Uuden johtajan haku avataan ensi vuonna – Alma Lehmuskallio Oulun teatterin taiteellisena johtajana vain 2026 loppuun

Lehmuskallion kausi taiteellisena johtajana alkoi vuonna 2020, ja edessä on reilut kaksi vuotta töitä. Kuva: Sanna Krook

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio jatkaa pestissään vuoden 2026 loppuun. Uuden johtajan paikka avataan hakuun ensi vuoden aikana.

Oulun teatterin hallitus on yksimielisesti päättänyt Alma Lehmuskallion jatkokaudesta Oulun teatterin taiteellisena johtajana vuoden 2026 loppuun saakka. Teatterin taiteellinen henkilökunta myös puolsi yksimielisesti Lehmuskallion jatkoa.

“Alma on reilu, avoin, tasapuolinen ja ennen kaikkea hän on hyvä kuuntelija. Hänen ratkaisunsa asioihin ovat demokraattisia ja kaikki osapuolet huomioon ottavia. Sanalla sanoen hän on nykyaikainen, hyvä johtaja ja suuri lahja koko pohjoiselle Suomelle”, Näyttelijäyhdistyksen puheenjohtaja Henri Halkola kuvailee.

Alma Lehmuskallion nykyisen sopimuksen toinen kausi päättyy vuoden 2024 loppuun mennessä, ja hallitus päätti käyttää Lehmuskallion sopimuksen optiovuodet 2025–2026.

“Ilmoitin samassa yhteydessä, että en ole käytettävissä tähän tehtävään enää vuoden 2026 jälkeen, eli jatkokausi jää viimeisekseni. Rakastan Oulun teatteria, itse työ ja kohtaamiset yleisön kanssa ovat todella palkitsevia ja yhteistyö sekä toimitusjohtajan että koko henkilökunnan kanssa on taiteellisesti innostavaa. En voisi kuvitella parempaa ympäristöä avata yhdessä yhä uusia esittävän taiteen maailmoja”, Lehmuskallio kuvailee.

Uusi haku avataan ensi vuonna

Teatterinjohtajan tehtäviä on määrällisesti valtavasti ja ne ovat sisällöltään vaativia, ja työ on siten Lehmuskallion mukaan erittäin kuormittavaa, minkä vuoksi jaksaminen on koko ajan koetuksella.

“Taiteen tekeminen, uudistuminen, sivistyminen ja ajattelun syventäminen vaativat myös höllyyttä ja hellyyttä, jopa joutilaisuutta. Tarvitaan myös kohtuulliset ja tukevat olosuhteet sekä ehdottomasti riittävä rahoitus. Minulla on sinniä niitä luoda ja vaalia, mutta välillä on pakko vetää henkeä. Nyt ei kuitenkaan todellakaan aleta vielä himmailemaan, päinvastoin lytätään kaasupoljin pohjaan, kun lähestytään Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta 2026”, Lehmuskallio painottaa.

Toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen luonnehtii yhteistyötään Lehmuskallion kanssa merkitykselliseksi ja antoisaksi.

”Olemme menneet teatterina merkittävästi eteenpäin Alman kaudella, ja hän on poikkeuksellisen lahjakas teatteritaiteen kehittäjä. Yhteisestä työskentelystä luopuminen tulee olemaan haikeaa kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen. Taiteellisten johtajien tehtävät ovat alalla perinteisesti määräaikaisia, millä turvataan taiteellisen ajattelun uudistumista. Uuden johtajan haku avataan vuoden 2025 aikana”, Moilanen toteaa.

Tavoitteena olla kaikkien teatteri

Lehmuskallion kausi taiteellisena johtajana alkoi vuonna 2020, ja edessä on reilut kaksi vuotta töitä pohjoissuomalaisen teatterin eteen sekä taiteellisena johtajana että ohjaajana.

”Odotan todella tulevia produktioita ja projekteja, jotka vievät Oulun teatteria vielä monimuotoisempaan suuntaan, mikä mahdollistaa entistä läheisemmän suhteen erilaisten katsojien kanssa. Haluamme todella olla kaikkien teatteri sen kaikissa merkityksissä. Ohjaajana on tulossa vielä kaksi valtavaa produktiota, Kinky Boots -musikaali helmikuussa 2025 ja immersiivinen Faravidin maa elokuussa 2026 yhdessä Pirjo Yli-Maunulan kanssa”, kertoo Lehmuskallio.