Alkavalla Vanhustenviikolla iästä tehdään numero – yksi kolmesta Suomessa pelkää vanhuutta

Tutkimusten mukaan Suomessa joka kolmas pelkää vanhuuttaan. Siksi kampanjan avulla siitä tehdään parhaillaan numeroa. Kuva: Vanhustyön keskusliitto

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vanhustenviikko on yksi pisimpään juhlittuja valtakunnallisia teematapahtumia Suomessa. Vanhustenviikko ja -päivä ovat Vanhustyön keskusliiton käynnistämiä tapahtumia, joita on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien.

Vanhustyön keskusliitto on tehnyt kansalaiskyselyn, jossa kysyttiin ihmisten ajatuksia omasta vanhuudestaan. Yksi tulos oli, että joka kolmas pelkää vanhuuttaan. Eniten vanhuuttaan pelkäävät yksinäiset, keski-ikäiset, vähemmän koulutetut ja heikommassa ammattiasemassa olevat henkilöt. Vähiten vanhuutta pelkäävät yli 85-vuotiaat ja 16–25-vuotiaat.

Yhdenvertaisuus tärkeää

Professori emerita Marja Vaarama on koonnut kattavan raportin, jossa hän on analysoinut kansalaiskyselyn tuloksia. Raportti kantaa nimeä Toiveena tavallinen, hyvä elämä ja se kiteyttää sitä, millaisia mielikuvia ja kokemuksia suomalaisilla on vanhuudesta.

Vaaraman mukaan yhteiskunnan suhtautuminen iäkkäisiin ihmisiin näkyy siinä, miten heistä puhutaan, missä määrin he ovat osallisina yhteisessä hyvinvoinnissa ja yhteiskunnan avaintoiminnoissa sekä miten heidän tarpeensa otetaan huomioon palveluissa. Ratkaisevaa on myös se, miten yhdenvertaisesti heitä kohdellaan.

Vanhustenviikon teemana 2023 on Tehdään iästä numero. Vanhustyön keskusliitto on myös käynnistänyt samannimisen kansanliikkeen, josta saa lisätietoa osoitteesta www.vanheneminen.fi.

Oulussa myös iloisia juhlia

Oulun seurakunnissa on monia tapahtumia vanhustenviikolla. Tiistaina 3. lokakuuta kello 13 juhlitaan Haukiputaan seurakuntakeskuksessa. Torstaina juhlitaan Oulunsalon kirkonkylän koululla, Tuirassa Pyhän Tuomaan kirkossa, Caritaksessa ja Sofia seurakuntakeskuksen juhlasalissa.

Samana päivänä Myllyojan seurakuntatalolla on Iloa iltapäivään -tapahtuma ja ohjelmassa on Tyyne Kettunen – Stand up-Show sekä Sami Kojonen. Viittomakielisten vanhustenviikonjuhla on Sofia seurakuntakeskuksessa perjantaina 6. lokakuuta.

Kaikki seurakuntien tapahtumat: www.oulunseurakunnat.fi/tapahtumat