Dramaattinen torstaiaamu johdatti Lauri Marjamäen takaisin Kärppiin – katso PikiTalk perjantaina Oulun teatterilla tai suorana Mun Oulusta

Lauri Marjamäelle uusi pesti Kärpissä on ollut sikälikin onnen aikaa, että perhe asuu pitkästä aikaa samalla paikkakunnalla. "Olen nauttinut täällä joka päivästä.” Kuvat: Oulun Kärpät & Sanna Krook.

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Jääkiekkovalmentajan työ on usein tuulista ja epävarmaa, mutta harvoin valmentajallekaan tulee eteen sellaista tilannetta kuin Jokereita valmentaneella Lauri Marjamäellä viime kevättalvena.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan keskeytti Jokerien kauden KHL-liigassa äkillisesti, kun seura päätti vetäytyä pudotuspeleistä. Nyt koko seuran tulevaisuus on hämärän peitossa, mutta Marjamäki laskeutui nopeasti jaloilleen.

”Sitten yksi torstaiaamu kaikki muuttui.”

”Minullahan oli kaikki selvänä, piti jatkaa Venäjällä. Sitten yksi torstaiaamu kaikki muuttui”, Marjamäki muistelee viime helmikuun tapahtumia.

”Siinä oli surua päivä, kaksi. Sen jälkeen kaikki tapahtui nopeasti. Lauantaina kokoonnuimme joukkueen kauden päättäjäisiin. Samana päivänä soi puhelin, ja kysyttiin, kiinnostaisiko tulla Ouluun loppukaudeksi. En minä sitä kauan miettinyt, koska Venäjällä jatkaminen näytti mahdottomalta. Olin onnekas, kun tarjottiin töitä hienosta seurasta ja hyvästä organisaatiosta, josta on paljon hyviä muistoja”, Marjamäki sanoo.

Vihdoin perhe mukana

Loppukauden pätkäpesti vaihtui pian pitemmäksi sopimukseksi hyvässä yhteisymmärryksessä, vaikka Marjamäki sanoi puntaroineensa muutaman viikon ajan myös muita vaihtoehtoja.

”En tiedä mikä tässä Oulun ilmanalassa on, varmaan hyvät muistot vaikuttavat, samoin se, että täällä pystytään aina rakentamaan iskukykyinen ja menestyksennälkäinen joukkue.”

”Silloin [helmikuussa] kun tulin tänne sunnuntaiaamuna ja täällä taas kuljeskelin, alkoi tuntua, että tämä on kuitenkin se paikka, jossa haluan olla. Se vahvistui vain – en tiedä mikä tässä Oulun ilmanalassa on, varmaan hyvät muistot vaikuttavat, samoin se, että täällä pystytään aina rakentamaan iskukykyinen ja menestyksennälkäinen joukkue.”

Valmentajan työ on usein myös perhe-elämän kannalta kuluttavaa. Oulu oli siltäkin kannalta mieluisa ratkaisu.

”Olin ollut Helsingissä neljä vuotta ilman perhettä, ja sitä en olisi enää oikein jaksanut. Jos olisin Venäjälle vielä lähtenyt, niin se oli jo tehty selväksi, että enää vuosi oltaisiin siellä. Onneksi perhe suostui lähtemään Ouluun mukaan, ja kyllä olen nauttinut täällä joka päivästä”, Marjamäki sanoo painokkaasti.

Tuttu ympäristö helpottaa

Perjantain PikiTalkin yhtenä teemana on toiset mahdollisuudet. Marjamäelle pesti Kärpissä on kirjaimellisesti sitä, mutta toisaalta ensimmäinen jakso Kärpissä vuosina 2013–2016 tuotti kaksi Suomen mestaruutta, pronssin ja hopeaa mestarien liigassa CHL:ssä. Voikin kysyä, onko paluusta näin tuttuun ja menestyksekkääseen ympäristöön valmentajan oman motivaation kannalta enemmän hyötyä vai haittaa.

”Vaikea sanoa… Totta kai minua auttaa, että tiedän, mitä Oulussa on. Organisaatiossa on hyvin pitkälti samat ihmiset töissä, tunnen huoltajat ja lääkärit ja seuran hallituksen jäsenet, ja minulla on paljon ystäviä täällä. Onhan siitä aika paljon hyötyä, vaikka joskus historiasta on myös rasitteensa. Kyllä minä koen hyväksi asiaksi, että tiedän, mikä täällä on homman nimi.”

