Influenssarokotukset käynnistyvät Pohjois-Pohjanmaalla marraskuussa – katso ohjeet jutusta

Rokotukset järjestetään Oulussa 6. marraskuuta alkaen ja ne kestävät 20. joulukuuta asti. Samalla on mahdollista saada koronarokotteen tehosteannos ja pneumokokkirokote. Kuva: Sanna Krook

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Syksyn influenssarokotukset käynnistyvät Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella marraskuussa. Samalla on mahdollista saada koronarokotteen tehosteannos ja pneumokokkirokote. Rokotteet annetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kriteerien mukaisesti.

Rokotuksia annetaan Pohteen alueella ilman ajanvarausta tai ajanvarauksella. Käytännöt vaihtelevat paikkakuntakohtaisesti. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluville ryhmille rokotukset ovat maksuttomia.

Jos oikeutta maksuttomaan influenssarokotukseen ei ole, rokotetta varten voi pyytää reseptin omasta sosiaali- ja terveyskeskuksesta. Reseptin saatuaan asiakas voi ostaa rokotteen apteekista ja tuoda sen mukanaan rokotuspisteelle. Resepti on sähköinen, ja sen voi nähdä Omakanta-palvelussa. Aiemman vuoden reseptin voi myös uusia Omakanta-palvelussa tai apteekissa.

Rokotukseen tullessa kannattaa pukeutua vaatteisiin, joissa käsivarren saa helposti paljaaksi. Kela-kortti on otettava mukaan. Vähäisetkin flunssan oireet ovat este tulla hakemaan rokotetta. Rokotukseen tulevia pyydetään myös huomioimaan hyvä käsihygienia rokotuspaikalla.

Oulussa influenssarokotukset syksyllä 2023

Rokotukset järjestetään Oulussa 6.11.-20.12.2023. Samalla on mahdollista saada koronarokotteen tehosteannos ja pneumokokkirokote. Rokotteet annetaan THL:n kriteerien mukaisesti.

Rokotus tapahtuu ajanvarauksella. Jokaisella asiakkaalla on oltava oma aika rokotukseen. Varaudu odottamaan vuoroasi. Rokotuksia annetaan aikuisten lisäksi myös lapsille.

Varaa aika ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen kautta. Ajanvaraus aukeaa tiistaina 31. lokakuuta kello 8.

Ajan voi varata myös puhelimella 08 669 0200. Linja aukeaa tiistaina 31. lokakuuta kello 8. Tämä puhelinnumero on vain rokotusaikojen varaamista varten. Suosittelemme, että jätät takaisinsoittopyynnön. Linja voi ruuhkautua, jolloin takaisinsoittoa voi joutua odottamaan. Rokotuspaikkana on oma sosiaali- ja terveyskeskus. Seuraa opasteita rokotuspaikalla.

Jos et ole oikeutettu maksuttomaan influenssarokotukseen, voit pyytää reseptiä omasta sote-keskuksesta tai esimerkiksi Chat-palvelun kautta Oulun Omahoidossa. Reseptin saatuasi voit ostaa rokotteen apteekista. Ota rokote mukaan rokotuspisteelle etukäteen varaamanasi ajankohtana.

Jos olet oikeutettu ammatillisen koulutuksen opiskeluterveydenhuoltoon, voit saada influenssarokotuksen opiskeluterveydenhuollosta. Opiskelijoita tiedotetaan erikseen Wilman tai oppilaitoksen oman terveydenhoitajan kautta.

Paikkakuntakohtaiset tiedot rokotuksista päivitetään tähän osoitteeseen.

Maksuton influenssarokotus

Influenssarokotteen saavat kansallisessa rokotusohjelmassa maksutta raskaana olevat, kaikki 65 vuotta täyttäneet, alle 7-vuotiaat lapset, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset, henkilöt, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa kuten vankeinhoitolaitoksissa ja vastaanottokeskuksissa.

Lisäksi maksuttomat rokotukset annetaan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstölle, joka osallistuu potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon sekä vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiirille.

Maksuttoman influenssarokotteen saavat myös turkistarhoilla työskentelevät, siipikarjan parissa työskentelevät, virkaeläinlääkärit, laboratoriotyöntekijät, jotka ottavat tai käsittelevät lintuinfluenssanäytteitä, muut henkilöt, joilla on suuri riski saada lintuinfluenssatartunta työnsä tai muun olosuhteen vuoksi.

Lisätiedot influenssarokotteesta THL:n sivuilta.

Koronan syystalven tehosterokotus

Koronan syystalven tehosterokotusta suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Tehosteannos voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskinarvion perusteella. Erityisiä syitä voivat olla esimerkiksi työkomennus tai matkan kohdemaan vaatimukset.

Syystalven tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei enää lasketa, montako tehosteannosta henkilö on aiemmin saanut tai montako kertaa hän on sairastanut koronan. Henkilön on kuitenkin pitänyt saada rokotuksen perussarja. Perussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta, immuunipuutteisilla kolme. Yksi sairastettu tauti lasketaan yhdeksi rokoteannokseksi. Jos henkilö on sairastanut koronan, tehosterokote annetaan aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua taudin sairastamisesta.

Maksuton pneumokokkirokotus

Pneumokokki on bakteeri, joka aiheuttaa ylähengitysteiden infektioita, kuten poskiontelo- ja välikorvatulehduksia. Se voi aiheuttaa myös vakavia tauteja, kuten aivokalvontulehduksen, keuhkokuumeen tai verenmyrkytyksen. Pneumokokkirokote ehkäisee pneumokokkibakteerin aiheuttamia vakavia tauteja. Kansallisessa rokotusohjelmassa pneumokokkirokotteet ovat saajalleen maksuttomia.

Pneumokokkirokotetta tarjotaan maksutta kantasolusiirteen saaneille, alle 75-vuotiaille vaikeaa munuaissairautta sairastaville, alle 75-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille, 65–84-vuotiaille astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastaville.

Pneumokokkirokote annetaan vain kerran. Jos henkilö on saanut rokotteen aikaisemmin, uutta ei tarvita.

Lääkärin harkinnan mukaan rokote voidaan antaa myös yli 65-vuotiaille sekä riskiryhmiin kuulumattomille 5 vuotta täyttäneille lapsille ja työikäisille aikuisille. Rokotukset maksaa joko hoitava taho tai rokotettava itse.

Rokotusten osalta lisätietoja voi kysyä omasta sosiaali- ja terveyskeskuksesta ja Pohteen verkkosivuilla tästä linkistä.