Viidettä kertaa toteutettava ympäristötaidepolku Pikinen Poloku Pikisaaressa avautuu jälleen

Kuvanveistäjä Sakari Matinlaurin (vas.) ja arkkitehti Ari Järvisen yhteisteos Ilmasto sijoittuu Vanhan Villatehtaan pihapiiriin. Teos valmistuu Matinlaurin työhuoneella. Kuvat: Joona Turunen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tänä kesänä 2023 taidepolku alkaa Vanhan Villatehtaan nurkalta rantapolulta, kiertelee Villatehtaiden pihapiirissä ja jatkuu Korkeasaarensillalle asti. Kokonaisuudessaan taidepolku on vajaan kilometrin pituinen.

Pikisellä Polulla vastakohdat kohtaavat, kun taide käy dialogia urbaanin kaupunkikulttuurin, luonnon ja Pikisaaren historian kanssa. Poloku tuo taiteen kaupunkilaisten ja matkailijoiden arkeen. Se on esteetön, kaikille avoin ja maksuton.

Järjestäjien mukaan Pikinen Poloku vahvistaa osaltaan Pikisaaren potentiaalia ja tulevaisuutta sekä Oulussa että myös valtakunnallisesti tunnettuna kulttuurisaarena sekä taiteen ja luovan alan keskittymänä. Pikisaaressa työskentelee suuri joukko ammattitaiteilijoita ja kulttuurialan työläisiä. Pikinen Poloku avaa heidän työskentelyään yleisölle.

Pikisen Polun taiteilijat 2023 ovat Jari Huhta, Helena Kaikkonen, Leena Kangas, Helena Kankaansyrjä, Janica Karasti, Anu Kolmonen, Pirjo Lempeä, Sakari Matinlauri & Ari Järvinen, Karoliina Niemelä & Heikki Raudaskoski, Jyrki Poussu & Sirja-Erika Virpikari, Päivi Pussila, Lauri Rankka, Kari Södö, Raimo Törhönen, Veikko Törmänen & Ilpo Okkonen.

Ympäristötaide yllättää ja pysäyttää

Pikisen Polun teokset sijoittuvat maastoon ja maisemaan luontevasti ja yllättävästi. Vilkkaan ulkoilureitin varrella sijaitseva polku on aiempina kesinä ollut erittäin suosittu.

“Pikinen Poloku laajentaa sitä ryhmää, joka voi kokea taidetta: kaikki eivät käy näyttelyissä, mutta polulla voi altistua taiteelle omaan tahtiin”, Pikisen Polun taiteilija Päivi Pussila sanoo.

Ulos galleriasta tai näyttelytilasta viety taide tavoittaa laajan kävijäjoukon.

Pikisellä Polulla teokset ovat koettavissa 24/7. Vuorokaudenaika, säätila ja valon määrä vaikuttavat siihen, miten teokset näyttäytyvät. Sekä teokset että niiden ympäristö myös muuttuvat kesän edetessä alkukesästä kohti syksyä. Pikinen Poloku tarjoaakin monta mahdollista taidekokemusta.

Taiteilijoiden suunnitteleman ympäristötaidepolun perusajatuksena on, että teoksen sijaintipaikan ja katsojan välille syntyy vuorovaikutus. Teokset ja ympäröivän kaupunkiluonnon voi kokea moniaistisesti.

“Esimerkiksi oma teokseni kutsuu katsojaa pysähtymään konkreettisesti”, Pussila kertoo.

Osa Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuotta

Pikinen Poloku on yksi Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoden kohteista. Polkua sekä yhteistyötä kumppaneiden kanssa kehitetäänkin jatkuvasti. Samalla Pikinen Poloku kunnioittaa ja tuo esiin Pikisaaren ainutlaatuista luonto- ja kulttuuriympäristöä.

”Tänä vuonna yleisölle on tarjolla syyskuun loppuun asti jatkuvan ympäristötaidenäyttelyn lisäksi opastuksia sekä monipuolisia elämyksiä”, tapahtuman tuottaja Henna Raitala kertoo.

Kesän aikana polulla järjestetään luonto-opastusta yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistyksen kanssa.

”Myös polun paikkasidonnaiset teokset toimivat osaltaan saaren miljöötä ja luontoa suojelevasti sillä ne kääntävät katseen lähelle”, Pikisen Polun taiteilija, Vanhalla Villatehtaalla työskentelevä Leena Kangas sanoo.

“Taiteilijat myös kiinnittävät teoksia tehdessään huomiota materiaalien soveltuvuuteen ja ympäristöystävällisyyteen. Osa teoksista tehdään joka vuosi kierrätysmateriaaleista.”

Vanhalla Villatehtaalla työskentelevä kuvataiteilija Raimo Törhönen ja Pohjoinen oopperakompania puolestaan toteuttavat 12. heinäkuuta polulla poikkitaiteellisen esitys-installaatio-performanssi-veistos-konsertin De profundis, joka pyrkii yhdistämään veistos-installaation ja elävän musiikin esteettisesti ja sisällöllisesti tasavertaiseksi kokonaisuudeksi.

“Samalla teos etsii uutta muotoa taidenäyttelyn ja konsertin yleisökokemukselle. Esimerkiksi mitä tapahtuu, kun esiintyjät ovat paikallaan yleisön liikkuessa vapaasti teosten ympärillä, hakien oman yksilöllisen suhteensa teokseen?”, Törhönen pohtii teosta.

Pikisen Polun www-sivut tästä linkistä.