Uutta ilmettä Oulunsalon ja Haukiputaan vesitorneille – betonipinta on mainio muraalipaikka

Mustavalkoinen Poseidon on Oulunsalon maisemassa vaikuttava ilmestys. Kuvat: Lea Ansamaa

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Haukiputaan vesitornin muraali toteutettiin yhdessä lasten kanssa Tornikarnevaali-nimisessä tapahtumassa. Timo Tyynismaa oli maalannut pohjille pari haukea ja vesipintaa, ja lapset saivat koristella tornin kaloilla.

”Ensin taisin tehdä sata kalapohjaa, mutta sitten suosio yllätti ja tein niitä nopeasti lisää”, nauraa Tyynismaa.

Tällä hetkellä Haukiputaan vesitornin pinnassa uiskentelee siis satoja lasten tekemiä kaloja, joista osa on selvästi haukia tai ahvenia, mutta onpa joukkoon pulahtanut myös eksoottisempia kaloja.

Haukiputaan muraali syntyi yhdessä paikallisten lasten kanssa.

Poseidon tarkastelee Oulunsalon tornista

Oulunsalon vesitorni sijaitsee hieman syrjemmässä, mutta sen luokse kannattaa tehdä vaikka pyöräretki, sillä mustavalkoinen Poseidon komeilee upeasti sen kyljessä.

”Poseidon valikoitui tähän torniin meriteeman takia. Oulunsaloon tuumailtiin ilmailu- tai meriaihetta, ja tämä kuva syntyi kuin itsestään sitten, kun päätin luonnostella mereen liittyvää kuvastoa. Harmaan sävyt valitsin oikeastaan vaihtelun vuoksi. Suurin osa kuvistani on värikkäitä, joten välillä pitää testailla hillitympää palettia”, kertoo Tyynismaa.

Hänen mielestään vesitorniin maalaaminen on paitsi mukavaa myös haasteellista.

”Harmaa betoninen pinta on otollinen paikka katutaiteelle, eikä siinä lopu tila kesken. Toisaalta kaareva tai polveileva pinnan muoto on haastava, sillä iso kuva saattaa vääristyä kuvakulmasta riippuen.”

Tyynismaa maalaa myös muualle

Timo Tyynismaa on tehnyt muraaleja Oulussa myös alikulkutunneleihin ja taloihin, ja näinä päivinä valmistuu teos Oulun Satamaan.

”Tällä viikolla suuntaan Saksaan katutaidefestivaaleille maalaamaan. Pääsin tapahtumaan portfoliohaulla ja olen toinen kahdesta suomalaisesta maalarista tuossa tapahtumassa”, taiteilija kertoo.

Oulun lisäksi muraaleja on siis myös muualla, ja Tyynismaa luettelee ulkomuistista ainakin Helsingin, Tampereen, Jyväskylän, Rauman, Rovaniemen ja Kajaanin. Kuinka paljon taiteeseen on sitten aikaa arkkitehtityössä työskentelyn lisäksi?

”Valitettavan vähän on aikaa taideharrastukselle. Onneksi päivätyökin on luovaa. Päivät kuluvat siis arkkitehtihommissa ja kotona on pieniä muksuja, joten tekemisestä ei ole puutetta juuri ikinä. Ja hyvä näin.”

”Muraaleja ei kuitenkaan voi tehdä läpi vuoden, joten talvella niitä tietysti syntyy vähemmän”.