Uuden museon elämys­tila Visio luo ennen­näkemättömiä kokemuksia – mukaan halutaan elämyksiä myös paikallisilta

Museo- ja tiedekeskus Tiimaan rakentuva elämystila Visio on tarkkaa pioneerityötä. Lattiaan ja seinäpintaan tullaan projisoimaan eli heijastamaan haluttu sisältö. Kuva: Juri Koivusilta

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Laura Heikkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ensi vuonna avautuva museo- ja tiedekeskus Tiima vie kävijänsä matkoille monenlaisiin maailmoihin – myös ennennäkemättömällä tavalla. Täysin uudenlaisen kokemuksen tulee tarjoamaan elämystila Visio, jossa elämyksiä luodaan huipputeknologian avulla ensimmäisenä Suomessa. Visiossa korostuvat vuorovaikutteisuus ja yhdessä kokeminen.

Elämystila Visiossa kävijä pääsee osaksi immersiivistä kokemusta, jossa hänen on mahdollisuus vaikuttaa ympäröivien tapahtumien kulkuun. Immersiivinen kokemus tarkoittaa tunnetta siitä, että kävijä kokee olevansa osa elämystilaa ja ympäröiviä tapahtumia: kulkemassa esimerkiksi avaruuden halki tai tutkimusmatkalla ihmiskehossa.

”Visiossa tunnet liikkuvasi ajassa ja paikassa kohti elämystilan sisältöä ja koet erilaisia tunnetiloja, joita se sinussa herättää. Mukana voi olla tarinallisia, pelillisiä ja vuorovaikutteisia elementtejä”, kertoo Vision kuraattori Maria Gullsten.

Hiukan vastaavia immersion kokemuksia teknologian avulla on luotu aiemmin Tietomaan 3D-elokuvanäytöksissä. Visio erottuu Tietomaan esityksistä juuri toiminnallisuudellaan: tapahtumia ja näkymiä ei seurata katsomosta vaan kuljetaan niiden keskellä. Vision tila on tarkoitettu etupäässä käveltäväksi ja tutkittavaksi.

”Tämä on hyvin erilainen ja uusi tapa tuoda sisältöjä esille. Tärkeää tulee olemaan yhteisöllisyys, se että koetaan yhdessä asioita muiden kävijöiden kanssa. Sellaista kokemusta ei saisi esimerkiksi hiukan vastaavilla VR-laseilla”, Gullsten sanoo.

Elämystila pioneerityönä

Elämystila Visioon mahtuu kerrallaan jopa 100 henkeä. Sen lattiaan ja seinäpintaan projisoidaan eli heijastetaan haluttu sisältö. Projisointi tehdään hypertarkalla 8K–3D-resoluutiolla.

”Pieniäkin asioita pystytään esittämään valtavina pintoina. Siten saadaan nostettua esiin myös asioita, joita ihmissilmä ei muuten havaitsisi”, Gullsten sanoo.

Tämä on hyvin erilainen ja uusi tapa tuoda sisältöjä esille. Tärkeää tulee olemaan yhteisöllisyys, se että koetaan yhdessä asioita muiden kävijöiden kanssa.
Vision kuraattori Maria Gullsten

Elämystilaa rakennetaan parhaillaan, ja se on jo hyvässä vaiheessa, kertoo Tiiman tekninen asiantuntija Aleksi Mella. Suomessa vastaavaa teknologiaa ei ole vielä missään muualla hyödynnetty, ja toteutus vaatii tekijöiltään myös pioneerityötä. Kuvan lisäksi merkittävässä asemassa ovat lattiapinnassa olevat liiketunnistimet, joiden avulla projisoitu sisältö reagoi kävijöiden liikkeeseen.

”Panostamme vahvasti myös äänimaailmaan, joka on sekin olennainen osa immersion luomista. Ääni pystytään paikantamaan tilassa tarkasti tiettyyn haluttuun kohtaan”, Mella kuvailee.

Elämystila perustuu itävaltalaisen tiedekeskus Ars Electronican luomaan Deep Space -konseptiin. Kyseessä on Mellan mukaan Oulun kaupungilta merkittävä panostus Tiiman vetovoiman lisäämiseksi: Deep Space -tilat alkavat yleistyä pikkuhiljaa, ja nyt sellainen saadaan ensimmäistä kertaa Suomeen.

”Olemme tehneet jo pitkään töitä, että saamme tänne parhaan mahdollisen version Deep Spacesta.”

Aina uudenlainen kokemus

Samaan aikaan kun elämystila Visio rakentuu, suunnitellaan jo sen ohjelmaa. Elämystilassa voi kokea esimerkiksi tarinoita ja pelejä, mediataidetta sekä live-esiintymisiä. Oulun kaupungin sekä opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa kehitetään myös Vision pedagogista puolta, kertoo projektipäällikkö Mirkka Suhonen.

”Tarkoitus on lisäksi kehittää kansainvälistä verkostoa erilaisten Deep Space -tilojen ja muiden immersiivisten tilojen välille.”

Kyllä tässä ollaan mielenkiintoisella näköalapaikalla, ja saamme varmasti hienoja sisältöjä sekä paikallisille että täällä vieraileville.
Vision kuraattori Maria Gullsten

Vision ohjelmaan on tähän mennessä varmistunut avaruuskokemus Zeiss Uniview, jossa seikkaillaan linnunradan lisäksi myös kauempana avaruuden eri laidoilla ohjaajan johdattamana. Zeiss Uniview’ssa 3D-lasit vahvistavat entisestään immersion kokemusta. Kävijät voivat itse päättää, suunnatako esimerkiksi avaruusasemalla tai tietylle planeetalle.

”Eri ikäryhmille pystyy räätälöimään tietyn matkan ja kokemuksen, ja vaikka sen näkisi monta kertaa, se ei koskaan mene täysin samoja polkuja. Lisää monipuolisuutta, kun on aina jotain uutta ja erilaista hoksattavaa”, Maria Gullsten miettii.

Paikallinen osaaminen esiin

Elämystila Vision luominen ja ohjelman suunnittelu on tekijöilleen mielenkiintoinen kokemus, Gullsten, Suhonen ja Mella kertovat. Sisällöllinen työ on lähtenyt käyntiin maaliskuussa, mutta suunnittelua ja valmisteluja on tehty jo pitkään sitä ennen.

”Tutkimme nyt esimerkiksi vuorovaikutteisuutta huolella ja mitä kaikkia mahdollisuuksia se Vision sisältöihin tuo. Kyllä tässä ollaan mielenkiintoisella näköalapaikalla, ja saamme varmasti hienoja sisältöjä sekä paikallisille että täällä vieraileville”, Gullsten toteaa.

Visiossa on tarkoitus käsitellä myös Tiiman muita näyttelyjä ja teemoja. Paikallista osaamista ja taitoa halutaan niin ikään ehdottomasti tuoda esiin Vision sisällöissä.

Kesäkuun 3. päivä Oulun ammattikorkeakoulun kampuksella järjestetäänkin Visio x Starts Lab -tapahtuma, jossa esitellään Vision teknologisia ja tuotannollisia mahdollisuuksia. Tilaisuuteen voi vielä ilmoittautua osallistumaan etänä striimin välityksellä.

”Sinne ovat tervetulleet kaikki, jotka voisivat olla kiinnostuneet tuottamaan elämystilaan sisältöjä.”