Venetsia herää eloon Oulun teatterin pienellä näyttämöllä

Kuolema Venetsiassa -esityksessä nähdään Tuula Väänänen, Merja Pietilä, Anne Pajunen, Joose Mikkonen ja Pentti Korhonen (etualalla), joka esittää kirjailija Gustav von Aschenbachia. Kuva: Janne-Pekka Manninen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun teatterin pienen näyttämön ensi-iltana perjantaina nähdään perjantaina 10. maaliskuuta Thomas Mannin novelliin (1912) perustuva Kuolema Venetsiassa, jonka Oulun teatteri tuottaa yhdessä vapaan kentän tanssiryhmä Carl Knif Companyn kanssa. Tanssiteatteriteoksen ohjaa ja sen koreografiasta vastaa Carl Knif.

Kyseessä on Oulun teatterin ja kansainvälisessä nosteessa olevan Carl Knif Companyn ensimmäinen yhteinen teos. Molemmat ovat kolmen palkintoehdokkaan joukossa, kun kirjailija Juha Itkonen valitsee Vuoden teatterin 2023 Maailman teatteripäivänä maanantaina 27. maaliskuuta.

Carl Knifin ohjaama Kuolema Venetsiassa kertoo vahvan visuaalisuuden ja liikkeen keinoin tarinan asemansa vakiinnuttaneesta kirjailija Gustav von Aschenbachista, joka tajuaa juuttuneensa paikoilleen. Tarinassa päähenkilö käy läpi omaa identiteettiään ja rutiinejaan suhteessa eri ihmisiin, joita hän kohtaa matkan aikana. Teos kertoo muun muassa vanhenemisesta ja kuolemanpelosta.

”Minusta on ollut ihanaa saada työskennellä näin vahvan ja tarkan tekstin parissa. On ollut mielenkiintoista pohtia yhdessä näyttelijöiden kanssa teoksen päähenkilön käsitystä itsestään sekä taiteilijaroolistaan. Olemme Mannin luomasta päähenkilöstä löytäneet paljon asioita, joihin on helppo samaistua”, ohjaaja-koreografi Knif kertoo Oulun teatterin tiedotteessa.

”Yhteistuotannot ovat arvokkaita monella tavalla, myös sillä tavalla, että erilaiset työtavat ja näkökulmat kohtaavat ja voimme oppia toisiltamme, vaikuttua.”

Venetsia herää eloon Oulun teatterin pienellä näyttämöllä liikkeen, näyttelijäntyön ja esitystä varten sävelletyn musiikin keinoin. Esityksen visuaalinen maailma ammentaa Luchino Viscontin klassikkona pidetystä elokuvaversiosta (1971). Lavastuksesta ja pukusuunnittelusta vastaa Karoliina Koiso-Kanttila, valosuunnittelusta Elina Romppainen, äänisuunnittelusta ja säveltämisestä Janne Hast ja kampaus- ja maskeeraussuunnittelusta Eija Juutistenaho.

”On ollut ilo jatkaa yhteistyötä tuttujen suunnittelijoiden Karoliinan ja Jannen kanssa sekä samalla tutustua Oulun teatterin suunnittelijoihin Elinaan ja Eijaan. Yhteistuotannot ovat arvokkaita monella tavalla, myös sillä tavalla, että erilaiset työtavat ja näkökulmat kohtaavat ja voimme oppia toisiltamme, vaikuttua”, Knif kuvailee.

Helsinkiläinen koreografi ja ohjaaja Carl Knif valmistui tanssijaksi Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitokselta vuonna 2000 ja työskenneltyään yli vuosikymmenen freelance-tanssijana ja koreografina hän perusti vuonna 2012 oman tanssiryhmänsä Carl Knif Companyn. Knifin teoksille tunnusomaista on omaleimainen liikeilmaisu sekä lämmin ja omaperäinen huumori. Knifin teokset ovat kiertäneet kansainvälisesti ja niitä on nähty yli kymmenessä maassa.

Kuolema Venetsiassa

  • Ensi-ilta 10.3.2023, Oulun teatterin pieni näyttämö
  • Kesto noin 1 tunti 30 minuuttia
  • Alkuperäisteos : Thomas Mann
  • Näyttämösovitus Michael Baranin dramatisoinnin pohjalta: Jukka Heinänen ja Carl Knif
  • Ohjaus ja koreografia: Carl Knif
  • Lavastus ja pukusuunnittelu: Karoliina Koiso-Kanttila
  • Valosuunnittelu: Elina Romppainen
  • Äänisuunnittelu ja sävellys: Janne Hast
  • Kampaus- ja maskeerausssuunnittelu: Eija Juutistenaho
  • Näyttämöllä: Pentti Korhonen, Merja Pietilä, Joose Mikkonen, Tuula Väänänen, Miika Alatupa, Anne Pajunen