Jätevesiseuranta: Kokaiinin käyttö on lisääntynyt myös Oulussa

Jätevesistä voidaan selvittää muu muassa tautien, lääkkeiden tai huumeiden käyttöä eri paikkakunnilla. Kuvituskuva: Pirkko Vääräniemi

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

THL:n tekemän valtakunnallisen jätevesiseurannan tulokset julkistettiin kesäkuun alussa ja niiden perusteella eniten Oulussa käytetty huume on amfetamiini.

”Valtaosassa Suomea amfetamiini on ylivoimaisesti suosituin stimulanttihuume. Paitsi käytetyissä aineissa, myös käyttömäärien kehityksessä on ollut suuria alueellisia eroja: pitkällä aikavälillä pääkaupunkiseudun kokonaiskäyttömäärien kasvu on ollut voimakasta siitä lähtien, kun jätevesitutkimuksen teko Suomessa alkoi vuonna 2012. Useilla pienillä paikkakunnilla käyttö on taas pysynyt hyvin samalla tasolla”, kommentoi kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää THL:stä.

”Stimulanttien käytön osalta Suomi on selkeästi jakautunut. Etenkin pääkaupunkiseudulla stimulanttien käyttö on runsasta ja jälleen kasvusuunnassa, mutta useissa kaupungeissa tilanne on ollut varsin tasainen. Kokaiinia on tyypillisesti käytetty näissä kaupungeissa hyvin vähän tai ei laisinkaan”, hän lisää.

Myös ekstaasia Oulussa

Jätevesianalyyseistä selvisi myös, että lisäksi MDMA:ta eli ekstaasia käytetään Oulussa myös. MDMA:n käyttöä todettiin vuonna 2022 keskimäärin vähemmän kuin vuosina 2014–2020. Kuluvan vuoden maaliskuussa ekstaasin käyttö oli kuitenkin lisääntynyt kaikissa tutkimuskaupungeissa vuoteen 2022 verrattuna. 

Metamfetamiinin käyttömäärä on saatujen tulosten perusteella tutkittujen neljän huumausaineen osalta Oulussa pienin.

Nyt julkaistut huumeiden valtakunnallisen jätevesiseurannan tulokset ovat viime vuoden marras-joulukuun näytteenotosta 27 kaupungista lähialueineen. Suurimmista kaupungeista eli Helsinki, Turku, Tampere, näytteitä otettiin myös tämän vuoden maaliskuussa. Lisäksi niistä on julkaistu jatkuvan jätevesiseurannan tulokset kuluvan vuoden toukokuun loppuun saakka.

Lisätietoa THL:n jätevesitutkimuksista tästä linkistä.