Via Dolorosa -pääsiäisdraama nähdään nyt ensimmäistä kertaa Oulun tuomiokirkossa

Via Dolorosa -yhteisö Limingan kirkossa vuonna 2019. Kuvat: Pirkko Moisander

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pääsiäisen aikaan kärsimysnäytelmiä esitetään ympäri maailmaa. Ville ja Kerttu Weisenfeltin toivoma pääsiäisdraama toteutettiin Limingassa ensimmäisen kerran vuonna 2012. Tämän jälkeen Via Dolorosa on esitetty Limingassa viidesti ja työryhmä on innoissaan päästessään tuomaan teoksen ensimmäistä kertaa Oulun tuomiokirkkoon.

Kaikissa näytelmissä ohjaajana ja käsikirjoittajana toiminneella Helena Tornbergillä on kärsimyksen tiehen henkilökohtainen suhde.

”Pappilassa, papin tyttärenä kasvaneena, kirkkovuoden eri tapahtumat vaikuttavat minuun syvästi. Pääsiäisen aikaan päähäni nousevat tietyt musiikit ja kuvat”, luovan työn ammattilaisena toimiva Tornberg kertoo.

Nykyään Taalintehtaalla asusteleva Tornberg on naimisissa Limingan entisen kirkkoherran, Ilkka Tornbergin kanssa, joka myös osallistuu näytelmän ohjaamiseen. Pariskunta on asunut perheineen myös lyhyen jakson Espanjassa, Nerjan kaupungissa, jossa he saivat nähdä kuinka paikalliset toteuttavat kärsimysnäytelmää.

Via Dolorosa eli kärsimysten tie, on perimätiedon mukaan reitti, jota pitkin Jeesus vietiin ristiinnaulittavaksi.

Ihmisen ei tarvitse olla Jumala

Ukrainan sota pisti ohjaajan miettimään, tarvitaanko tässä ajassa kärsimysnäytelmää, kun sellainen on koko ajan silmiemme edessä sodan muodossa.

”Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että meidän ihmisten on hyvä päästä kohtaamaan itsessään se, että kaikissa meissä on myös pahuuden puolia. Olemme inhimillisiä ja elämä on monelta osin hyvän ja pahan taistelua”, Tornberg pohtii.

Hän näkee kärsimysdraaman sanomassa myös lohdullisia piirteitä, jotka ovat juuri nyt ajankohtaisia. Tornberg pitää tärkeänä, että ihminen saa kokea senkin, ettei aina itsekään pysty siihen hyvään mitä haluaisi. Hän kokee myös, että hyvyys voi yllättää ihmisten välisissä kohtaamisissa.

”Ohjaajana olen erityisesti ajatellut tänä vuonna sitä, miten hyvä on, että Jumala tuli ihmiseksi. Maailma on paljon turvallisempi silloin kun ihminen saa olla ihminen; vapaa ja vastuuntuntoinen. Eikä kukaan meistä kuvittele itseään Jumalaksi”, Tornberg toteaa.

Rajat ylittävä yhteisö

Liminka-yhteisö koostuu sekä musiikin- että näyttämötaiteiden ammattilaisista, mutta mukana on myös paljon harrastajia. Tornbergille on tärkeää, että yhteisö on avoin ja vastaanottavainen ja jossa jokaiselle löydetään oma roolinsa.

”Se on jännä paradoksi, että ihminen uskaltaa näytellessä olla rohkeammin oma itsensä kuin lavan ulkopuolella. On todella inspiroivaa, kun ihmiset tuovat tunteitaan esille”, Tornberg pohtii.

”Ihminen tarvitsee yhteisöä ja mahdollisuuden vaikuttaa yhteisössä. Haluankin rohkaista Oulun seudun ihmisiä tekemään asioita yhdessä, jakamatta tekijöitä eri lokeroihin. Erilaisuuden voi nähdä rikkautena”, hän jatkaa.

Tänä vuonna musiikista vastaavat Olli Seikkula ja Sinikka Ala-leppilampi. Jeesuksen roolissa nähdään Janne Sihvo. Solisteina Lassi Makkonen, Marjukka Hautajärvi ja Jeesus-lapsena Touko Hukkanen. Tanssijana esiintyy Jyrki Kontkanen. Virpi Sillanpää-Posio toteuttaa kirkkoon Getsemanen ruukun.  Tiina Saukkoriipi-Haapala johtaa projektikuoroa.

Via Dolorosa Oulun tuomiokirkossa 16. huhtikuuta klo 18.00. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Vapaaehtoinen käsiohjelma maksaa 10 euroa.

Lue myös