Oulunsalon uusi päiväkoti on kuin pieni kylä – pienet ja isot käyttäjät iloitsevat toimivista tiloista

Oulunsalon päiväkodin lapset ja henkilökunta ovat olleet tyytyväisiä yhdessä suunniteltuihin tiloihin ja pihaan. Kuva: Lea Ansamaa

Lasten Oulu

Julkaistu: Kirjoittaja: Lea Ansamaa

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Pieneksi kyläksi talot kyllä hahmottaa niin ulkoa kuin sisältä – talon arkkitehtuuri on ulkoa kuin pieniä minitaloja peräkkäin, ja sisällä pikkutalot toimivat lasten leikkipaikkoina. Kaiken suunnittelun takana onkin lapsi itse – päiväkodissa haluttiin kaikki tilat lasten käyttöön, eikä turhia käytäviä esimerkiksi rakennettu.

”Sekä henkilökunta että vanhemmat saivat olla mukana talon suunnittelussa, samoin lapset itse. Me teimme muutoksia esimerkiksi kuraeteiseen. Lapset puolestaan halusivat paljon seikkailupaikkoja, ja sitä he saivatkin. Vasta eilen täällä kävi kaksi kouluun siirtynyttä lasta, jotka olivat mukana suunnittelussa. He olisivat halunneet palata päiväkotilaisiksi”, naurahtaa päiväkodinjohtaja Päivi Lammela.

Pikkuhuoneiden omat leikit

Päiväkodissa on noin 150 lasta, ja talossa työskentelee neljäkymmentä aikuista. Päiväkoti on suunniteltu siten, että se tukee lasten luontaista uteliaisuutta ja oppimisen halua sekä ohjaa leikkiin, fyysiseen aktiivisuuteen, tutkimiseen, taiteelliseen ilmaisuun ja kokemiseen. Taloa rakennettaessa ja kehittäessä on huomioitu ergonomia, ekologisuus, viihtyvyys, esteettömyys, tilojen valaistus ja akustiikka, sisäilman laatu ja siisteys.

Akustiikka talossa onkin miellyttävä. Lapsia leikkii pikkumökeissä, yläkerrassa ja viereisissä huoneissa, eivätkä äänet juuri kajahtele. Sisällä talossa on aistihuone, jossa voi vaihtaa valojen väriä, rauhoittua tai tutkia erilaisia materiaaleja. Erikseen löytyvät myös askartelutilat, jumppasali ja viihtyisä ruokala. Talossa ei eletä arkea ihan samoin kuin aina ennenkin on tehty – tilat mahdollistavat sen, että pienet ryhmät voivat puuhastella, leikkiä ja ulkoilla porrastetusti eri aikoina.

Pihalla on ikioma lentokenttä

Ulkoilu onkin uudessa päiväkodissa varmasti lapsista se paras juttu. Leikkipihan alueet on nimetty lapsille tuttujen lähiseudun paikkojen mukaisesti, ja leikkivälineet ja piharakennukset on rakennettu teeman mukaisesti. Lasten Oulunsalosta löytyy lentokenttä, Varjakansaari ja Hailuoto. Hailuoto on varustettu lautalla, tuulimyllyillä ja Marjaniemen majakalla ja lentokentältä löytyy lentoasema, lennonjohtotorni sekä kiitorata, joka toimii polkuautoratana.

Pihan pohjoisosassa on maastoon rakennettu iso liukumäki, jonka toisella puolella on auditorioportaat ja esiintymistila ulkotapahtumia varten. Hyötykasvit kuten omenapuut ja marjapensaat ilahduttavat lapsia sadollaan syksyisin. Pihalle on osoitettu myös alue lasten omalle kasvimaalle.

Pihalla ei näytä tekeminen loppuvan keneltäkään, ja leikit muuttuvat mukavasti vuodenaikojen mukaan. Myös tavallista metsää on jätetty seikkailuja varten.

”Olemme todella tyytyväisiä upeaan päiväkotiimme. Tuntuu melkein, ettei usko, että saamme nyt oikeasti olla täällä”, sanoo Lammela.