1960-luvun lippulaiva ja sukupolvien päiväkoti – Allinpuiston päiväkoti täytti 60 vuotta

Vanhat lelut ja kirjat 60 vuoden takaa ovat tallessa. ”Ennen henkilökunnalla oli aikaa tehdä palapelejä ja nukenvaatteita”, Allinpuiston päiväkodin vastaava johtaja Auli Kangas esittelee. Kuvat: Emilia Tiitto

Lasten Oulu

Julkaistu: Kirjoittaja: Emilia Tiitto

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun ensimmäinen nimenomaan päiväkodiksi rakennettu päiväkoti täytti toukokuussa 60 vuotta. Allinpuiston päiväkodissa perinteistä pidetään kiinni siinä missä uudistuvasta ammattitaidostakin. Vaikka talo on palvellut tehtävässään hyvin, kaipaavat allinpuistolaiset nykyaikaisempaa ja käytännöllisempää rakennusta.

Höyhtyällä sijaitsevaa Allinpuiston päiväkotia pidettiin 60 vuotta sitten oululaisen päivähoidon lippulaivana, jota käytiin ihailemassa ja josta käytiin ottamassa mallia silloista Neuvostoliittoa myöten. Kyseessä oli ensimmäinen päiväkoti, joka rakennettiin juuri päiväkodin tarpeille. Aikaisemmat päiväkodit toimivat muiden rakennusten tiloissa.

Päiväkoti rakennettiin vuonna 1963, jolloin Höyhtyän alue alkoi nopeasti rakentumaan. Vuonna 1964 käyttöön otettu päiväkoti kantoi ensin nimeä Allinpuiston lastentarha ja lastenseimi.

”Lastentarha oli isoille lapsille, ja lastenseimessä saattoi olla hoidossa jopa kolmen kuukauden ikäisiä vauvoja, sillä äitiyslomat olivat tuolloin lyhyitä”, Allinpuiston päiväkodin vs. johtaja Auli Kangas selventää.

Rakennuksessa toimi myös neuvola, kunnes Höyhtyän terveysasema aukaisi ovensa. Myöhemmin päiväkodin nimi muuttui Allinpuiston lastentaloksi ja myöhemmin nykymuotoon Allinpuiston päiväkodiksi. Nimi ei ole ainoa, mikä oli ennen toisin.

”Ruoka valmistettiin alusta loppuun itse päiväkodin keittiössä, jossa työskenteli keittäjä ja keittiöapulainen. Ennen vanhaan lapset valittiin sosiaalisilla ja taloudellisilla perusteilla, kun nyt kaikilla on oikeus varhaiskasvatukseen”, Kangas antaa esimerkkejä.

allinpuiston päiväkoti

Allinpuiston päiväkoti sijaitsee Höyhtyällä lähellä Lintulampea. Kyltti entisen neuvolan ovensuussa muistuttaa päiväkodin aiemmasta nimestä.

Perinteikkäälle päiväkodille kaipaillaan seuraajaa

Vaikka rakennus on kohdellut omiaan pitkään hyvin, ei talo ole enää parhaassa kunnossa. Taannoisen kuntoselvityksen mukaan rakennuksen korjausprosentti oli 92.

”Meidän piti päästä vuoden päästä muuttamaan uuteen päiväkotirakennukseen, mutta rakennuskustannusten nousun vuoksi kaupunki alkoi miettimään muuta ratkaisua. Se on meille iso pettymys, sillä suunnitelmat olivat jo valmiina”, Kangas harmittelee.

Päiväkodissa on perustettu sisäilmatyöryhmä, joskin ilmanvaihtoremontti ei riitä pelastamaan rakennusta. Sisäilmaongelmien lisäksi rakennuksesta puuttuvat esimerkiksi nykyaikaiset kuraeteiset ja riittävä määrä jakotiloja pienryhmätoimintaa varten.

”Nyt olemme välivaiheessa odottelemassa seuraavaa päätöstä.”

Allinpuistolaiset tukeutuvat toisiinsa

Allinpuiston päiväkotirakennus saattaa olla vanha ja epäkäytännöllinen, mutta tunnelmaa ja perinteikkyyttä ei rakennuksesta puutu.

”Pidämme toisistamme huolta, luomme keskustelevaa ilmapiiriä ja panostamme työhyvinvointiin. Noin 30 työntekijän joukossa on vanhoja konkareita, jotka tietävät talon perinteet ja joilla on pitkä ja vankka työkokemus, sekä uusia tekijöitä, jotka tuovat varhaiskasvatuksen uusimpia näkökulmia”, Kangas toteaa tyytyväisenä.

Allinpuiston työntekijäjoukosta löytyy monia, jotka ovat olleet talossa yli 30 vuotta. Yksi heistä on Kangas itse.

”Sain ensikosketukseni vuonna 1986, jolloin tein täällä kevään päättöharjoittelun. Palasin vuonna 1989, ja kolmen vuoden päästä lähden eläkkeelle.”

huonekaluja

Taustalla näkyy Artekin tuolit ja pöydät, jotka olivat vielä 60-luvulla päiväkodissa käytössä. Ergonomiasyistä tuolit vaihdettiin etualalla näkyviin korkeampiin.

Perinteikkyys ilmenee musiikillisesti

Allinpuistossa ei Kankaan mukaan perustella mitään sanomalla ”koska aina on tehty näin”.

”Vaikka tilat ja ympäristö ovat vanhoja, ovat varhaiskasvatus ja pedagogiikka tätä päivää. Jokaiselle lapselle laaditaan varhaiskasvatussuunnitelma yhteistyössä huoltajien kanssa. Suunnitelmaan kirjataan, miten varhaiskasvatuksen henkilöstö edistää lapsen kasvua ja oppimista toiminnassa.”

Ammattitaidon rinnalla Allinpuistossa arvostetaan perinteitä, jotka näkyvät etenkin kevät- ja joulujuhlina. Musiikillisuudesta päästiin viimeksi nauttimaan toukokuussa pidetyissä päiväkodin 60-vuotisjuhlissa.

”Lasten ilo oli silmiinpistävää. Loppulaulun jälkeen kutsuvieraat taputtivat kauan seisaaltaan. Laulamisen voima ja esittämisen ilo toivat hyvää mieltä pitkäksi aikaa”, Kangas iloitsee.

Useamman sukupolven päiväkoti

60-vutisjuhlien jälkeen lasten vanhemmilta saapui viestejä, joissa juhlaa ihasteltiin ja perinteiden toivottiin jatkuvan. Kankaan mukaan yhteistyö perheiden kanssa onkin luontevaa.

”On perheitä, joiden vanhemmat ovat itse olleet Allinpuistossa, ja perheitä, joista allinpuistolaisia löytyy jopa kolmessa sukupolvessa.”

Kankaan mukaan tämä kertoo paitsi tyytyväisyydestä päiväkotiin myös alueella viihtymisestä.

”Parikymmentä vuotta sitten huoltajien osoitteet löytyivät Kaakkurista, kunnes tuli sukupolven vaihdos nuorten muuttaessa takaisin vanhoille kotikonnuilleen. Nyt perheet ovat taas lähialueelta.”

Tällä hetkellä Allinpuiston katon alta löytyy 124 lasta, tosin syksyn tullen tilanne muuttuu.

”Lapsimäärät vähenevät. Enimmillään meillä oli kahdeksan ryhmään, mutta syksyllä aloittaa kuusi. Sama ilmiö on havaittavissa kaikkialla”, Kangas täsmentää.