Valkean tuore debyyttilevy on ilmastonmuutosrockia, jossa yö kuvaa muutosta – bändi nousee myös Qstockin lavalle

Kuvassa Valkea-yhtyeen laulaja-lauluntekijä-basisti Tatu Palo (vas.), kosketinsoittaja Olli Anttila sekä kitaristi Lari Haataja. Bändiin kuuluvat vielä laulaja-kosketinsoittaja Laura Hiltunen sekä rumpali Miika Mäkäräinen. Kuva: Dimi Salo

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Lauluntekijä, laulaja ja basisti Tatu Palo aloitti Valkea-projektinsa parissa kymmenen vuotta sitten. Nyt perjantaina 12. toukokuuta yhtye julkaisi esikoisalbuminsa Yö kuihtuu valoon.

”Nimi Valkea tuli mulle mieleen jo ennen kuin tässä oli vakituista bändiä. Kun nimi oli miettittynä, muutama kuukausi siitä tuli uutinen, että Ouluun tulee kauppakeskus Valkea”, Palo hymähtää.

Valkean juuri julkaistu debyyttialbumi alkaa linnunlaululla, ja useat sen kappaleet ovat kuulokuvaltaan hyvinkin visuaalisia. Levyllä lauletaan aluista ja lopuista, ihmissuhteissa ja maailmassa.

Vuorokaudenaika yö sitoo levyn biisit yhteen, ja kuvaa levyllä muutosta tai päätöstä, joka ei välttämättä ole hyvä saati huono asia.

”Toisin-kappale alkaa sillä, että joku löytää ruumiin rannalta. Uskon kesään -laulussa yö edustaa pimeyttä ja talvea. Biiseissä Yöt loppuu kesken ja Keskellä yötä yö nähdään positiivisena asiana”, Palo avaa.

Maalailevaa ja samaistuttavaa

Valkean tiedotteessa kerrotaan, että levy ei ole konseptilevy. Miksi ei, tai miten niin ei?

”Yhdistäviä teemoja levyllä on, mutta ei tässä ole mitään punaista lankaa biiseissä. Tykkään kyllä konseptilevyistä, mutta tätä ei oo tietoisesti tehty sellaiseksi. Oon ensin tehny biisit, ja sitte vasta havahtunu siihen, että ehkä nämä liittyvät toisiinsa”, Palo sanoittaa.

”Tää on iteasiassa aika mielenkiintoinen asia, koska mää taas koen että tää on konseptilevy. Tietenki ite suhtaudun näihin Tatun biiseihin fanina, ku nää on omiin käsiin tullu aika valmiina. Se miten Tatu käyttää sanoja, on tosi maalailevaa, ja se antaa paljo mielikuvia”, kitaristi Lari Haataja pohtii.

”Samaa mieltä oon. Ja ne Tatulta tulevat demot ovat 80 prosenttisesti valmiita biisejä. Eli Tatu on pitkälti sen saundimaailmanki suunnitellu valmiiksi”, kosketinsoittaja Olli Anttila huomauttaa.

”Joo, ja se on toki välillä vähän hankala, ku koittaa ite soittaa siihen uutta, niin miettii että pitäiskö vaan jättää ne Tatun demolle soittamat”, Haataja naurahtaa.

Anttilalle levyntekoprosessi on ollut toisaalta hyvin helppo.

”Tatulta tulee biisit, Driveen demot ja nuotit, ja se sanoo että saa toteuttaa”, Anttila hymyilee.

”Korona-aika vaikutti tähän, kun ei meillä ollu ees treenistä eikä aktiivisesti tullu tehtyä yhessä mitään. Aluksi tein aika valmiita sovituksia, mutta nyt haluaisin tehdä enemmän bändinä”, Palo tuumaa.

Kolmikko pohtii, että korona-aika on varmaankin vaikuttanut albumin sanoituksiin ja tunnelmiin, vaikka sitäkään ei tietoisesti ole tehty.

”Mää kyllä ite kerroin yhelle kaverillekin, että musta on mahtavaa olla tämmösessä bändissä mikä tekee tämmöstä ilmastonmuutosrockia. Tosi paljon tällä levyllä on niitä teemoja… Vaikken ite oo kirjottanu näitä biisejä, niin ne pystyy allekirjottamaan niin täysin, että ne tuntuu omilta biiseiltä. Mää vaan soitan tässä bändissä, mutta samaistun täysin kaikkeen”, Haataja kehuu.

”Tosi kiva, että tekstit resonoi bändille”, Palo iloitsee.

Muusikko-musiikkikasvattajat

Kosketinsoittaja Olli Anttila muutti Ouluun vuonna 2015, ja seuraavana vuonna hän liittyi Valkeaan. Lari Haataja hyppäsi kitaristiksi vuonna 2021.

Valkeaan kuuluvat Palon, Haatajan ja Anttilan lisäksi myös laulaja-kosketinsoittaja Laura Hiltunen sekä rumpali Miika Mäkäräinen. Häntä lukuun ottamatta Valkean jäsenet ovat opiskelleet Oulun Yliopistossa musiikkikasvatusta, ja valmistuneet kasvatustieteiden maistereiksi. Kukaan heistä ei kuitenkaan ole samalta vuosikurssilta.

Palo muutti yliopisto-opintojen perässä Ouluun Kajaanista, Anttila taasen Siilinjärveltä. Haataja on paljasjalkainen oululainen.

”Me ollaan kaikki myös konsalta valmistuneita, mä valmistuin Kuopiosta. Muko on tuonut monipuolisuutta, ja pakottanut laajentamaan omaa osaamista. Mukolla oli kyllä monipuolista porukkaa”, Anttila tykkää.

Leipätyökseen musiikkikasvattajat opettavat musiikkia ala- ja yläkoulussa sekä lukiossa.

Pimeyttä ja valoa

Tuoreen Yö haihtuu valoon -albumin sanoituksilla olisi potentiaalia resonoida laajempaakin yleisöä. Ainakin ikäpolveaan, 25-35 -vuotiaita, tekstien luulisi puhuttelevan.

”Moni biisi on pessimistinen, mutten oo halunnut saarnata asioista”, tietää Palo.

Oululaistuottaja Aake Lämsällä on ollut vaikutusvaltaa albumin tuotannossa. Hän on myös miksannut kaikki kappaleet.

”Kaikki demot on jossain vaiheessa lähteneet Aakelle, ja biisistä riippuen Aake on tehny paljon tuotantoa. Aake on tehny aina kaikki biisit intohimosesti ja vieny hommaa tosi paljon eteenpäin”, Palo arvostaa.

”Ja tässä kitarataiturina, ja kun Aake on aikamoinen kitarasankari, niin tietenki sieltä on saanu paljon hyviä ideoita”, Haataja ymmärtää.

Viime aikoina kitaristi on fiilistellyt Valkean Ollaan ikuisii -kappaletta, jonka musiikkivideo ilmestyy perjantaina 19. toukokuuta. Samana iltana Valkea juhlii levynjulkaisua Oulun 45 Specialissa.

Bändi nousee tänä kesänä myös esimerkiksi Qstockin ja Hiukkafestin lavalle.

Keikoilla viisihenkisen bändin lisäksi soittavat levyltäkin tutut puhaltajat Valtteri Ahonen (alttosaksofoni), Elmeri Karjalainen (tenorisaksofoni), Sakari Leponiemi (trumpetti) ja Marja Lamppu (pasuuna).