Yhteisötaideteos syntyy yhdessä tehden – vielä ehtii Lumon pariin

Ihan superit sankarit! -yhteisöllinen taideteos Valveella on toteutettu Oulun koulujen kanssa. Kuva: Jonna Ollila

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Mielestäni yhteisötaiteen keskeinen merkitys on yhdessä tekemisen voimauttavassa kokemuksessa. Olen nähnyt kouluilla, miten tärkeää on kuunnella lapsia ja nuoria, keskustella taiteen tekemisen äärellä ja kannustaa”, Pia Leppänen sanoo.

Hän kokee valtavaa kiitollisuutta siitä, että koulut osallistuvat innolla yhteisötaideprojekteihin.

’”Lopputuloksen äärellä itsekin hämmentyy ja voimaantuu, kun näkee osallistumisen merkityksen konkreettisena teoksena. Lopullinen muoto on aina yllätys, sillä kaikkea ei voi suunnitella etukäteen. Minun täytyy luottaa prosessiin, koulujen panostukseen ja yhteistyökumppaneihin.”

Leppänen on kuvataiteen ja käsityönopettaja sekä kuvataiteilija. Hän on erityisesti kiinnostunut mielen hyvinvoinnin tukemisesta taiteen keinoin. Taidekasvattajana hän on työskennellyt yli 15 vuotta.

Pia Leppänen kertoo, että tänä syksynä koululaisten kanssa tehtiin keskittymisen ja itsemyötätunnon harjoituksia, minkä jälkeen pohdittiin omia vahvuuksia. Pohdintojen pohjalta syntyi sankarihahmoja muovailuvahasta, pahvinpaloista ja rautaromusta. Lopuksi hahmoista luotiin varjokuvia, joista koottiin taideteos Valveelle.

Teoksen valosuunnittelija on Indrek Virronen. Mukana on ollut myös Harrastamisen aarrearkku -hanke, joka mahdollisti kouluvierailut ja työpajat kouluilla. Teos julkaistiin Oulun Sarjakuvafestivaalilla ja se on nähtävillä loppiaiseen asti.

Lumo-valofestivaali Oulussa vielä tämän päivän ajan, 20. marraskuuta 2022.