AC Oulun Rasmus Karjalainen ja Otso Liimatta tähtäävät tällä kaudella tosissaan mitalipeleihin

AC Oulun Rasmus Karjalaisen (vas.) mielestä parasta jalkapallossa on maalinteko, kun taas Otso Liimatta nimeää suosikkijutukseen voittamisen. Kuva: Antti A.T. Leinonen

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Antti A.T. Leinonen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

AC Oulu pelaa kolmen vierasottelun jälkeen kauden ensimmäisen kotiottelunsa Raatissa lauantaina 29. huhtikuuta SJK:ta vastaan. 27-vuotias kapteeni Rasmus Karjalainen ja 18-vuotias Otso Liimatta odottavat kotiavausta innokkaasti. Karjalainen on vihdoin toipumassa loukkaantumisestaan, jonka takia hänen kauteen valmistava jaksonsa ei ollut toivotunlainen.

”Oulussa on aika hyvä ilmapiiri AC Oulun ja jalkapallon suhteen. Meillä on hyvä, nuori ja nälkäinen joukkue. Tuntuu, että tosi moni puhuu AC Oulusta tällä hetkellä tosi myönteiseen sävyyn. Kyllä minä odotan, että orastava jalkapallobuumi ja AC Oulun hyvä alkukausi näkyisivät sitten yleisönkin määrässä sekä hyvässä tunnelmassa”, Karjalainen sanoo.

”Meillä on hyvä, nuori ja nälkäinen joukkue. Tuntuu, että tosi moni puhuu AC Oulusta tällä hetkellä tosi myönteiseen sävyyn.”

Keskikentällä viihtyvä ja hyökkäysorientoitunut Otso Liimatta pitää kotietua merkittävänä.

”On jo odottavat tunnelmat. Onhan se kuitenkin ihan eri fiilis päästä pelaamaan kotona. Semmoinen erilainen latautuminen, ekstralatautuminen, kun pääsee kotiyleisön eteen pelaamaan. Kotipeleissä on hyvä, ettei tarvitse rasittavasti matkustaa pitkiä matkoja. Nyt pääsee tuoreilla jaloilla varmaan liikkeelle.”

Sarjakaudelle lupaava alku

AC Oulun kauden kolmesta ensimmäisestä pelistä saldona on voitto ja kaksi tasapeliä, mitä voi pitää erittäin onnistuneena tuloksena.

”Meillä on potentiaalia olla sarjan parhaita joukkueita, ja sen pitää näkyä myös kentällä.”

”Vaikka on tullut pistemenetyksiä tasapeleistä, niin silti olemme tyytyväisiä tähän alkuun. Tästä on hyvä jatkaa ja kehittää edelleen peliä. Ei se todellakaan vielä ole täydellistä, vaan pystymme paljon parempaan. Meillä on potentiaalia olla sarjan parhaita joukkueita, ja sen pitää näkyä myös kentällä”, sanoo Liimatta.

AC Oulun vieraspelitaakan lisäksi haasteena ovat olleet avainpelaajien poissaolot kokoonpanosta.

”Ei olla taidettu saada pelata vielä kertaakaan sellaisella joukkueella, että kaikki meillä olisivat käytännössä terveinä. Mikä taas kertoo myös siitä, että meillä on paljon leveyttä”, huomauttaa Karjalainen.

Raatin stadionin nurmen tasaisuus on nähtävissä etuna AC Oululle, joka rakentaa peliä mieluiten maata pitkin. Kuva: Lauri Leinonen

Joukkueen pelillisestä identiteetistä

AC Oulun joukkuepelille on leimallista aktiivisuus ja aloitteellisuus.

”Olemme eteenpäin menevä joukkue, ja haluamme puolustaa ylhäältä ketä tahansa vastaan. Me haluamme hyökätä ketä tahansa vastaan. Meidän peli-identiteettimme on hyökkäävä, energinen ja rohkea jalkapallo”, tiivistää Karjalainen.

”Ottelun alut ovat olleet monessa pelissä heikkoja. Jatkossa täytyykin aloittaa heti hyvin. Jos haluamme olla voittava joukkue, niin pitää kehittää kaikkia pelin osa-alueita. Niitäkin asioita, jotka jo toimivat. Jos vastustaja huomaa heikkouksia, niin meidän pitää kasvaa mukana”, Karjalainen jatkaa.

