriaktiviteeteilla sitä kokemusta voi parantaa esimerkiksi kulttuurikävelyllä tai luontopolulla.”
Pohjola mainitsee tällaisen asenteen olevan ”riemun ja sielun kulttuurikokonaisuutta” vastikään 95 vuotta täyttäneen Aira Samulinin tyyliin.
Pohjolan mummo ja Samulinin äiti ovatkin sisaruksia.
Odessalaisille uinnin merkityksestä
Näinä päivinä Pohjolan ajatukset ovat Odessassa Ukrainassa. Siellä Pohjola vieraili 2000-luvun puolivälissä päiväkodeissa ja kouluilla ja kertoi niissä uinninopetuksen ja vauvauinnin merkityksestä.
Myös toisen oululaisen ystävyyskaupungin Leverkusenin liikuntaväki on Pohjolan opastuksella tutustunut oululaiseen vauvauintiin.
Oulu on palkittu Suomen liikkuvimpina kuntana ja Pohjolan mukaan pysyminen tässä ruodussa riippuu myös tulevasta johtamisjärjestelmästä.
”Kuntalain mukaan kaupungille kuuluu hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Oulussa on erittäin iso määrä järjestöjä, jotka keskeisesti tekevät hyvinvoinnin ja terveyden puolesta ennaltaehkäisevää työtä. Tätä työtä pitää jatkossakin koordinoida ja se vaatii rahaa myös sitten, kun siirrymme hyvinvointialueille”, Pohjola muistuttaa.
Tänä vuonna myönnettiin yhteensä 34 liikunnan ja urheilun kultaista ansioristiä. Niiden virallisesta luovuttamisajankohdasta ja juhlallisuuksista ei ole vielä tietoa.