Tulevaisuussafari kurkistaa tulevaisuuden työelämään kolmannen kerran

Tulevaisuuden työelämään kurkistettiin taiteen keinoin Tulevaisuussafarin työpajassa marraskuussa 2021. Kuva: Petteri Löppönen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Kristian Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tulevaisuussafari järjestetään Oulussa jälleen kevään aikana. Se on suunnattu 16–29-vuotiaille nuorille, jotka eivät opiskele tai eivät ole työssä. Nuorten on määrä osallistua työpajatyöskentelyyn kolmen kuukauden ajan, jolloin Kulttuuriosuuskunta ILMEen taiteilijaohjaajat Aino Granlund ja Elena Vuoksiola toimivat heidän ohjaajinaan. Työpajaan otetaan 12 nuorta tällä kerralla.

Tulevaisuussafarille osallistuvien on määrä kokoontua tällä kerralla helmikuun 14. päivän ja toukokuun 11. päivän välisenä aikana kolme kertaa viikossa. Se kokoontuu maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 10.00–14.00 Pikisaaressa sijaitsevassa Kulttuurikiihdyttämö Tilassa, jonka osoite on Pikisaarentie 13.

Teemana tulevaisuuden työelämä

Tulevaisuussafarin työpajaan osallistuvat nuoret tutustuvat taiteilijaohjaajien Granlundin ja Vuoksiolan kanssa erilaisiin taiteellisiin työskentelytapoihin, esimerkiksi teatteriin ja sanataiteeseen. Tulevaisuussafarin teemana on myös tulevaisuuden työelämä. Työpajoissa pohditaan tulevaisuuteen ja työelämään liittyviä odotuksia ja käsitellään tunteita, joita ne herättävät osallistujissa.

”Tulevaisuussafarin työpajoissa kurkistetaan tulevaisuuden työelämään taiteen keinoin ja pohditaan omia tulevaisuuden unelmia”, Vuoksiola kertoo.

Tulevaisuussafarin työpajatyöpajatoimintaan sisältyy myös vierailu kahteen oululaiseen yritykseen. Tämä liittyy siihen, että hankkeen tarkoituksena on parantaa alueen yritysten edustajien mielikuvaa työelämän ulkopuolella olevista nuorista. Edelleen Tulevaisuussafarin avulla tuodaan esille nuorten mahdollisuudet tulevaisuuden työntekijöinä.

Tulevaisuussafarille tarvetta

Elena Vuoksiola arvioi, että Oulussa on tarvetta Tulevaisuussafarille. Koronapandemia ja monet muut asiat ovat koetelleet nuorten tulevaisuudenuskoa. Tulevaisuustyöskentelyn ja taiteellisen työn avulla nuorten tulevaisuususko voi vahvistua ja tulevaisuudentavoitteet voivat selkiytyä. Osallistuja voi oppia keinoja, joiden avulla hän lähtee kulkemaan kohti asettamaansa tavoitetta, ja vahvistaa omia vuorovaikutustaitoja.

”Osallistuja saa Tulevaisuussafarista myös tärkeää rutiinia arkeensa, mielekästä tekemistä ja mahdollisuuden saada vertaistukea muilta, samankaltaisessa elämäntilanteessa olevilta nuorilta aikuisilta”, hän kertoo.

Vuoksiola muistuttaa siitä, että Tulevaisuussafari on ollut välietappi siihen osallistuville nuorille.

”Kolmen kuukauden työpajajakson jälkeen osallistujat hakeutuvat esimerkiksi tutkintoon tähtääviin toisen asteen opintoihin, korkeakouluopintoihin tai suoraan työelämään”, hän kertoo.

Neljä työpajajaksoa

Tulevaisuussafarin päätoteutuksesta vastaa Lasten ja nuorten säätiö. Kysymyksessä on Euroopan sosiaalirahaston ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoittama kaksivuotinen hanke. Lisäksi kunnat ja taidetoimijat sekä yrityskumppanit Valmet Automation Oy ja Osuuskauppa Maakunta osallistuvat hankkeen rahoitukseen. Tulevaisuussafarin työpajat järjestävät Oulussa Kulttuuriosuuskunta ILME, Kemissä Kemin kaupunginteatteri ja Kajaanissa Vaara-kollektiivi.

Keväällä 2022 järjestettävä Tulevaisuussafarin työpaja on järjestyksessään kolmas. Kaikkiaan näitä työpajajaksoja järjestetään neljä vuosina 2021–2022. Tulevaisuussafariin osallistui yhdeksän nuorta syksyllä 2021, jolloin suurin osa heistä osallistui siihen työkokeiluna. Työpajaan voi osallistua työkokeiluna siinä tapauksessa, jos se sopii nuoren työllistymissuunnitelmaan.

Ilmoittautuminen Tulevaisuussafarin työpajaan päättyy 30. tammikuuta. Ilmoittautuminen tapahtuu lähettämällä viesti osoitteeseen: tulevaisuussafari.ilme@gmail.com

Tietoa Tulevaisuussafarista saa taiteilijaohjaajilta, TE-toimiston tai BusinessAseman omavalmentajilta tai Byströmin Ohjaamosta. Tulevaisuussafaria koskevan yhteydenottopyynnön voi jättää lomakkeen kautta: https://q.surveypal.com/Tulevaisuussafari/0