Tubettaja Miska Haakana: Oulusta ja ilmakitarasta jäi törkeen hyvä fiilis!

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Koko Oulu näyttäytyi mulle ihan uudessa valossa! Reissusta jäi niin törkeen hyvä fiilis, että aion todellakin tulla ensi vuonna uudestaan”, hehkuttaa Miska Haakana Mun Oululle, aidosti – vielä kuukausi kisan jälkeenkin.

Hän oli kuullut ilmakitarakisoista joskus aiemmin, ja miettinyt, että sinne olisi joskus todella kiva päästä.

”Toki olin etukäteen valmistautunut, mutta kyllä olin hieman yllättänyt paikan päällä, kun tajusin, miten kovatasoinen kisa oli. Olin ajatellut, että se on lähinnä suomalaisten oma kisa, mutta sehän olikin täynnä kansainvälistä porukkaa. Ja täynnä taitavia osallistujia!”

Rotuaarin MM-kisat ovat sujuneet monta viimeistä vuotta ilman ainuttakaan suomalaista finaalissa, ja nyt siellä kisasi peräti kolme, joista Miska Haakana oli yksi sekä hänen lisäkseen kaksi oululaista. Haakana päihitti heidät molemmat ja sijoittui finaalissa kahdeksanneksi. Hän on siis Suomen paras ilmakitaristi 2022.

Näyttelijä jo 1-vuotiaana

Haakana osallistui kisaan nimellä Pink Lightning ja hankki kisa-asun Oulusta. Kaksi viikkoa aiemmin hänen oli pitänyt lähettää kisajärjestäjille oman biisivalintansa eli vapaavalintaisen kierroksen esiintymismusiikki.

”Sitä miettiessä aloin ikään kuin valmistautumaan kisaan. Biisivalinta ei ollut kovin helppoa, sillä sen piti sitten olla sellainen, joka kestää soittoa ilman tekijänoikeuskatkoja myös videossa. Enkä oikein tiennyt, minkä tyyppistä musiikkia muilla oli. Teimme sitten miksauksen, jossa yhdistyi hyvin erilaisia musiikkigenrejä. Se onnistui hyvin”, hän kertoo.

Miska Haakana on myös julkaissut omaa musiikkia vuodesta 2015 lähtien, joten kokemusta löytyy siltäkin puolelta. Tubettamisen hän aloitti jo vuonna 2010, joka sai kipinää ja intohimoa näyttelemisestä.

”Olin tuolloin mukana harrastajateatterissa ja siihen liittyen minulle nousi paljon omia käsikirjoitusideoita ja ajatuksia, joita halusin tuoda esille. Itse asiassa sain silloin inspiraatiota katselemalla Spede Shown sketsejä. Komedia kiehtoi minua jo tuolloin.”

”Itse asiassa halusin näyttelijäksi jo yksivuotiaana”, hän nauraa.

”Vanhempani ovat kertoneet minulle tarinaa, jossa istun potalla ja osoittelen sormella eli näyttelen eri asioita. Olin jo siis tuolloin näyttelijä!”

Stressitön tilanne

Pitkän elokuvan debyyttinsä Haakana teki maaliskuussa 2022 ensi-iltansa saaneessa Tuukka Temosen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa Pohjolan satoa -komediassa, joka kertoo maalaisisäntien huumekasvatuksesta kesantopelloilla.

Kanssanäyttelijänä hänellä oli tukku nimekkäitä näyttelijöitä; Aku Hirviniemi, Janne Kataja, Konsta Hietanen, Timo Lavikainen, Mikko Nousiainen, Christoffer Strandberg, Miia Nuutila ja monet muut.

”Tietysti opin koko projektista todella paljon. Mutta suurin yllätys oli ensimmäisissä lukuharjoituksissa, että siellä luettiin vuorosanat suoraan käsikirjoituksesta. Minä osasin kaiken ulkoa, koska olin niin näytelmäpiireissä oppinut”, hän naurahtaa.

”Totta kai näytteleminen kiinnostaa jatkossakin ja sellaisia suunnitelmia on hieman olemassakin, paljastamatta sen enempää. ”

”Olen siinä onnellisessa asemassa, etten ole taloudellisesti riippuvainen kerran viikossa ilmestyvistä tubevideoista, vaan pystyn rauhassa ja ilman stressiä miettimään, mitä seuraavaksi haluan. Itse asiassa seuraavaksi eli jo huomenna olen lähdössä työreissulle Skotlantiin.”

Ensi vuonna uudestaan

Miska Haakanan Oulun MM-kisamatkasta syntyi 20-minuuttinen video, joka on nähtävillä Haakanan omalla tube-kanavalla. Sitä on katsottu tähän mennessä noin 67 000 kertaa.

”Olen saanut siitä todella paljon positiivista palautetta katsojilta. Vaikka ilmakitara on hieman kieliposkella tehtyä viihdettä, se on silti vaativaa ja osallistujalla pitää olla suuria heittäytymisen lahjoja ja intoa”, hän sanoo.

”Eli minulle laji sopi enemmän kuin hyvin! Olen seikkailunhaluinen ja todella mielelläni haluan kokeilla uusia asioita. Tuon muutenkin esille videoissani paikkoja, asioita, harrastuksia ja juttuja, joihin ei normaalisti ihmiset törmää. Että kiitos vain Oulun kaupungille, että teitte tämän kokemuksen mahdolliseksi.”

”Ensi syksyn karsinnoissa nähdään!”