”Meidän peli-identiteettimme on hyökkäävä, energinen ja rohkea jalkapallo.”

Rasmus Karjalainen mainitsee myös paljon puhuvan tosiasian:

”Me olemme pelanneet tämän vuoden puolella kymmenen kilpailullista matsia, joista vain yksi on hävitty – liigacupin finaali. Eihän tuolla tilastolla voi paljon muuhun tähdätä kuin mitalipeleihin.”

AC Oulun joukkue haluaakin parantaa viime kaudesta, ja tähtää nyt tällä kaudella ylempään loppusarjaan.

Pelaajilla on myös joitain henkilökohtaisia tavoitteita.

”No ehkä semmoinen konkreettinen juttu hyökkäävänä pelaajana on tehot. Yksi isoimmista tavoitteista on saada hyökkäysalueella maalisyöttöjä ja maaleja”, sanoo Liimatta.

”Otso on aina osallistunut peliin ja haluaa tehdä tehoja. Minulla on ehkä vähän päinvastoin siinä. Minusta tuntuu, että joskus minua on liikaakin arvioitu tehojen perusteella. En haluaisi olla pelkästään sellainen pelaaja, vaan tahdon olla joukkueelle hyödyllinen pelaaja myös muuten. Olen maalintekijä luonteeltani – sitä ei voi kiistää. Elän maaleista. Totta kai ne merkkaavat minulle ja ovat tärkeitä asioita, mutta haluaisin olla iso pelaaja myös pelillisesti tällä kaudelle. Eli vaikken tekisi maaleja, niin ei tarvitse silti olla mitenkään pettynyt esitykseensä”, Karjalainen kertoo.

Joukkuehenki ja valmentaja

Joukkueen henkinen ilmapiiri on vaikuttanut ulospäin erittäin hyvältä.

”Mielestäni on loistava joukkuehenki, kuten oli jo viime kaudella. Vaikka on tullut uusia pelaajia, niin kaikki ovat päässeet hyvin mukaan. Kaikki tulevat kaikkien kanssa toimeen”, Liimatta sanoo.

”Tässä joukkueessa vietämme keskenämme paljon kentän ulkopuolista aikaa”, Karjalainen täydentää.

AC Oulun mainion yleisilmeen takana on valmentajaprofessoriksi kutsuttu portugalilainen Ricardo Duarte.

”Ricardo osaa käsitellä ihmisiä, ja hän on hyvä ihmistuntija.”

”Ricardo on tosi kurinalainen valmentaja, jolla on selkeä visio. Tietää paljon jalkapallosta – se on selvää. Mutta olen nähnyt rutosti valmentajia, jotka tietävät pelistä, mutta eivät osaa käsitellä ihmisiä. Ricardo osaa käsitellä ihmisiä, ja hän on hyvä ihmistuntija. Siinä minun mielestäni on Ricardon iso vahvuus. Hän saa pelaajat puolelleen toteuttamaan taktiikkaa, ja nauttii isoa luottamusta pelaajien keskuudessa. Hänellä vahva pukukopin kannatus”, taustoittaa Karjalainen.

”Duarte luottaa nuoriin pelaajiin. Jos pelaaja onnistuu, hän saa lisää luottoa, mikä sopii mielestäni AC Oulun strategiaan tosi hyvin,” Karjalainen jatkaa.

”Meillä on mielenkiintoisia nimiä ja saattaa olla, että moni tämän joukkueen pelaaja pelaa paljon isommilla kentillä myöhemmin.”

Karjalainen lähettää terveisensä oululaisille.

”Tarvitsemme tukea Raattiin ja kannustan kaikkia tulemaan katsomaan. Siellä on tällä hetkellä voittava jalkapallojoukkue, joka pelaa omassa kaupungissa. Meillä on mielenkiintoisia nimiä ja saattaa olla, että moni tämän joukkueen pelaaja pelaa paljon isommilla kentillä myöhemmin.”

AC Oulu–SJK Raatin stadionilla lauantaina 29.4. klo 17.