”Välillä työnteko lipsahtaa nautinnon puolelle” – Oulun Musiikkijuhlien toimitusjohtaja Maria Mannermaan työssä yhdistyvät musiikki ja asiantuntijuus

Maria Mannermaan työssä yhdistyy tällä hetkellä hallinto-, talous- ja henkilöstöpäällikön tehtävät. Kahta samanlaista työpäivää ei ole. Kuvat: Emilia Tiitto

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Emilia Tiitto

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun Musiikkijuhlien toimitusjohtajan sijaisena työskentelevä Maria Mannermaa haluaa tarjota oululaisille laadukkaita musiikkielämyksiä. Ura oopperalaulajana antaa Mannermaalle hyödyllisiä eväitä työskennellä kulttuurin hyväksi. Vaikka oopperatalo löytyy Helsingistä, sykkii Mannermaan sydän Oululle.

Oopperalaulaja Maria Mannermaa tunnistaa itsestään kaksi eri puolta: musiikkiminän ja asiantuntijaminän. Musikaalisuuden hän löytää syvältä ytimestään, kun taas asiantuntijapuoltaan hän on ruokkinut aika ajoin muun muassa opiskelemalla johtamista ja oikeustieteitä sekä työskentelemällä kehittämistehtävien parissa. Nyt Mannermaan löytää tehtävästä, jossa yhdistyvät niin asiantuntijuus kuin musiikkiosaaminenkin.

”Aikaisemmin olin toiminut Oulun seudulla projektipäällikkönä ja kouluttajana ja viimeisimmät kahdeksan vuotta oopperalaulajana Suomen kansallisoopperassa. Minusta tuntui, että halusin ylläpitää ja päivittää asiantuntijaosaamistani”, Mannermaa taustoittaa.

Perehdytys Oulun Musiikkijuhlien toimitusjohtajan työtehtävään alkoi viime keväänä, jolloin Mannermaa esiintyi vielä Kansallisoopperan ja -baletin areenakiertueella. Toukokuussa laulaja astui toimitusjohtajan saappaisiin virallisesti.

”Hyppäsin mukaan liikkuvaan junaan.”

Satsaus yhteistyöhön ja korkeatasoiseen kulttuuriin

Oulun Musiikkijuhlat on Oulun musiikkijuhlasäätiön järjestämä perinteinen maaliskuinen festivaali, jota vietetään tänä vuonna 12.–27. maaliskuuta, jo 34:ttä kertaa.

”Haluan omassa tehtävässäni tarjota oululaisille mahdollisimman korkeatasoisia kulttuurielämyksiä ja samalla mahdollistaa taiteilijoille työpaikkoja. Odotan innolla tulevia taitelijakohtaamisia, esityksiä ja yleisön reaktioita.”

Toimitusjohtajana Mannermaa vastaa säätiön operatiivisesta johtamisestä. Vaihtelevat työpäivät pitävät sisällään hallinnon ja taloushallinnon tehtäviä, henkilöstöhallintoa ja yhteistyötä taiteellisten johtajien, taiteilijoiden sekä yhteistyökumppaneiden kanssa.

”Pyrin luomaan Oulun Musiikkijuhlille verkostoja, joita toki jo on. Toimijat kuitenkin muuttuvat, mikä vaatii verkostojen ja kontaktien ylläpitoa. Onneksi Pohjois-Suomessa on totuttu tekemään avarakatseista yhteistyötä toisten kanssa.”

Toimitusjohtaja on oman työnsä johtaja ja aikatauluttaja

Viimeisimpien kuukausien aikana Mannermaa on hyväksynyt sen, ettei to do -listojen tyhjäksi saamista tarvitse tavoitella.

”Haasteena on ehdottomasti työn pirstaleisuus, sillä tekemistä riittää monen eri asian parissa. Oopperalaulajan strukturoidussa ja hyvin johdetussa työssä jopa tunnetilat näyttämöllä määritellään ulkopuolelta, kun taas nyt täytyy itse osata aikatauluttaa ja johtaa omaa työtään”, Mannermaa vertaa.

Mannermaa ei suinkaan ole hypännyt asiantuntijatyöhön kylmiltään. Nykyiseen työtehtävään osaamista on kertynyt aiemmista asiantuntijatyövuosista sekä Kansallisoopperan luottamustehtävistä, kuten Kansallisoopperan oopperalaulajat ry:n puheenjohtajan pestistä ja Kansallisoopperan ja -baletin säätiön hallituksessa toimimisesta.

