Viisi lasta vai valittu lapsettomuus – vuoden viimeisessä PikiTalkissa pohditaan lapsia ja vanhemmuutta, suora lähetys katsottavissa myös striiminä Mun Oulussa

Tuttuun tyyliin keskustelua vetävät 25. marraskuuta kello 17 viestintäjohtaja Mikko Salmi ja toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen. Kuva: Anu-Maija Kärjä

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Keskustelussa ovat mukana lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, sarjakuvataiteilija Lauri Ahtinen, toimittaja Anna-Sofia Nieminen ja ohjaaja Jukka Heinänen.

Marraskuun PikiTalkissa perjantaina 25. marraskuuta keskustellaan vanhemmuudesta otsikolla Ketä kiinnostaa joku vanhemmuus! Lapsiperhepohdintoja 2020-luvulla. Millaista on olla vanhempi vuonna 2022? Moni tavoittelee täydellistä vanhemmuutta, mutta onko sellaista olemassa? Toiset puolestaan eivät halua vanhemmaksi ollenkaan, vaan ovat vapaaehtoisesti lapsettomia.

Illan keskustelun innoittajana on Veikko Nuutisen uusi kotimainen näytelmä Vanhempainilta, joka käsittelee vanhemmuutta ja aikuisuutta henkilökohtaisella, reippaan komediallisella otteella. Illan aikana nähdään otteita näytelmästä.

”Olen aina tiennyt haluavani äidiksi ja se on yksi elämäni kantavista voimista. On kiinnostavaa kuulla, miten eri tavoin vanhemmuuteen suhtaudutaan ja millaisia merkityksiä sillä on tässä ajassa. Vanhemmuuteni on ollut kaksisuuntainen prosessi: olen kasvanut itse yhtä paljon kuin olen lapsiani kasvattanut”, Oulun teatterin toimitusjohtaja ja PikiTalkin toinen juontaja Anu-Maarit Moilanen toteaa.

”Suomi tarvitsee lapsia, muttei vanhempia! En yhtään ihmettele, miksei tällä inflaatotasolla nappaa lapsiperheköyhyys. Jotain tarttis tehdä”, Oulun kaupungin viestintäjohtaja ja PikiTalkin toinen juontaja Mikko Salmi jatkaa.

Viisi lasta vai valittu lapsettomuus

Keskustelijoina on ryhmä, joka tietää mistä on kysymys; lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, oululainen sarjakuvataiteilija Lauri Ahtinen ja toimittaja Anna-Sofia Nieminen sekä Vanhempainillan ohjaaja Jukka Heinänen.

Lauri Ahtinen on oululainen sarjakuvataiteilija ja viiden lapsen uusperheen isä. Ahtinen on käsitellyt vanhemmuutta muun muassa autofiktiivisissä romaaneissaan Homepäiväkirja ja Eropäiväkirja. Romaaneissaan Ahtinen on miltei täydellinen isä, mutta tosielämässä edes kasvatustieteen maisterin tutkinto ei ole estänyt häntä tekemästä kaikkia mahdollisia virheitä uudelleen ja uudelleen.

Toimittaja Anna-Sofia Nieminen ei halua äidiksi ja haaveilee asuvansa vielä joskus kimppakämpässä kavereiden kanssa. Niemiseltä ja hänen silloiselta puolisoltaan ilmestyi vuonna 2019 tietokirja Aikuisten perhe – Miksi valitsemme lapsettomuuden. Kirjassa he ehdottavat, että lapsiperheiden ja ydinperheiden rinnalla alettaisiin puhua aikuisten perheistä. Nieminen on työskennellyt vapaana toimittajana vuodesta 2015. Parhaillaan hänen päätyönsä on järjestössä ja toimittajana työskentely sivutoimista.

Lapsi tuo mukanaan vastuuta

Lapsen oikeuksien sopimuksessa vanhemmuuden tukeminen on kaiken a ja o. Vaan vanhemmuutta ei ole ilman lapsia, joiden asema on yhteiskunnassa monin tavoin alisteinen. Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen tehtävänä onkin muistuttaa, että lapset ovat kokonaisia ihmisiä, joilla on perus- ja ihmisoikeudet.

Pekkarisen pitkä tausta lastensuojelussa ja nuorisotutkimuksessa antaa perspektiiviä valtuutetun työhön. Hän on toiminut sosiaalityöntekijänä niin lastensuojelussa kuin sosiaalipäivystyksessä, hallinto-oikeuden lastensuojelun asiantuntijajäsenenä, Lapsuudentutkimuksen seuran puheenjohtajana ja sosiaalityön professorina. Lisäksi hän on kolmen miehen äiti, pienen tytön isoäiti ja kahdeksan lapsen täti.

Dramaturgi Jukka Heinänen on työskennellyt Oulun teatterissa vuodesta 2006 alkaen. Dramaturgin työn lisäksi hän myös ohjaa ja hänen viimeisin ohjaustyönsä Oulun teatterissa on Vanhempainilta. Heinänen on ollut myös perustamassa Nuorten näyttämöä Oulun teatteriin ja vetää sitä yhdessä muiden teatterilaisten kanssa.

“Lapsi tuo mukanaan vastuuta, mutta kutsuu samalla leikkiin ja toimii vanhemmalle peilinä. Tämä tunnevoimainen suhde pyörittää näytelmän päähenkilön ja koko näytelmän melkoisille kierroksille.”

Oulun teatterin Pikisalissa ja striimi Mun Oulun verkkosivulla ja Facebook-sivulla kello 17. perjantaina 25.11.