Ihana päivä ponien satumaassa – Oulun Kehitysvammaisten Tuki ry vei ikäihmiset virkistyspäivälle Haukiputaan Kipponiin

Heidi Vuorivirta oli ensimmäistä kertaa Kipponit-satumetsässä ja sai heti poneista ystäviä itselleen. Kehitysvammaisten ikäihmisten virkistyspäivää vietettiin 31. elokuuta Haukiputaalla. Kuvat: Carita Forsman

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun Kehitysvammaisten Tuki ry järjestää tänä syksynä kaksi virkistyspäivää Oulun pohjoisen alueen kehitysvammaisille ikäihmisille. Päivät päätettiin järjestää Haukiputaan Alakylässä sijaitsevassa Kipponit-satumetsässä, jolla on paljon kokemusta erityis- ja lapsiryhmistä. Mukaan pääsi yhteensä parisenkymmentä alueen ikäihmistä.

Kipponeiden satumetsä ja -kylä on talliyrittäjä, ratsastusvalmentaja Tiia-Liisa Saarisen luovuudesta syntynyt maailma, jossa kävijä pääsee hetkeksi mielikuvitukselliseen todellisuuteen. 

”Tämä onkin oikeastaan ensimmäinen kerta tällaisen, aika ison ryhmän järjestämisessä, joten kiva nähdä millaisia kokemuksia tästä saadaan”, sanoo tallin omistaja Tiia-Liisa Saarinen

Kipponin satuponit ottivat mieluusti vastaan rapsutuksia. Rohkea Tarmo Rautio päätti kokeilla. Taustalla kipponimestari.

Uutta asia on myös Oulun Kehitysvammaisten Tuki ryllekin. Toki monenlaista harrastustoimintaa järjestetään normaalistikin koko ajan, mutta retkipäivä ponien satumaailmaan oli ensimmäinen.

”Kehitysvammaisille ikäihmisille on kovin vähän virkistyspäiviä, etenkin korona-aikaan tapahtumat olivat nollassa. Tämä on aivan ihana keino tuoda hyvää mieltä ja vaihtelua”, toteaa toiminnanjohtaja Annemari Eskola Kehitysvammaisten Tuki rystä.

Paikalla oli myös yhdistyksen Verkko haltuun -hankkeen vapaaehtoisia, jotka harjoittelivat somen käyttöä ja tekivät tapahtumasta livelähetyksiä. Vapaaehtoisen Vertti-kaksikon, Sarin ja Lauran, postauksia voi käydä katsomassa muun muassa Oulun Kehitysvammaisten Tuki ryn Facebook-sivulla.

Kipponit-kylässä sukelletaan matkalle, jossa tapahtuu monenlaista yllättävää. Alue on Tiia-Liisa Saarisen ideoima ja toteuttama.

Testamenttivaroilla retkelle

Retkirahoituksen tausta on mielenkiintoinen, se nimittäin perustuu testamenttiin.

”Huomasimme lehdessä kaupungin ilmoituksen Hannah Marti -rahaston avustuksista. Se on tarkoitettu Haukiputaan alueen ikäihmisten palveluyksiköiden asukkaiden virkistykseen – testamentin jättäjän tahdon mukaisesti. Rahasto on suhteellisen uusi ja hyvinvointilautakunta on perustanut sen vuoden 2020 lopulla”, kertoo Eskola.

”Eli siksi virkistyspäivän osallistujat ovat kaikki pohjoisen alueen ikäihmisiä. Ja jotta hyvä kiertää, päätimme järjestää päivän paikallisessa haukiputaalaisessa yrityksessä, tässä tapauksessa siis Kipponit-tallilla”, hän jatkaa.

Hannah Marti on vuonna 1966 Yhdysvalloissa kuollut nainen, joka jätti aikoinaan perintönsä Haukiputaan vanhainkodille. Kuntaliitoksen myötä rahasto siirtyi Oulun kaupungin hyvinvointipalvelujen avustuksiin.

Häämatkalle Kipponiin

Kipponissa virkistyspäivä aloitettiin jakautumalla kahteen ryhmään, toinen aloitti retkensä satumetsässä, kun toinen ryhmä jäi paistamaan makkaraa. Luvassa oli lopuksi rohkeimmille myös kärryajelua.

Matti ja Aila Åman pääsivät häämatkalle Haukiputaan Kipponiin. Ilokseen he saivat aplodit muulta joukolta, uunituoreen avioliiton kunniaksi.

Virkistyspäiväryhmän joukossa oli mukana myös uunituore hääpari, joka astui avioliiton satamaan viime juhannuksena.

”Tämä on meille kuin häämatka,” huokaa tuore morsian Aila Åman.

Hän yhdessä miehensä Matti Åmanin kanssa ehtivät olla kihloissa kolmisen vuotta. Naimisissa olo tuntuu molemmista ikäihmisestä ihanalta.

”Matista on minulle niin iso apu, vaikkapa kävelyllä. Saan pitää häntä käsikynkästä kiinni, joten olo tuntuu turvalliselta”, sanoo Aila Åman.

Seuraava Oulun Kehitysvammaisten Tuki ryn retki järjestetään Kipponiin syyskuun 14. päivänä.

”Toivottavasti silloinkin olisi näin ihana ilma. Tämä on tervetullutta vaihtelua meille henkilökunnallekin, avustajille ja vapaaehtoisille. Mieli virkistyy ihan jokaisella”, toteaa Annemari Eskola.

Elina Aitto-oja odotti jännittyneenä virkistyspäivän alkua. Tallin vahtikoira Iines otti tulijat erityisen vieraanvaraisesti vastaan.
Aviopari Sami ja Tiia-Liisa Saarinen pyörittävät yritystä yhdessä. ”Tai oikeammin Tiia-Liisa on meidän pomo, minulla on enempi vastuulla nuo kodin- ja lastenhoitohommat”, Sami Saarinen nauraa.
Tallilla on hienot tilat Kipponit-shettisten, omistajien omien ratsujen ja ylläpitohevosten hoitoon.