”Tässä työssä yrittäjähenkisestä asenteesta on hyötyä. Täytyy joustaa työn mukana, mutta myös osata asettaa rajat tekemiselle.”

Mannermaa kokee, että elämänkokemus on opettanut häntä pitämään kiinni myös vapaapäivistä.

”Välillä työnteko saattaa konserttien yhteydessä lipsahtaa nautinnon puolelle, mikä ei tietenkään ole haitallista. Itselle merkityksellisten asioiden parissa työskentely ja työstä nauttiminen antavat potkua kiireisille päiville.”

Maria Mannermaa

Mannermaa odottaa uteliaana, millaisia reaktioita tämän vuoden Musiikkijuhlien esitykset yleisössä herättävät.

Kutsumusammatti Kansallisoopperassa

Oulun Musiikkijuhlien toimitusjohtajaa Mannermaa sijaistaa aina vuoden 2025 heinäkuuhun asti. Sen jälkeen suunnitelmissa on palata takaisin Helsinkiin oopperatalolle.

”Ensimmäiseen ammattiini laulunopettajaksi valmistuin Oulun konservatoriosta vuonna 2000. Kun lapseni olivat pieniä, jäi laulaminen vähemmälle. Tykkään myös musiikin opettamisesta, mutta koin tarvetta päästä itse laulamaan.”

Siispä Mannermaasta tuntui, että hänellä on vielä sanansa sanottavana musiikin saralla. Vuonna 2010 hän päivitti musiikkipedagogin tutkintonsa Oulun ammattikorkeakoulussa ja erikoistui kahden vuoden ajan oopperamusiikkiin. Oopperalaulaja Jaakko Ryhäsen kannustamana Mannermaa haki Kansallisoopperaan, josta paikka aukesi ensimmäisen koelaulun jälkeen.

”Hakijoita sopraanon tehtävään oli pitkälle päälle sata laulajaa. Tuntui uskomattomalta, että juuri minut valittiin.”

Uusi työ vaati järjestelyjä, sillä Mannermaa asuu perheineen vakituisesti Oulussa.

”Päätimme yhdessä perheenä, että työni Helsingissä on mahdollisuus eikä uhka. Tiiviit työviikot asuin Helsingissä ja vapaapäivät vietin Oulussa. Ainakin perheeni pääsi käymään usein oopperassa”, Mannermaa naurahtaa.

Kotikaupunki omassa luokassaan

Nyt Mannermaa asuu ja työskentelee Oulussa.

”Uusi työ tarjoaa hengenvedon tähän väliin, sillä takana on monta vuotta reissaamista ja läheisten luota pois olemista.”

Mannermaan perheeseen lukeutuu myös 12,5-vuotias coton de tuléar.

”Koirani nimi on Hopeanuolen Duuri-Sointu, kutsumanimeltään Duuri. Kohtalo toi meidät yhteen, sillä saimme kuulla kasvattajan koiralle antamasta musiikkiperheeseen sopivasta nimestä vasta jälkikäteen.”

Koiran kanssa Mannermaa nauttii luonnossa liikkumisesta, mikä tuo vastapainoa oopperalaulajan sisätiloissa tapahtuvalle työskentelylle.

”Ulkoilu on minulle tärkeää. Oulussa voi lähteä kotiovelta hiihtoladulle, lenkkeilemään tai suppailemaan.”

Ruotsissa syntynyt ja kouluvuotensa Rovaniemellä viettänyt Mannermaa kokee tällä hetkellä olevansa oululainen.

”Helsinki on ihana, mutta Oulu on omaa luokkaansa. Täällä yhdistyvät suuren ja pienen kaupungin hyvät puolet – vain oopperatalo puuttuu.”

Fakta

Maria Mannermaa

· Oulun konservatoriosta laulunopettajan tutkinto vuonna 2000

· Helsingin konservatoriosta laulun A-tutkinto vuonna 2002

· Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellisestä tiedekunnasta kasvatustieteen maisteriksi vuonna 2005

· Oulun ammattikorkeakoulusta kulttuurialan korkeakoulututkinto musiikkipedagogi AMK vuonna 2012 sekä oopperan erikoistumisopinnot vuosina 2012–2014

· Oopperalaulajan vakanssi Suomen Kansallisoopperassa