Uusi oululaisyhtye Aamun Kuningatar julkaisi kesäbiisin: Karun kapinnallinen tarina kutsuu juhlintaan

Aamun Kuningattaren esikoisalbumi Kuvankaunis Laura Kuja ja Taksimatka Manalaan on tarinallinen teema-albumi, joka julkaistaan 12. elokuuta. Kuva: Tommi Mattila

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululainen lauluntekijä ja muusikko Ville Valtonen halusi bändinsä nimeksi jotakin kesäistä ja mystistä.

”Kuin valoja järven usvassa kesäyönä… Aamun Kuningatar oli yhden biisin työnimi ja sopi sitten mainiosti tällaiseen runollisuuteen”, muusikko sanoittaa.

Tunteella hyvällä porukalla

Aamun Kuningatar perustettiin vuonna 2020. Yhtye kuvailee musiikkiaan moderniksi ja raikkaaksi pop-rockiksi, jota tehdään tunteella ja tinkimättömällä asenteella.

”Musiikissamme kuuluvat suuret ja voimakkaat tulkinnat, jotka maalaavat kuvia sekä kesän auringosta että myrskyisistä merten rannoista.”

Aamun Kuningattaren sanoitukset kertovat surullisia mutta kauniita tarinoita elämästä, kaipauksesta, näyistä ja hengistä.

Bändin lauluntekijänä ja basistina toimii Ville Valtonen. Laulusolisti on Essi Korpi, kitarassa Roope Valtonen. Koskettimia soittaa Tero Kemppainen, rumpuja Jani Kenttä.

”Kaikki asutaan Oulussa, osa on vähän pohjoisemmasta kotoisin”, Valtonen kertoo.

Pari vuotta sitten biisintekijällä alkoi olla albumin päälinjat kasassa.

”Kyselin alkuun pari luottotyyppiä mukaan. Loput jäsenet sitten lähtivät matkaan kun kuulivat biisejä. Huippu porukka kasassa”, basisti iloitsee.

Karu ja vauhdikas kesäbiisi

Aamun Kuningatar julkaisi 29. huhtikuuta singlen Kesät jotka kadotin (Kesäbiisi). Kappale ei perustu omakohtaisiin kokemuksiin, mutta siihen on saatu inspiraatiota oikeasta elämästä.

”Biisi on itse asiassa aika vanha. Se on ehkä sellainen tahallaan ruma kuva tietynlaisesta bilekulttuurista, niin sanotusta pakkohauskasta. Jokapäiväiset juhlat kun eivät lopulta jätä kauheasti mitään juhlittavaa”, Valtonen kiteyttää.

Kesät jotka kadotin (Kesäbiisi) on karu tarina ajasta, joka katosi pullon pohjaan. Energinen ja vauhdikas laulu on nimensä mukaisesti kesäbiisi, joka aiheestaan huolimatta kutsuu juhlimaan.

”Biisi on ihanan kapinallinen ja rehellisen raadollinen. Alkoholin huuruisen kesäloman aamut alkavat epätoivolla ja katumuksella. Päivät vaihtuvat toisiin eikä käteen jää syksyn tullen kuin kasa pullonkorkkeja ja narikkalappuja.”

Kappaleesta on julkaistu myös musiikkivideo.

Teemalevy Laura Kujasta

Aamun Kuningatar -orkesterin esikoisalbumi Kuvankaunis Laura Kuja ja Taksimatka Manalaan julkaistaan 12. elokuuta.

Levy tulee kaikkiin suoratoistopalveluihin. Fyysiset julkaisut ovat CD ja vinyyli.

”Kuvankaunis Laura Kuja ja Taksimatka Manalaan on tarinallinen teema-albumi. Nimi tuli suoraan levyn kertomuksen keskiöstä, kuvankauniin Laura Kujan eräänlaisesta taksimatkasta manalaan”, Valtonen sanoo.

Albumi sisältää modernia kitaravetoista pop-rockia. Musiikista huokuu vaikutteita bändeistä YUP, Muse ja PMMP.

”Nämä bändit ovat olleet aina itselleni kovia inspiraation lähteitä ja kaipa se jotenkin siellä musiikissakin kuuluu”, säveltäjä tuumaa.

”Kaksi ensimmäistä sinkkuamme, Lesken rakkaus ja Uskotun pelko, sijoittuvat kertomuksen alkupäähän, hieman eri näkökulmista kerrottuina.”

Tuore kesäbiisi ja sitä seuraavat kaksi singleä sijoittuvat myöhempään vaiheeseen.

”Hieman synkistä oivalluksista on ammennettu, mutta on siellä levyllä ripaus toivoakin mukana”, muusikko lupaa.

Kohti julkaisuja ja kesäkeikkoja

Kesällä yhtye julkaisee vielä kaksi uutta singleä musiikkivideoineen. Luvassa on myös esiintymisiä, joista ainakin yksi on Oulussa.

”Oulu on mainio paikka muusikon olla, täällä on aina ollut hyvä tunnelma ja paljon kovia bändejä ja muusikoita”, Valtonen kehuu.

Aamun Kuningattaren musiikin julkaisija on JVR Music Group Oy. Bändi ja JVR Music Group Oy solmivat levytyssopimuksen keväällä 2022.

Yhtye vakuuttaa, että loistava tiimihenki kuuluu musiikissa ja jo julkaistu materiaali ennakoi hienoja, mieleenpainuvia keikkoja.

”Kesän huipentumana järjestämme debyyttialbumin julkaisun asiaankuuluvine bileineen 45 Specialissa Oulussa 12. elokuuta.”

Valtonen kertoo, että isoimpana haaveena olisi päästä keikkalavoille.

”On tässä katse jo hiljalleen uudessa levyssäkin. Tietenkin sitä toivoo että mahdollisimman moni kuulisi näitä biisejä ja toivottavasti löytäisi sieltä jotain, mikä jotenkin liikauttaisi”, hän toivoo.

Kesälle on suunnitteilla useampikin esiintyminen, mutta niistä biisintekijä ei ihan vielä uskalla puhua. Kannattaa siis ottaa Aamun Kuningatar kuunteluun ja seurantaan.

”Livebändinä meillä on paljon kovaa ammattitaitoa ja hyvää energiaa, uskon että tämä tulee välittymään myös yleisölle.”