Uusi sairaala saa seinilleen hyvää tekevää taidetta

Valokuvataiteilija Anni Kinnusen luontoaiheiset valokuvat löytävät tiensä OYSin A- ja B-rakennuksen kolmannen kerroksen leikkaussaleihin. Kuva: Antti Suistola /OYS

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

OYSin taidehankintoihin sovelletaan prosenttiperiaatetta, joka tarkoittaa sitä, että tietty osuus rakennushankkeen kustannuksista käytetään taidehankintoihin. 

Esimerkiksi leikkaussaleihin tulee taideteoksia, jotka yhdistyvät kiinteästi seinärakenteeseen. Valokuvateokset suojataan lasin alle.  

”Prosenttiperiaatteelle tämä on tyypillistä, että taide yhdistyy rakennukseen. Se on myös kustannustehokas tapa hankkia ja esittää julkista taidetta”, sanoo OYS2030-hankkeen taidesuunnittelija Tarja Kekäläinen

Taide ohjaa, innostaa ja viihdyttää

Mutta miksi sairaalassa tarvitaan taidetta? 

Kekäläinen vetoaa vuonna 2019 julkaistuun WHO:n raporttiin taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksista. 

Raportin yli 900 julkaisua ja yli 3 000 yksittäistä tutkimusta vakuuttavat, että taide ja kulttuuri vaikuttavat terveyteen. 

Taiteella voidaan hallita ja ehkäistä sairauksia ja esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaille taiteella on hyvää tekeviä fysiologisia vaikutuksia. 

Taiteen katseleminen madaltaa verenpainetta. Lisäksi kulttuuri- ja taidetoiminta ehkäisevät muistisairauksia. 

”Sairaalaympäristössä taide auttaa tunnistamaan tilat ja ohjaamaan niihin sekä vaikuttaahan taide tietysti viihtyisyyteen ja tekee sairaalasta helposti lähestyttävän. Jos ihminen on polvileikkauksessa ja sängystä pitäisi lähteä liikkumaan, niin kyllähän visuaalisesti houkutteleva ympäristö houkuttelee siihen enemmän kuin tyhjät ja valkoiset seinät. Taide vaikuttaa myös henkilöstön työhyvinvointiin”, kertoo Kekäläinen.

Taiteilijoissa korostuu pohjoisuus

Kekäläisen mukaan OYS2030-hankkeen taidehankinnat tukevat maailman älykkäimmän sairaalan brändiä, sairaalan muuntojoustavuutta ja pohjoista ulottuvuutta. Esimerkiksi apteekkikäytävän installaatio on kätevästi siirrettävissä sijoituspaikasta toiseen.

Oulun uuden yliopistollisen sairaalan näkyvien maamerkkiteosten taiteilijat valittiin julkisella portfoliohaulla viime vuoden elokuussa. Erityistä huomiota kiinnitettiin pohjoisuuteen, koska sairaala toimii myös Lapin alueella. Taiteilijoilta myös edellytettiin vahvaa kytköstä pohjoiseen.  

Taiteen katseleminen madaltaa verenpainetta.

Kaikkia taiteilijavalintoja ei ole vielä tehty, joten siksi taiteilijoiden nimiä ei voi antaa vielä julkisuuteen. Yhteensä hankkeessa työskentelee tällä hetkellä noin 15 taiteilijaa. Mukana ovat esimerkiksi Anni Kinnunen sekä lasten ja nuorten maailman graafisen ilmeen suunnitellut graafikko Elina Warsta. 

Maamerkkiteokset ovat suunnitelleet tekstiilitaiteilija Johanna Pöykkö, työryhmä Jaakko Mattila ja Jussi Ängeslevä sekä kuvanveistäjä Minna Kangasmaa. Maamerkkiteokset tulevat keskeisiin paikkoihin, joissa ne näkee mahdollisimman moni. Tällaisia paikkoja ovat A- ja B-rakennusten pääaulat sekä A-rakennuksen julkisivut. 

”OYSin taidehankkeeseen ovat osallistuneet taiteilijoiden lisäksi arkkitehdit, teknisen alueen osaajat, puhtaanapito- sekä hoito- ja hoivahenkilöstö, joilta saamme käytännön realiteetit”, sanoo Kekäläinen. 

Sädehoitoyksikkö käyttöön syksyllä

Taiteen hankkiminen uuteen sairaalaan perustuu OuluHealth-verkoston toimijoiden innovaatiohaasteeseen vuonna 2019. Sen avulla tutkittiin pohjoispohjalaisten ajatuksia taiteesta sairaalaympäristössä. Vuonna 2021 asiakkaita ja OYSin henkilöstöä haastettiin ideoimaan yksityiskohtaisemmin A- ja B-rakennusten graafista kerrosilmettä. 

Maamerkkiteoksiin saatiin Taiteen keskustoimikunnalta 35 000 euron avustus vuonna 2021. Yhteensä maamerkkiteosten toteutukseen laitetaan OYSin hankkeessa rahaa 150 000 euroa. 

OYS2030-hanketta rahoittivat taidesuunnittelun osalta Taiteen keskustoiminta ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Tällä rahoituksella hankkeeseen palkattiin kaksi osa-aikaista taidesuunnittelijaa, joista Kekäläinen työskentelee nyt ainoana ja täysiaikaisena.

Oulun uudesta yliopistollisesta sairaalasta valmistuu ensimmäiset kaksi rakennusta tämän ja ensi vuoden lopulla. Viimeisimmät kaksi uudisrakennusta valmistuvat vuosina 2024 ja toinen lähempänä vuotta 2030. Sädehoitoyksikkö otetaan käyttöön tänä syksynä. 

Uuden sairaalan kustannusarvio on noin 900 miljoonaa euroa.

 

Juttu on ensimmäisen kerran julkaistu 19.1.2022.
 

Lue myös