Tuomiokirkon Musta morsian -teos puolustaa tasa-arvoista vihkimistä – ainutlaatuisessa esityksessä myös jylhää häämusiikkia

Häämuusikkona esityksessä on Samuli Putro. Häämusiikkia soittavat myös jousikvartetin lisäksi Jere Tulirinta, piano, Anne-Mari Kanniainen, harmonikka ja Péter Marosvári, urut. Kuva: Universalmusic/pressi

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Teoksen kehyskertomuksena on kirkkohäät. Mustaan huntuun pukeutuneet morsiamet kertovat oman rakkaustarinansa. He olisivat halunneet tulla vihityksi kirkossa, mutta se ei ole ollut mahdollista kirkon nykyisen avioliittokäsityksen vuoksi.

”Tämä ajankohtainen teos tuo näkyväksi sen, miltä tuntuu tulla syrjityksi ja ohitetuksi omassa kirkossa. Vaikka Oulussa on vihitty pareja kirkossa vuosien varrella, ei kaikkialla vielä näin ole”, sanoo tuomiorovasti Satu Saarinen.

”Tämä on kestämätön tilanne, joka asettaa avioliittoon tahtovat seurakuntalaiset eriarvoiseen asemaan. Jos pariskunta haluaa solmia avioliiton Jumalan kasvojen edessä ja rakkaitten ihmisten läsnä ollessa, sitoutua elämään yhdessä myötä ja vastoinkäymisissä aina kuolemaan asti, eikö kirkkona meidän tulisi kaikin tavoin purkaa esteitä, jotta tämä voisi kaikkialla toteutua?” kysyy tuomiorovasti.

Solidaarisuuden osoitus

Teoksen on käsikirjoittanut Anne-Maria Haapala, joka myös toimii toisena ohjaajana liiketaiteilija Eija Rannan kanssa. Näyttelijät, Aki Heiskanen, Liisa Louhela, Timo Juntunen, Tanja Turtiainen, Mirjami Rautio ja Eija Ranta, ovat kaikki hailuotolaisia.

”Hailuotolaiset näyttelijät ovat halunneet lähteä mukaan teokseen, jolla halutaan ilmaista vahva mielipide siitä, kuinka epäoikeudenmukaisesti Suomen kirkko kohtelee sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvia ihmisiä. Tämä on meidän tapamme toimia ystäviemme, läheistemme ja kaikkien tässä asiassa väärin kohdeltujen rinnalla ja osoittaa solidaarisuutemme”, kertoo ohjaaja-käsikirjoittaja Anne-Maria Haapala.

”Teos on ajankohtainen juuri nyt, kun Oulun ja Turun tuomiokirkkoseurakuntien seurakuntaneuvostot ovat päättäneet avata ovensa kaikille vihittäville pareille. Mustaa morsianta on tehty yhteistyössä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvien kanssa”, hän muistuttaa.

Vaikuttava hääorkesteri

Musta morsian esitetään Oulun jälkeen Helsingin tuomiokirkossa syyskuussa ja marraskuussa Tampereen tuomiokirkossa.

Häämuusikkona esityksessä on Samuli Putro. Häämusiikkia soittavat myös Jere Tulirinta, piano, Anne-Mari Kanniainen, harmonikka ja Péter Marosvári, urut. Mukana on lisäksi jousikvartetti Ewa Pawlowska, 1. viulu, Silja Lassila, 2. viulu, Weronika Skowronska, alttoviulu ja Oskari Elomaa, sello. Sovituksista vastaa Bianca Rantala.

Pukusuunnittelu ja asujen toteutus ovat Outi Räsäsen käsialaa. Ääni- ja valosuunnittelusta vastaa Matti Niemi. Teoksen kampaukset ja meikkaukset toteuttaa Saija Mäki ja visuaalinen ilme on Kimmo Kaukosen. 

Esityksen jälkeen kuullaan pyydettyjä puheenvuoroja teoksesta ja sen teemasta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajilta.

Musta morsiamen ensi-ilta Oulun tuomiokirkossa 29.4. klo 18. Näytökseen on vapaa pääsy, ja ohjelmalehti maksaa 20e.

Lue myös