Nuoret uutisankkurit valmistautuvat Oulun Lasten uutisiin

Viides-kuudesluokkalaiset Julia, Niko, Louna ja Akseli (takana) valikoituivat uutisankkureiksi liki sadan hakijan joukosta. He kaikki ovat kiinnostuneita maailman tapahtumista ja yhteiskunnallisista asioista, haluavat oppia uusia asioita ja tykkäävät uusista kokemuksista. Kuva: Satu Fränti

Lasten Oulu

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Hakijamäärä yllätti uutisten suunnittelijat täydellisesti, eikä uutisankkureiden valinta ollut helppoa. Tarkoitus oli alun perin valita 2–3 uutisankkuria, mutta lopulta heitä valittiin neljä.

”Saimme yhteensä 92 hakemusta, ja hyviä hakemuksia oli todella paljon. Neljä valittua erottuivat kuitenkin joukosta hyvin perustelluilla hakemuksillaan. Halusimme myös valita lapsia eri kouluista, eri puolilta Oulua”, Oulun Lasten uutisia koordinoiva suunnittelija Arttu Kuivala kuvailee.

”Naapureiden lapsia oli jo varoiteltu siltä varalta, ettemme saa yhtään hakemusta.”

Hakemusten määrää oli vaikea ennakoida, onhan kyseessä ihan uusi toiminta.

”Naapureiden lapsia oli jo varoiteltu siltä varalta, ettemme saa yhtään hakemusta”, Arttu Kuivala kertoo nauraen.

Kuivala haluaa antaa näin julkisestikin kiitosta Oulun koulujen luokanopettajille, jotka kertoivat tästä mahdollisuudesta oppilailleen. Näin tapahtui myös kaikkien valittujen uutisankkureiden kohdalla.

Uutisankkurit tutuiksi

Kaikki uutisankkurit ovat kiinnostuneita maailman tapahtumista ja yhteiskunnallisista asioista, haluavat oppia uusia asioita ja tykkäävät uusista kokemuksista. Sekä Helsingin Sanomien että Yle Areenan lasten uutiset ovat tuttuja juttuja.

Akseli, Niko ja Louna ovat 5.-luokkalaisia ja Julia 6.-luokkalainen.

Akseli opiskelee Ritaharjun koulussa ja pelaa pesäpalloa ja jääkiekkoa kilpajoukkueissa. Hän on esiintynyt useassa koulunsa näytelmässä ja Talent-kilpailussa sekä juontanut koko koulun tapahtumia. Akseli lukee paljon nykyhetken maailman menosta sekä historian tapahtumista.

Julia on Kaukovainion koulussa liikuntaluokalla ja harrastaa jalkapalloa ja hiphop-tanssia. Hän kertoo uutisankkurin työn olevan yksi unelma-ammateistaan. Julialle media-ala on ollut pienestä pitäen iso unelma. Onpa Julia päässyt jo näkemäänkin media-alaa sisältä päin, kun hän pääsi mukaan Paratiisi-sarjan kuvauksiin.

Louna opiskelee Vesalan koulussa Ylikiimingissä. Hän kertoo, että on tottunut olemaan kameran edessä pienestä asti. Hän on ollut mukana useassa ympäristökasvatuksen opetusvideossa näyttelijänä ja osallistuu lisäksi koulunsa näytelmäkerhoon. Louna innostui taannoin eduskuntavaaleista niin paljon, että sai äitinsä ja tätinsäkin motivoitua vaaliuurnille.

Paulaharjun koulua käyvä Niko harrastaa teatteria, koripalloa, rumpujen soittoa, säveltää lauluja, pelaa videopelejä ja shakkia. Niko on speedcuber, eli hän ratkaisee Rubiikin kuutiota kilpaa. Hän kuuluu myös koulunsa oppilaskuntaan ja alueensa osallisuusryhmään. Nikon vanhemmat ovat Espanjasta, joten hän puhuu sujuvasti sekä suomea että espanjaa.

Uutisaiheita myös lapsilta

Oulu haluaa lapsiystävällisenä kaupunkina ottaa lapset ja nuoret mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan viestintää.

”Lapsilla itsellään on paras tieto, mitä he ovat kuulleet tai nähneet ja mitkä asiat voisivat kiinnostaa muitakin lapsia.”

”Haluamme löytää lapsia kiinnostavia sisältöjä. Haimme koulujen kautta Oulun Lasten uutisiin myös juttuvinkkejä ja uutisaiheita lapsilta. Lapsilla itsellään on paras tieto, mitä he ovat kuulleet tai nähneet ja mitkä asiat voisivat kiinnostaa muitakin lapsia”, Arttu Kuivala kertoo.

Valitut uutisankkurit ovat päässeet vaikuttamaan lopullisiin uutisaiheisiin.

”Olimme pienellä aikuisporukalla valinneet alustavasti tietyt aiheet, mutta uutisankkurimme hylkäsivät niistä osan. Nyt aiheet ovat varmasti enemmän alakoululaisten näköisiä.”

Oulun Lasten uutiset kuvataan Oulun kaupungin studiossa Oulu10:ssä toukokuun alkupäivinä. Sitä ennen on harjoiteltu uutisten lukemista ja haastattelun tekemistä. Sekä aikuisia että lapsia vähän jännittää.

Oulun Lasten uutiset

  • Oulu lapsiystävällisenä kaupunkina haluaa kertoa entistä paremmin lapsille Oulussa tapahtuvista ja lapsia kiinnostavista asioista. Siksi Oulu on päättänyt lähteä tuottamaan Oulun Lasten uutiset -uutislähetyksiä.  Uutiset on suunnattu ensisijaisesti alakouluikäisille lapsille, ja ne kertovat Oulua koskevista asioista.
  • Oulun Lasten uutiset etsi ensimmäiseen lähetykseen uutisankkureiksi 5.–6.-luokkalaisia oululaisia lapsia.
  • Ensimmäiset Oulun Lasten uutiset julkaistaan Oulun kaupungin YouTube-kanavalla 22. toukokuuta. Toiset uutiset julkaistaan Lapsen oikeuksien päivänä 20. marraskuuta.

 

Lue myös