Nyt selvitellään lasten videopelaamista – Oulun yliopisto mukana kansainvälisessä tutkimuksessa

Nykyään pelattavat pelit ovat hyvin erilaisia kuin aiempina aikoina. Pelien sisällä on esimerkiksi mahdollista käyttää rahaa. Kuvituskuva: Mostphotos

Lasten Oulu

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun yliopisto on mukana kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa kartoitetaan lasten ja nuorten videopelien pelaamista ja erityisesti pelin sisällä tapahtuvaa rahankäyttöä. Lasten huoltajilta toivotaan vastauksia verkkokyselyyn 15. tammikuuta 2024 mennessä.

Videopelit ovat nykyisin monien lasten ja nuorten suosittu vapaa-ajan harrastus. Myös pelien sosio-kulttuurinen ja taloudellinen merkitys on kasvanut tasaisesti viime vuosikymmeninä.

Nykyään pelattavat pelit ovat hyvin erilaisia kuin aiempina aikoina. Pelien sisällä on esimerkiksi mahdollista suorittaa ostoksia, eli käyttää rahaa ilman että vanhemmat ovat siitä tietoisia. Huoli lasten rahankäytöstä pelien yhteydessä onkin kasvanut, sillä ongelmallinen käytös voi vaikuttaa kielteisesti koko perheeseen, sen hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin.

Pelaamisen riskit hahmottuvat

Vanhemmat voivat vaikuttaa lapsen videopelien pelaamisen tapoihin. Lasten pelikäyttäytymiseen vaikuttavat myös aikuisten mediatottumukset. Siksi on tärkeää ymmärtää, millaisia asenteita ja tietämystä vanhemmilla on videopelaamisesta ja peleissä käytettävistä mikromaksuista. Tämän tutkimuksen avulla saatavan tiedon avulla voidaan paremmin hahmottaa, mitkä ovat pelaamisen riskit, ja miten niitä voidaan ehkäistä.

Nyt toteutettavalla kansainvälisellä tutkimuksella pyritään tuottamaan tietoa, joka auttaa huoltajia vahvistamaan lasten ja perheiden positiivisia pelitottumuksia. Tutkimuksen avulla pyritään edistämään myös lasten ja nuorten hyvinvointia, jossa digitaalisella medialla on suuri osuus.

Kolme yliopistoa Suomesta

Tutkimukseen voi osallistua vastaamalla verkossa kyselyyn, jonka täyttäminen vie aikaa noin 15-20 minuuttia. Vastaukset allennetaan salattuna korkean tietosuojan palvelimelle, eikä yksittäistä vastaajaa voida tunnistaa vastausten perusteella.

Tutkimusprojektiin osallistuu 15 maata. Tutkimusta ovat mukana toteuttamassa Waterloon yliopisto, Gibraltarin yliopisto, EKRE Eötvös Loránd University Unkari sekä Suomessa Oulun yliopisto, Turun yliopisto ja Helsingin yliopisto.

Osallistu tutkimukseen tästä linkistä.