Oululaiset pärjäsivät lasten ja nuorten yrittäjyyskisassa – ekaluokkalainen Benjamin Aavaluoto perusti oman yrityksen tietokoneen rahoittamiseksi

Benjamin Aavaluoto harkitsee osallistuvansa ensi vuonnakin Yritys hyvä -kisaan. Kilpailu on järjestetetty jo vuodesta 1985 lähtien. Kuvat: Antti A.T. Leinonen

Lasten Oulu

Julkaistu: Kirjoittaja: Antti A.T. Leinonen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Jo perinteikkään Yritys hyvä -kilpailun tavoitteena on innostaa lapsia ja nuoria yrittäjyyteen. Kisassa korostuu rohkea mielikuvituksen käyttö, ja voittajatöistä välittyykin niin sanottu positiivinen tekemisen meininki.

Oululainen 7-vuotias Benjamin Aavaluoto on yksi rahapalkinnon saaneista voittajasta, jotka palkittiin Linnanmäellä Tivolisalissa perjantaina 26. toukokuuta järjestetetyssä lopputapahtumassa.

Yhteensä Yritys hyvä 2023 -kilpailuun osallistui 430 työtä, joista 26 sai rahapalkinnon ja 21 kunniamaininnan. Työt saivat olla joko yksin tai ryhmässä tehtyjä. Osallistumistapoja oli useita, kuten kirjoittaminen, videointi ja säveltäminen. Mukana oli viisi eri sarjaa lähtien esikoululaisista aina opettajaopiskelijoihin asti.

Oululaisille kertyi mainiosti menestystä kisan eri sarjoista. Benjamin Aavaluodon lisäksi Hintan ja Oulujoen koulun oppilaat pääsivät palkinnoille 3.–6. luokkalaisten sarjassa, ja Oulun yliopistossa opiskeleva Mirko-Elias Siltakoski voitti opettajaksi opiskelevien sarjan.

Benjaminin oma yritys

Oulun kansainvälisen koulun ekaluokkalaisen Benjamin Aavaluodon työn nimeksi tuli Benjaminin oma yritys, jonka hän toteutti vapaa-ajallaan äitinsä Outi Aavaluodon ohjaamana.

Motivaatio työlle syttyi tarpeesta hankkia pelitietokone. Benjamin keksi erilaisia ideoita ansaita rahaa konetta varten ja teki sitä varten kirjalliset työsopimukset, oman CV:n ja jopa kirjanpidon, jotka ovat normaaleja yritystoiminnassa vaadittavia dokumentteja.

”Myin legoja internetissä Tori.fissä, palautin pulloja, tein sopimuksen mukaisia kotitöitä, toimin personal trainerina äidille, hain tavaraa ravintolasta ja kaupasta.”

Benjaminin keksintöä itsessään voi kuvailla todelliseksi monialayritykseksi:

”Myin legoja internetissä Tori.fissä, palautin pulloja, tein sopimuksen mukaisia kotitöitä, toimin personal trainerina äidille, hain tavaraa ravintolasta ja kaupasta – toimin ikään kuin Wolt-kuskina.”

Äiti Outi Aavaluoto muistuttaa lisäksi e-kirjojen kirjoittamisesta lähinnä mummolle sekä papalle. Benjaminilla on oma säästö- ja käyttötili pankkikortteineen, joille työpalkkiot kasaantuivat euro kerrallaan.

Kaikki tekeminen ei tuntunut aina niin mielekkäältä – vuoden lopuksi tehty kirjanpito varainhankinnasta oli tylsä juttu.

”Se oli maailman pahin asia – se oli liian iso työ”, Benjamin Aavaluoto kuvailee.

Benjamin Aavaluoto kertoo, että häntä kiinnostavat monenlaiset asiat, kuten sotahommat, tiede, pelit ja tekniikka.

Neuvokkaat neuvottelutaidot

Benjamin Aavaluoto laati työsopimukset, joihin oli kirjattuna kotitöistä ja palveluksista erikseen sovitut palkat. Kun hän kuuli Wolt-kuskien nostavan alueella hintoja, oli vanhempien kanssa käytävä uudet sopimusneuvottelut. Palkkioihin oli saatava itsekin korotus.

Ennen palkintomatkaa Benjamin odotti innolla pääsyä Helsinkiin ja palkintogaalaan Linnamäelle.

”Olin aivan hulluna”, hän kuvalee tuntemuksiaan sillä hetkellä, kun kuuli voitostaan.

Linnanmäellä hänellä on aikomus myös hurvitella huvipuistossa. Reissulla on tarkoitus käydä myös Stockmannilla lelukaupassa, karkkikaupassa ja McDonald’silla sekä nähdä Presidentinlinna ja vierailla Suomenlinnassa sotamuseossa.

Kesällä edessä on Ranskan-loma. Sieltä Benjamin Aavaluoto suunnittelee tuovansa kasan karkkia, mutta omia palkintorahojaan hän ei suinkaan niihin aio käyttää, vaan neuvotteluiden tuloksena äiti joutunee kustantamaan karkkihankinnat.

Varat pelitietokoneeseen tulivat lopulta kasaan Benjaminin oman yrityksen ja myös isän pienen avustuksellisen vastaantulon myötä. Haaveiltu e-sports-tietokonepelikerho kavereiden kanssa on nyt tosiasia!

Yritys hyvä -kilpailun järjestävät Kehittämiskeskus Opinkirjo ja Yksityisyrittäjäin Säätiö. Lisätietoja: yrityshyva.fi  

Yritys hyvä 2023 -kilpailun oululaispalkitut

  • Sarja 1 (esi- ja alkuopetus): Palkittujen joukossa: Benjaminin oma yritys (Benjamin Aavaluoto / vapaa-ajalla toteutettu työ, ohjaaja Outi Aavaluoto).
  • Sarja 2 (3.–6.lk): Palkittujen joukossa: Tuulipuu ja Valovesiputous (ryhmä 4.–6. luokan oppilaita / Hintan koulu, ohjaajat Minna Laatikainen, Maari Jurvelin, Anna-Riikka Kauppila) sekä Kaupparäp (Felix Taumberger, Rasmus Broström ja Aatos Lantto / Oulujoen koulu, ohjaaja Kyösti Rautio).
  • Sarja O/5 (Opettajaksi opiskelevat): Voittaja: Kirjoitussuoja (Mirko-Elias Siltakoski / Oulun yliopisto, kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta, ohjaaja:Sanna Merikanto-Tolonen).