Vuokko ja Antti Nurmesniemen tuotantoa esillä Oulun muotoilukeskuksessa Pikisaaressa

Vuokko ja Antti Nurmesniemi kuvattuna vuonna 1965. Kuvat: Vuokko Oy:n arkisto

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Näyttely avautuu yleisölle perjantaina 1. syyskuuta ja on esillä aina 25. marraskuuta asti. Sisustusarkkitehti Antti Nurmesniemi ja tekstiilitaiteilija Vuokko Nurmesniemi os. Eskolin ovat kumpikin tehneet kansainvälisen uran omilla aloillaan. He vaikuttivat muotoilun kentällä 1950-luvulta aina 2000-luvulle saakka.

Antti Nurmesniemen tuoli 004 Nurmesniemien ateljeekodissa Kulosaaressa 1980.

Heidän monipuolinen työskentelynsä pitää sisällään sisustusarkkitehtuuria, teollista muotoilua sekä vaate- ja tekstiilisuunnittelua. Vaikka pariskunnan työskentelytavat ja materiaalit poikkesivat toisistaan, lopputuloksena syntyi toisiaan täydentävää ja hengeltään hyvin samanlaista muotoilua.

”Vuokko on selkeästi yksi Suomen merkittävimmistä tekstiilisuunnittelijoista, joka osaltaan käynnisti muodin murroksen ja vapautti naiset kureliiveistä. Antti puolestaan oli muotoilun moniottelija ja Suomen ensimmäisiä teollisia muotoilijoita”, sanoo Proto ry:n tuottaja Niina Autio.

Muotoilukeskus Protoon kootussa näyttelyssä keskitytään Vuokko Nurmesniemen oman yrityksen Vuokko Oy:n tuotantoon ja siihen, miten Antti Nurmesniemi toimi myös Vuokko Oy:ssä tärkeänä suunnittelijana ja taustavaikuttaja. Näyttelyssä on esillä niin Vuokon rakastettuja mekkoja ja painokuoseja kuin Antin huonekaluja.

Vuokko Nurmesniemen Pyörre-kankaasta valmistettu Helle-mekko 1964. Kuva: Max Petrelius

Proto eli Pohjois-Suomen Muotoilijat ry on 1987 perustettu pohjoissuomalaisten muotoilijoiden yhdistys. Sen toiminnan päärahoittajat ovat Oulun kaupunki sekä Taiteen edistämiskeskus.

Vuokko & Antti Nurmesniemi -näyttely on avoinna yleisölle Muotoilukeskus Protossa 1.9.–25.11.2023 keskuksen aukioloaikojen puitteissa.