Tuomiokirkossa vietetään avaruusviikonloppua Lumo-valofestivaalin aikaan

Lumo-valofestivaaliviikonlopun aikana tuomiokirkossa voi nähdä J-P Metsävainion Oulun öiseltä taivaalta parinkymmenen vuoden ajalta kuvaamia kosmisia valokuvateoksia. Kuva: J-P Metsävainio/ www.astroanarchy.blogspot.com

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Osana Lumo-valofestivaalin ohjelmaa tuomiokirkon torniin projisoidaan koko festivaalin ajaksi Janne Aholan avaruusmatkaa ja ihmismieltä käsittelevä Matkaaja-teos. Teoksen tuottaja on Sun Effects ja äänisuunnittelija Tommi Toivonen.

Videoteoksen teeman hengessä tuomiokirkossa voi perjantain ja lauantain aikana käydä kuuntelemassa avaruusteemaisia konsertteja sekä ihastella oululaisen astronomisen luontokuvaaja J-P Metsävainion kuvia ulkoavaruudesta projisoituna kirkon kattoon ja kupoliin.

Valokuvateos Taivaallisia kuvia on nähtävissä kirkon aukioloaikana perjantaina ja lauantaina kello 16–22. Oulun tuomiokirkon tapahtumat ovat ilmaisia ja soveltuvat kaiken ikäisille. Sisään tullaan sivuovista, sillä pääovi pidetään suljettuna kirkon ulkoseinään projisoitavan Matkaaja-teoksen vuoksi.  Tapahtumassa huomioidaan vallitsevat koronasuositukset.

Tuomiorovasti Satu Saarinen iloitsee tulevasta teemaviikonlopusta.

“Janne Aholan Matkaaja-teos on teemaltaan teologisestikin niin inspiroiva, että halusimme tuoda kirkkoon aiheen ympärille sopivaa musiikkia ja taidetta. Tunnelma on ainutlaatuinen. On hienoa, että nämä kaikki taiteilijat ovat omalla tavallaan ja instrumentillaan tarttuneet tähän eksistentialistiseen kysymykseen.”

Musiikin ja valokuvataiteen juhlaa 

Tuomiokirkon ovet avautuvat perjantaina kello 16 heti Lumo-valofestivaalin alkaessa. J-P Metsävainio kertoo teoksistaan kello 18.30.

Kello 19 Voces -lauluyhtye konsertoi teemalla Mysterium Magnificat. Lauluyhtyeessä esiintyvät Virve Karén, Sanni Salo, Liina Sorvari, Eeva-Maija Sorvari, Juha Mikkonen, Raimo Paaso, Tommi Hekkala ja Keijo Piirainen. Kolmen vartin mittaisessa konsertissa kuullaan muun muassa Arvo Pärtin, Morten Lauridsenin ja Ola Gjeilon musiikkia. 

”Musiikki on itsessään mysteeri, ääni toisesta todellisuudesta. Konsertin kappaleiden harmoniat yhdistettynä J-P Metsävainion luomaan valotaideteokseen ovat matka mysteerin äärelle, joka koskettaa monia aisteja”, kuvailee yhtyeen taiteellinen johtaja Raimo Paaso. 

Lauantaina 20. marraskuuta on vuorossa kolmen konsertin sarja, jonka käynnistävät kello 17 nuoriso- ja lapsikuorot Coru ja aCorde Ada Vesenterän johdolla. On allain avaruus -konsertissa kuullaan seitsemän laulua. Kuorojen lisäksi esiintyjiin kuuluvat Urho Salmirinne (basso), Kaarlo Salmirinne (kitara), Altti Kurvi (rummut) ja Veera Törmikoski (kosketinsoittimet).

Kello 17.30 on vuorossa torniolainen harmonikkataiteilija, musiikin maisteri Niko Mäenalanen, joka konsertoi argentiinalaisen Astor Piazzolan 100-vuotisjuhlavuoden merkeissä ja sävelissä. Kello 18 joikutaiteilija Wimme Saari esittää joikuja maan ja taivaan välissä teemalla Elämää Linnunradan loisteessa

 

 

Lue myös