Vappujuhlat palaavat Ouluun koronatauon jälkeen – Oulussa on vaihtoehtoja vapun viettoon

Teekkaritorvet esiintyvät Oulussa vapunpäivänä, jolloin konserttipaikka on uimarannan sijasta Rotuaari. Kuva: Anni Manninen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Kristian Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Markkinahumu valtaa Oulun kauppatorin vappuaattona 30. huhtikuuta ja vapunpäivänä 1. toukokuuta, jolloin siellä on perinteiset Vappumarkkinat. Ilmapallot, vappuviuhkat, sima ja vappuruoat tuovat vapputunnelman markkinoille. Vappumarkkinat alkavat vappuaattona kello kahdeksan ja päättyvät kello 18. Ne alkavat vapunpäivänä kello 10 ja päättyvät kello 17.

Markkinahumua on myös muualla Oulussa. Oululaisten yhteinen ja ilmainen katukirppis avataan Myllytullissa vappuaattona kello 10 ja se päättyy samana päivänä kello 18. Myllytullin katukirppis alkaa vapunpäivänä jälleen kello 10 ja se päättyy kello 18.

Ritaharjun koulun sisäpuolella on myös tapahtuma nimeltä Ritaharju On! vapunpäivänä kello 12 alkaen kello 17 saakka. Kysymyksessä on Pop up -tyylinen tapahtuma, jossa on paikalla myyjiä ja tekemistä on järjestetty eri-ikäisille aina lapsesta vaariin.

Ilmapallot tuovat vapputunnelman, mutta ne voivat päästä karkuun. Kuva: Oulun kaupunki

Franzénin patsaan lakitus on oululainen vappuperinne, joka elvytetään kahden vuoden tauon jälkeen. Patsas saa ylioppilaslakkinsa vappuaattona kello 12, mutta tapahtuma alkaa 10 minuuttia aikaisemmin Franzénin puistossa pidettävällä puheella. Lakituksesta vastaavat Oulun yliopiston Humanistinen Kilta ry yhteistyössä Oulun Taidemuseon ja Ramirentin kanssa.

Rotuaarilla juhlitaan taas

Mitä olisi vappu ilman perinteistä vapunpäivän vappumarssia? Vasemmiston vappumarssi järjestetään Oulussa vapunpäivänä kello 11.30 alkaen, minkä jälkeen Rotuaarilla on myös vasemmiston yhteinen vappujuhla.

Vapputapahtumat elvytetään kahden vuoden koronatauon jälkeen. Tässä opiskelijoiden vappukulkue vuodelta 2002. Kuva: Oulun kaupunki

Juhlinta Rotuaarilla jatkuu myös iltapäivällä kello 14 alkaen, jolloin orkesteri Teekkaritorvien kolme tuntia kestävä wappukonsertti alkaa. Tämän ilmaisen konsertin nimi on Yhden tähden taikashow, johon on kerätty esimerkiksi orkesterin jäsenten omia sovituksia.

Tähtitornin kahvila, joka sijaitsee Oulun linnan jäännösten päällä olevassa havaintotornissa Linnansaaressa, on avoinna jälleen vapusta alkaen.

Tähtitornin kahvila on avoinna jälleen vapusta alkaen. Kuva: Martta Häyrynen

Vaikka vappusään ennustetaan olevan kolea, niin vappua voi ennusteiden mukaan viettää poutaisessa ja aurinkoisessa säässä.

Vappu muuttaa aukioloaikoja

Vappu tuo muutoksia kaupungin liikuntapaikkojen aukioloaikoihin. Oulun uimahalli on avoinna normaalisti vappuaattona kello 8–15, Jatulin liikuntakeskus on avoinna normaalisti kello 9–17.15, Raatin uimahalli on avoinna lyhyemmän ajan kello 8–15.45 ja Ouluhalli on avoinna lyhyemmän ajan kello 7–15. Ouluhalli ja Oulun uimahallit ovat suljettuina vapunpäivänä, ja Oulunsalon liikuntakeskus on suljettu sekä vappuaattona että vapunpäivänä.

Vappuviikonloppu vaikuttaa myös kirjastojen aukioloaikoihin. Oulun pää- ja aluekirjastot ovat suljettuna vapunpäivänä, mutta omatoimikirjastot ovat avoinna myös tuolloin. Aukioloajoissa voi kuitenkin olla vaihtelua riippuen kirjastosta. Omatoimikirjastojen aukiolotiedot löytyvät verkkokirjastosta.