Yhtä Oulun legendaarisimmista baareista muistellaan lauantaina – reggaebaarin bileisiin tulossa väkeä Helsingistä asti

Never Grow Oldia vuosina 1992–2015 pyörittänyt Heikki Jokela on koonnut kirpputorille myytäväksi baarin vanhaa rekvisiittaa neonkirjaimista lähtien. Kuva: Anssi Juntto

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Heikki Jokela myöntää, että häneltä kysellään edelleen, josko Never Grow Old -baari voisi palata. 30 vuotta sitten perustettu, lempinimen ”reggaebaari” nopeasti saanut piskuinen, jamaikalaishenkinen ravintola oli keskeinen osa Oulun yöelämää ja kaupunkikulttuuria 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa.

”Aina silloin tällöin siitä kysellään. Mun osaltahan se on jo kyllä historiaa. Aika pitkälti olen eläkkeellä”, Jokela kuittaa.

Lauantaina Pikisaaren Mallassaunalla järjestettävät Farewell to NGO -bileet kertovat osaltaan siitä, kuinka rakas paikka Never Grow Old monille oli. Juhliin on Facebookissa ilmoittautunut kiinnostuneeksi yli 500 ihmistä, ja väkeä onkin Jokelan mukaan tulossa Helsingistä asti. Samanlaista juhlatunnelmaa oli viimeksi kesällä 2019, kun Toppilassa järjestettiin Never Grow Old -festivaalit.

”Kyllähän se on sosiaalisesti tärkeä paikka monelle ollut”, Jokela summaa.

Tavarat varastosta kierrätykseen

Lauantain tapahtuma sai kuitenkin alkunsa varsin arkisesta tarpeesta.

”Minun pitää tyhjentää varastoa, ja sinne on jäänyt aika paljon sitä baarin rekvisiittaa. Ajattelin, että en rupea näitä kaatopaikallekaan roudaamaan, täytyy pitää joku kirpputori. Sen ympäriltä se idea sitten lähti. Ei ruvettu kuitenkaan kotipihalle kirpputoria tekemään”, Jokela kertoo.

Ajattelin, että en rupea näitä kaatopaikallekaan roudaamaan, täytyy pitää joku kirpputori.

Sopiva paikka löytyi Pikisaaren Mallassaunalta, jossa on luvassa ohjelmaa sekä sisällä että ulkona. Ohjelma alkaa pihakirpputorilla, jossa myydään aluksi baarin jäämistä neonkyltin kirjaimista tonttutuoleihin ja tauluihin.

Alkuillasta palataan Dj Jounin johdolla baarin suosittujen tiistain salsatanssien tunnelmiin. Illan aikana kuullaan myös Daddy Ousin ja Olli PA:n keikat. Dj:nä toimivat NGO:n klubi-illoista tutut Banana Beat dj’s, dj J-Honey ja dj Rene.

”Aika luontevasti syntyi ohjelma”, Jokela sanoo. Hän kertoo odottavansa illalta paitsi sitä, että saa tavaransa kierrätykseen, myös sosiaalisesti rentoa ja mukavaa tapahtumaa, eräänlaisia kokoontumisajoja.

Sammakkojen yö jäi mieleen

Jokelan on vaikea valita vuosien varrelta rakkainta muistoaan Never Grow Oldista.

”Mukavia muistoja on paljon. Mieleen tulee ainakin se, kun pidettiin Sammakkojen yö -katufestarit Hallituskadulla, oisko se ollut 1995? Siinä näytti olevan puoli kaupunkia”, Jokela muistelee.

NGO:ssa syntyneillä pariskunnilla on jo aikuisia lapsia, ehkä jo lapsenlapsiakin.

Samaan hengenvetoon Jokela hämmästelee ajan kulumista: baarin avaamisesta on jo 30 vuotta.

”Aloin laskeskella, että sen ajan nuorimmatkin asiakkaat ovat jo viisikymppisiä. NGO:ssa syntyneillä pariskunnilla on jo aikuisia lapsia, ehkä jo lapsenlapsiakin.”

Farewell to NGO, Hailuodon Panimon Mallassauna, Pikisaari, la 10.9. klo 16-02. Vapaa pääsy.