Viimeinen havainto -oululaisbändin laulut maalaavat tuokiokuvia hyvistä hetkistä

Viimeinen havainto -bändin jäsenet ovat oululaisia pitkän linjan muusikoita, joille musiikin tekeminen ja esittäminen tulee jo luonnostaan. Kuva: Vesa Ranta

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Viimeinen havainto -yhtyeen työnimi oli pitkään Bristolin asteikko. Se kuitenkin arvelutti liikaa. Juuri ilmestyneen Elvis-EP:n äänitykset olivat jo lopuillaan, kun bändin nimi lukittiin.

”Monta varmasti ihan hyvää nimeä jäi kiinnittämättä, kun niihin ei jotenkin osannut tarttua. Mutta hyvä niin, sillä lopulta Viimeinen havainto kolahti”, Matti Parkkonen kertoo.

Akkaridemoilla alkuun

Kitaristi Matti Parkkonen on säveltänyt ja sanoittanut Elvis-EP:n neljä kappaletta. Tuleville Viimeinen havainto -julkaisuille on tulossa sävellyksiä myös muilta bändiläisiltä.

Orkesterin muut jäsenet ovat laulaja Marko Kela, kitaristi Jukka Vihermaa, basisti Tommi Södö sekä rumpali Mikko Kärkkäinen.

”Olen demottanut biisit akkaridemoiksi ja laittanut muille jakoon. Yhdessä on napattu reeneissä aina sillä hetkellä innostavin demo työstettäväksi”, Parkkonen kertoo.

Yhtyeen musiikissa kuuluu nostalgia, tai ainakin oman elämän nostalgia.

”Nämä biisit ovat kuin viimeiseksi jääneitä havaintoja hetkistä, jotka nyt pulpahtelivat tunnelmina mukaan tarinoihin”, lauluntekijä kuvailee.

Rokkia tutussa seurassa

Osa Viimeinen havainto -orkesterin jäsenistä on tehnyt yhteistyötä ennenkin.

Parkkonen ja Kärkkäinen ovat soittaneet yhdessä Vuoksissa ja Franzenin pysäkissä. Kela ja Södö ovat puolestaan vaikuttaneet Rizzla bandin riveissä. Tällä hetkellä Parkkonen, Södö ja Vihermaa soittavat myös Yoki-yhtyeessä.

Viimeinen havainto -muusikot ovat kaikki musadiggareita, mutta osittain eri painotuksilla.

”Yhtymäkohtia löytyy eniten varmaan brittirockin puolelta. Ruotsalainen rockbändi Kent on myös saattanut hiipiä sovituksiin”, Parkkonen tuumaa.

Hän kertoo sovittamisen olevan inspiroiva osuus musiikintekoprosessia. Bändi on sovittanut EP:n laulut yhdessä.

”Sovituksissa sekoittuu kaikkien oma visio, mutta muita kuunnellen. Kun joltakin soi tuore idea, muut lähtevät seuraamaan.”

Paikka löytyy, Elviksellekin

Kokoonpanoa perustettaessa heräsi tarve luoda raikasta tarinaa stereokitaroiden väliin.

”Olin huomannut jo pitempään kirjoittaneeni eri projekteissa tummia tekstejä, ja tuntui hyvältä päästää niistä irti. Alkoi syntyä hyviin hetkiin pohjaavia hetken tuokiokuvia”, sanoittaja kertoo.

Elvis-biisissä Elvis on ikään kuin henkinen hahmo, joka yhdistää nopeasti toisille vieraat ihmiset.

”Elvis sukelsi mielenmaisemissa Oulun torilta keskustaan hitaan matkan kesäillan ja terassien läpi. Tunne ”mitä tahansa voi tapahtua” avaa usein mahdollisuuksia nähdä ne. Vastaan tulee uusia hyviä tyyppejä ja on valmis antamaan itsestään muille.”

Pysy liikkeellä -kappale sivuaa hetkeen tarttumisen teemaa. Laulu pysähtyy pohtimaan, että maailmassa on jokaiselle paikka ja merkitys.

”Toiselle merkitys on muovipussi, jonka siivoaa talteen. Toiselle se on yleinen saunavuoro, jossa saa tavata ihmisiä. Kappale on rohkaisu pysyä liikkeessä, jolloin merkitykset löytyvät tai eivät pääse unohtumaan”, musiikintekijä avaa.

Ystävyys kantaa

EP:n kolmas laulu, Pystyt mihin vaan, on rohkaisubiisi.

”Tarvitsemme niitä, jotka näkevät epäröinnin hetkemme ja rohkaisevat eteenpäin esteistä huolimatta.”

Neljäntenä oleva Me nähdään vielä on kappale siitä, kuinka hyvän ystävän kanssa juttu jatkuu vuosien päästäkin siitä mihin se jäi.

”Välimatka tai aika ei vie pois sitä, mikä joskus on syntynyt. Tämä on osittain totuudenmukainen tarina kasvusta ja ystävyydestä, jolle aika loppuu, mutta tilaus ei.”

Merkitysten perässä

Parkkonen uskoo, että me ihmiset juoksemme merkitysten perässä.

”Onni taitaa odottaa niissä merkitysten hetkissä. Taitaa olla niinkin, että monesti noita merkityksiä ei tarvitsisi kaukaa hakea. Pitäisikin muistaa pysähtyä ja antaa niiden tapahtua”, hän pohtii.

Viimeinen havainto -yhtye on ollut ainakin Parkkoselle hyvä esimerkki pysähtymisestä.

”Monesti bändissä on kiire ja tavoitteet tapissa. Viimeinen havainto on ollu pysäkki mahtavien tyyppien kanssa musiikin äärelle. Uskon, että hyviä juttuja tapahtuu, kun niiden antaa tapahtua pakottamatta.”

Bändi toivoo saavansa musiikin voimalla hyvän kiertämään.

”Jos sama musiikin voima liikuttaa muitakin, kuin meitä tekijöitä, niin sen parempi. Näillä fiiliksillä seuraava julkaisu on hyvässä harkinnassa ja toteutuskin aikataulutettu. Niin, ja keikat kiinnostaa totta kai. Uskon, että voidaan tarjota elämys muillekin kuin itsellemme.”