Zombiet kävelevät jälleen Oulussa – kulkue alkaa ja päättyy Mannerheiminpuistoon

Zombiekulkue valtaa Oulun syyskuun viimeisenä lauantai-iltana. Osallistujat kokoontuvat Mannerheiminpuistossa 24. syyskuuta kello 18.00.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Zombie Walk Oulu on kaikille avoin tapahtuma, jossa osallistujat ovat zombeiksi pukeutuneina ja rooleihinsa eläytyen ja vaeltavat ennalta määrätyn reitin Oulun keskustassa, keskinäisen hauskanpidon merkeissä.

Kaikille avoin tapahtuma on vuodesta toiseen kerännyt laumoittain kaikenikäisiä epäkuolleita vaeltamaan Oulun keskustaan.

”Tapahtuman teemana tänä vuonna on ”Paluu”. Teemaa voi tulkita täysin vapaasti. Kaikenlaiset zombiet ovat tervetulleita. Ohjelmassa myös leikkimielinen pukukilpailu”, kertoo järjestelyistä vastaava Mikko Heikura.

Alun perin Zombie Walk on Amerikasta lähtöisin olevan tapahtuma, josta se on levinnyt pitkin maailmaa. Ensimmäinen Suomen Zombie Walk järjestettiin Helsingissä syksyllä 2006. Sittemmin zombiekävelyitä on järjestetty myös useissa muissa Suomen kaupungeissa.

Oulun Zombie Walk sai ideansa Helsingin esimerkistä ja ensimmäinen Zombie Walk Oulu järjestettiin syyskuussa 2007. Siitä lähtien Zombie Walk Oulu on järjestetty joka syksy pois lukien koronavuoden 2020 ja 2021. Oulun kulkuetta pidetään maailman pohjoisimpana vuosittaisena Zombie Walk -tapahtumana.

Kaikki tervetulleita mukaan

Oulun Zombie Walkiin ovat tervetulleet aivan kaikki ikään, sukupuoleen tai muihinkaan seikkoihin katsomatta.

”Osallistujien tulisi kuitenkin kaikkien osata noudattaa hyviä tapoja sekä oikeanlaista käyttäytymistä. On kuitenkin hyvä huomioida, että asut, maskeeraukset ja yleinen tunnelma voivat olla hyvinkin ahdistavia, eivätkä välttämättä sovi kaikkein nuorimmille tai herkkänahkaisimmille”, hoksauttaa Heikura.

”Huomiotakoon myös että, odotamme samoja hyviä tapoja ja käyttäytymistä myös tapahtuman katsojilta osallistujia kohtaan”, hän lisää.

Karttaan on merkitty kulkeen reitti sekä alku- ja lähtöpiste.

Hyvä fiilis tärkeintä

Zombie Walkissa pääasiana on, että minnekään ei ole kiire, kaikilla on hyvä fiilis ja kulkueessa olisi hauskaa. Kävelyreitti on ennalta määrätty ja kulkueeseen voi liittyä mukaan missä vaiheessa tahansa.

”Joukon ei tarvitse pysyä mitenkään tiukan yhtenäisenä. Kunhan jokainen huolehtii sen verran, ettei kukaan jää pahoin jälkeen tai eksy reitiltä. Saatamme joutua pysähtymään liikennevaloihin. Valojen vaihtumista odotellessa voit vaikka kävellä seinää tai tolppaa päin, tai jopa kiertää kehää. Myös taivaalle tai tyhjyyteen tuijottaminen hiljaa ölisten on yleistä paikallaan olevissa zombie ryhmissä”, kertoo Mikko Heikura.

Järjestäjät painottavat, ettei liikennettä saa vaarantaa ja liikennesääntöjä tulee jokaisen noudattaa.

”Joukon mukana kulkevien liikenteenohjaajien ohjeita tulee noudattaa. Tunnistat liikenteenohjaajan huomioliivistä ja liikennemerkistä. Joukkoa johtaa Zombie Walkin liikennemerkkiä kantava zombi joka johdattaa lauman oikealle reitille sekä liikenteenohjaajien kanssa seuraa että ettei häntäpää jää turhan paljon jälkeen.”

Eläytyminen on osa kulkuetta

Puhuminen on zombeille epätyypillistä, mutta erilaiset örähdykset, äninä sekä kuolaaminen käyvät laatuun.

”Yleistä on myös zombieryhmien yhteinen ulina ja ölinä, jolla tiettyjen tutkijoiden mukaan zombit pitävät alkeellisella vaistotasolla yhteyttä toisiinsa. Selkeimmät zombit saattavat jopa ilmaista lihannälkänsä juuri ja juuri puheeksi ymmärrettävillä ulvahduksilla ja murahduksilla. Jotkut zombiet saattavat myös välillä huudella nälkäänsä tai brains-huutoa”, Heikura tarkentaa.

Eläytyminen on ulkonäköä tärkeämpi ominaisuus, mutta myös maskeeraus ja sopivan zombimainen vaatetus ja kohtuullisuuden rajoissa pysyttelevä rekvisiitta on toivottavaa.

”Eläytymistään voi helpottaa keksimällä itselleen esimerkiksi roolihahmon. Perinteisimpiä zombiehahmoja ovat esimerkiksi: sotilaszombie, sairaanhoitajazombie, työmieszombie. Mutta hahmon keksimisessä on vain mielikuvitus rajana. Olet voinut muuttua zombieksi vaikka kesken aamupesun!”

Roolihahmon keksiminen ei kuitenkaan ole pakollista eikä tapahtumiin annetun teeman mukaan ole myöskään pakko pukeutua.

”Inspiraatiota voi etsiä myös vuosittain vaihtuvasta teemasta mutta sitä ei missään nimessä ole pakko noudattaa. Älä ota rekvisiitaksi oikeita tai aidolta näyttäviä aseita tai aseelta näyttäviä asioita rekvisiitaksi koska se on laissa kiellettyä.”

Zombievaellusta voi halutessaan pitää yleisenä tai kunkin henkilökohtaisena kannanottona yhteiskunnan nykytilaan tai arvoihin. Järjestäjien tärkein tarkoitus kuitenkin on, että osallistuilla, ja myös sivustakatsojilla on hauskaa.

”Toivomme, että sivustakatsojat jätetään rauhaan, ja muutenkin käyttäydyttäisiin kuten sivistyneet cityzombit”, sanoo Mikko Heikura.