Uusi luentosarja esittelee Oulun kaupungin rakennusten historiaa – ensimmäisenä vuorossa kaupunginteatteri ja pääkirjasto

Kaupunginteatteri on valmistunut vuonna 1972 ja pääkirjasto 1981. Kuva: Lentokuva Vallas Oy

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Esittelyt pohjautuvat talojen rakennushistorian selvittämiseen.

”Kaupunki teettää rakennushistoriaselvityksiä esimerkiksi silloin, kun rakennuksessa alkaa perusparannus. Näissä selvityksissä kerrotaan mielenkiintoisia asioita niin rakennuksen synnystä kuin sen arkkitehtuurista. Haluamme kertoa rakennusten tarinaa tämän luentosarjan myötä kaikille oululaisille”, kertoo hankepäällikkö Sanna Pääkkönen Oulun Tilapalveluista.

”Saari” voitti suunnittelukilpailun 1962

Oulun kaupunginteatteri ja pääkirjasto ja kuuluvat kokonaisuuteen, joka on suunniteltu Oulun hallinto- ja kulttuurikeskuksen yleisen suunnittelukilpailun pohjalta. Vuonna 1962 järjestetyn kilpailun voitti Arkkitehtitoimisto Marjatta ja Martti Jaatisen laatima ehdotus ”Saari”.

”Vänmannin saari, jolla pääkirjasto ja teatteri sijaitsevat, on osa valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä ja tällä hetkellä hyvin ajankohtainen paikka tornihotellin suunnitelmien vuoksi. Pääkirjasto on parhaillaan perusparannuksessa ja valmistuu kulttuuripääkaupunkivuodelle 2026”, Pääkkönen kertoo.

Kaupunginteatteri on valmistunut vuonna 1972 ja pääkirjasto 1981.

Uusia luentoja kahden kuukauden välein

Ensimmäinen Talot kertovat -luento järjestetään Oulun teatterin kanssa yhteistyössä. Tilaisuus pidetään suuren näyttämön lämpiössä maanantaina 14.8. kello 18, Kaarlenväylä 2. Kesto on noin kaksi tuntia. Teatteria ja pääkirjastoa esittelevät Sweco Oy:ltä Kaisa Winblad ja Noora Kela.

Jatkossa tilaisuuksia on noin kahden kuukauden välein. Ne järjestetään yhteistyössä Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026:n kanssa. Seuraavana kohteena on vuorossa Valve, jonka historiaa esitellään Ympäristötalolla 26.10.