Kastellin monitoimitalossa kisataan tulevana viikonloppuna tanssillisen voimistelun mestaruuksista

Kastellin monitoimitalolla voi ihailla lauantaina 20. huhtikuuta naisten tanssillista voimistelua. Kuva: Suomen Voimisteluliitto

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tanssillisen voimistelun mestaruuskilpailut järjestetään Oulussa lauantaina 20. huhtikuuta Kastellin monitoimitalolla. Oulun Voimisteluseuran järjestämiin kilpailuihin saapuu lauantaina yhteensä 69 joukkuetta eri puolilta Suomea.

Tanssillisessa voimistelussa kilpaillaan kuudessa ikäsarjassa: 8-11-vuotiaat, 12-15-vuotiaat, yli 20-vuotiaat, yli 40-vuotiaat sekä yli 50-vuotiaat. Kilpailujärjestelmä koostuu vuosittain cup-kokonaiskilpailusta, joka koostuu neljästä osakilpailusta, ja kilpailukausi huipentuu keväisin mestaruuskilpailuihin.

Tanssillinen voimistelu on omana kilpailulajinaan verrattain tuore. Tämän vuoden mestaruuskilpailut ovat lajissa kolmannet laatuaan. Lajin ensimmäiset omat kilpailut järjestettiin vuonna 2016, ja sitä ennen lajin harrastajat olivat mukana Show-tapahtumissa omalla sarjallaan.

Laji liikuttaa vuosittain tuhansia suomalaisia lapsia, nuoria ja aikuisia. Vuonna 2023 lajitoimintaa tarjosi 82 seuraa ja harrastajia lajin parissa on yhteensä noin 3000, joista reilu puolet on lisenssiurheilijoita, jotka osallistuvat lajin kilpailuihin ja tapahtumiin.

Laji on nousussa koronan jälkeen

Lajin kehittämisryhmän puheenjohtaja Marja Kallioniemi kertoo lajin voivan tällä hetkellä hyvin.

”Innostus näkyy kilpailutapahtumissa, ja myös muissa tapahtumissa, joissa tanssillinen voimistelu on mukana, esim. Gymnaestrada-suurtapahtumien kenttäohjelmissa. Korona-aika hieman hidasti kasvua, mutta nyt sen jälkeen joukkueiden määrä ja uusien kilpailuihin osallistuvien seurojen määrä on lisääntynyt”, hän kertoo.

Nyt myös yli 50-vuotiaiden sarjan joukkueiden määrä on alkanut kasvaa.

”Eri sarjoissa voimistelijoiden lajiosaaminen on syventynyt, ja myös koreografioiden suunnittelussa ja toteuttamisessa näkyy hienoa osaamista. Eteenpäin täytyy kuitenkin katsoa koko ajan, jatkossa tarvitaan mm. lisää koulutusta – niin lajitaidon osaamista valmentajille kuin arviointikoulutusta tuomareille”, Kallioniemi lisää.

Marja Kallioniemen mukaan ensi viikonlopun mestaruuskilpailuissa tullaan näkemään monipuolisia erittäin hyvin harjoiteltuja, ilmaisevia ja mukaansa tempaavia koreografioita kaikilta 69:ltä joukkueelta.

Vireä Voimisteluliitto

Suomen Voimisteluliittoon kuuluu 323 seuraa, joissa liikkuu yhteensä noin 119 000 jäsentä.

Voimisteluliitolla on myös vahva kouluttajan rooli: noin 5000 ohjaajaa, valmentajaa ja seurajohdon edustajaa osallistuu Voimisteluliiton koulutuksiin vuosittain.

Suomessa järjestetään kilpailutoimintaa kahdeksassa eri kansainvälisessä voimistelulajissa: akrobatiavoimistelussa, joukkuevoimistelussa, kilpa-aerobicissa, miesten telinevoimistelussa, naisten telinevoimistelussa, rytmisessä voimistelussa, TeamGymissä sekä trampoliinivoimistelussa. Jäsenseuroissa järjestetään toimintaa harrasteliikunnasta huippuvoimisteluun.