Oulun taidekoulun nuoret Oulu2026 kulttuurilähettiläät esiintyivät Helsingissä – tuliaisena hyviä muistoja loppuelämäksi

Iida Harvio (vas.), Venla Röyttä, Iija Kustula, Lauri Kaakinen, Tiila Tikkanen, Iida Hotti, Iida Komminaho sekä Essi Tolonen muodostavat teatteri Hätäuloskäynnin. Kuvat: Sini-Sisko Calamnius

Lasten Oulu

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Taidekoulun Teatteri Hätäuloskäynti vei lokakuussa Oulun terveiset näytelmän muodossa Esittävien taiteiden oppilaitosten liiton 20-vuotista toimintaa juhlistavaan tapahtumaan. Viikonlopun aikana nuoret saivat nähdä muilta paikkakunnilta saapuneiden esityksiä, esittää tilaisuutta varten valmistettu teos sekä kerätä taskuun loppuelämän kestäviä muistoja.

Esittävien taiteiden oppilaitosten liiton juhlavuoden teemana on ollut Tulevaisuus Nyt! Suomen vanhimpiin taidekouluihin lukeutuva Oulun taidekoulu valmisti Helsingissä pidettyyn juhlatilaisuuteen Entä jos ei? -teoksen, joka liittyi vahvasti tulevaisuuden teemoihin. Tapahtumassa oli edustettuina eri taidekouluja ympäri Suomea ja lavalla nähtiin värikäs kattaus eri taidemuotoja.

Viimeisen vuoden opiskelijoista koostuva Teatteri Hätäuloskäynti nimettiin ennen matkalle lähtöä Oulu2026 kulttuurilähettiläiksi ja nuoret olivatkin tittelistä iloisen yllättyneitä.

”Ensin ajateltiin, että ollaan vaan menossa esittämään pieni juttu, mutta sitten oltiinkin edustamassa koko kulttuuripääkaupunkia”, Iija Kustula naurahtaa.

”Mutta olihan se tosi kiva asia”, täydentää Iida Komminaho.

 

Entä jos ei? on voimakkaasti liikkeellinen esitys ja tutkimus tulevaisuudesta.

Yhdistävä kokemus

Teatteri Hätäuloskäynnin jäsenet Essi Tolonen, Iida Harvio, Iida Komminaho, Venla Röyttä, Iija Kustula, Lauri Kaakinen, Iida Hotti ja Tiila Tikkanen ovat Oulun taidekoulun pitkäaikaisia opiskelijoita. Parhaillaan ryhmä valmistelee ensi vuoden maaliskuussa Nuoret estradilla -näytöksessä esitettävää päättötyötä.

Nuoret taiteilijat ovat kulkeneet yhdessä seitsemän vuoden ajan ja tuleva opintojen päättyminen herättää niin oppilaissa kuin ohjaaja Sini-Sisko Calamniuksessakin haikeita tunteita. Helsinkiin suuntautunut esiintymisreissu sattuikin juuri sopivaan vaiheeseen, antaen vielä yhteisen kokemuksen ennen kuin tiet vievät ensi kevään jälkeen kohti uusia asioita.

”Kyllä meille kaikille jää reissusta hyviä muistoja koko loppuelämäksi”, sanoo Essi Tolonen.

”Mieleen jäi erityisesti se, kun oltiin Martinuksen teatterilla ennen esitystä. Yhdessä chillattiin ja meikattiin, joogattiin ja lämpättiin. Se oli tosi kivaa”, Iida Harvio lisää.

Vaikka reissu saa kokonaisuutena nuorilta kehuja, meni yksi asia toisenlaisen elämysmatkailun puolelle.

”Tikkurilan koulun salin lattia ei ollut kovin mukava sänky”, toteaa Essi Tolonen.

”Mutta tavallaan sekin oli omanlaisensa hauska kokemus”, Tiila Tikkanen lisää.

 

Helsingin esiintymisreissu toi viimeiselle taidekouluvuodelle hauskan yhteisen kokemuksen, joka säilyy muistoissa pitkään.

Kaukainen vuosi 2026

Calamnius on ylpeä ryhmänsä esiintymisestä ETOLin tapahtumassa.

”Olen ollut tämän ryhmän ohjaaja nyt viidettä vuotta ja täytyy kyllä sanoa, että aivan mahtava porukka. Pystyy aina luottamaan, että he hoitavat homman kunnialla maaliin, oli tilanne mikä tahansa”, hän kehuu.

”Nyt on käsillä minunkin näkökulmastani hieman erilainen vuosi, kun oppilaat valmistavat päättötyötään. Aikaisempina vuosina ohjaajan rooli on ollut produktioissa suurempi, mutta päättötöissä vastuu teoksesta on enemmän oppilailla.”

Oulun lähestyvä kulttuuripääkaupunkivuosi tuntuu nuorista vielä kaukaiselta asialta. Kaksi vuotta on nuorten näkökulmasta pitkä aika, eikä tiedä, ovatko jatko-opinnot vieneet jo silloin toiselle paikkakunnalle.

He kuitenkin toivovat, että vuoden aikana huomioitaisiin myös lasten- ja nuorten kulttuuria. Myös esiintymismatkat, joissa kulttuuriesityksiä viedään Oulun ulkopuolelle, saavat kannatusta.

”Reissussa pääsee aivan eri fiilikseen, kun keskitytään vaan siihen yhteen asiaan ja se esiintyminen on se päämäärä”, vahvistaa Iida Harvio.

Teatteri Hätäuloskäynti valmistama lopputyö nähdään Kulttuuritalo Valveella Nuoret Estradilla-tapahtuman yhteydessä 25.- 25.3. 2024. Tämän lisäksi nämä nuoret esiintyvät myös monitaiteisessa Pimiän pilleet -tapahtumassa la 18.11. Oulun taidekoululla.

Lue myös