Epävarmuus kuuluu toimenkuvaan

Marjamäen mukaan valmentajien tietyllä tavalla heikko työsuhdeturva kuuluu toimenkuvaan, joka pitää tietää hommaan lähdettäessä. Silti viimeaikainen kehitys on ihmetyttänyt häntäkin: Ilves antoi hiljattain lähtöpassit päävalmentajalleen Jouko Myrrälle, vaikka joukkue oli silloin Liigan sarjataulukon kärjessä.

”Epävarmuus on osa tätä, ja joka toinen päivä 5 000 henkeä tulee katsomaan, kuinka teet työsi. Nyt tuntuu kyllä, että on tämä aika rajuksi mennyt, kun sarjan ykkösjoukkue vaihtaa valmentajaa. Sarjaa ei ole pelattu vielä neljäsosaakaan, ja kaksi valmentajaa on jo lähtenyt. Mutta sekin on osa tätä ammattia, ja se pitää ymmärtää, jos tähän lähtee.”

Leijonapesti kasvatti

Marjamäki joutui itse julkiseen ryöpytykseen, kun hän siirtyi Kärpistä vuonna 2016 Leijonien päävalmentajaksi. Sijat 4 ja 5 kaksissa Marjamäen valmentamissa MM-kisoissa eivät tyydyttäneet menestystä janoavaa kiekkokansaa. Marjamäki sanoo, ettei hänellä ole juuri huonoja muistoja siitäkään ajanjaksosta.

”Se oli tosi kehittävä kahden vuoden aika, ja meillä oli hyviä joukkueita kehissä. Minä en sitä julkista keskustelua seurannut oikeastaan ollenkaan, kaikki oli suljettuna. Sen kuitenkin huomasin, että lähipiirissäni ihmiset voivat tosi huonosti, kun he lukivat koko ajan, mitä kirjoiteltiin. Sitä kautta vasta oikeastaan tajusin, että täällä oli pikkuinen ryöpytys käynnissä.”

”Sen kuitenkin huomasin, että lähipiirissäni ihmiset voivat tosi huonosti, kun he lukivat koko ajan, mitä kirjoiteltiin.”

Marjamäki huomauttaa, että projektiluontoiset MM-kisat ovat hyvin erilaisia valmennusprosesseja verrattuna kansallisiin sarjoihin: yhden ratkaisupelin merkitys korostuu lyhytjänteisessä turnauksessa aivan eri tavalla.

”Se on aika paljon yhdestä pelistä kiinni, miten sinua arvioidaan valmentajana. Vaikka pelaisi seitsemän peliä hyvin, se kahdeksas peli ratkaisee. Mutta se oli hyvin kasvattavaa, enkä vaihtaisi siitäkään yhtään päivää pois.”

”MM-kisoja seuraa Tohmajärven Lassekin, vaikkei muuten seuraisi jääkiekkoa.”

Marjamäki naurahtaa tajunneensa maajoukkueaikojen arvostelun myötä, että Kärppien ”puolen Suomen joukkueen” asemalla on myös kääntöpuolensa: se toinen puoli Suomea ei tykkääkään yhtä paljon – varsinkin jos Kärpät menestyy niin hyvin kuin Marjamäen aikana on menestynyt.

”Tällaistahan tämä on, jääkiekko on ykköslaji Suomessa ja herättää paljon tunteita ja mielipiteitä. MM-kisoja seuraa Tohmajärven Lassekin, vaikkei muuten seuraisi jääkiekkoa.”

Tule paikalle tai katso netistä

PikiTalk Oulun teatterin Pikisalissa perjantaina 28.10. käynnistyy kello 16 dj Antti K:n musiikilla ja Pikisalin bistron after work -tarjouksilla. Noin tunnin kestävä dialogi alkaa kello 17. Vieraina ovat Lauri Marjamäen lisäksi Oulaisten kaupunginjohtaja Riikka Moilanen ja mediapersoona Lauri Salovaara. Keskustelua vetävät Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen ja Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi.

Tilaisuus on maksuton eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. PikiTalk on anniskelun vuoksi kielletty alle 18-vuotiailta.

Tilaisuus striimataan Mun Oulun verkkosivulla ja Facebook-sivulla.