Tiernapojat osa oululaista jouluperinnettä jo 150 vuotta – tulossa iltamat ja kilpailu

Tänä vuonna Tiernapoikakilpailuun on ilmoittautunut poikkeuksellisen suuri osanottajamäärä. Kuva vuodelta 2021: Esa Eirola

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun Wiikko-Sanomat kirjoitti jo vuonna 1873, että ”Niinsanotut tiernapojat owat tänäkin talwena, kuten tawallisesti ennenkin joulujuhlina, ahkerasti pyörineet ihmisten owilla temppujansa näyttelemässä.” Eli perinnettä on harjoitettu Oulussa vähintään 150 vuotta.

Tiernaesitykset ovat vuosikymmenestä toiseen kuuluneet suomalaiseen joulunviettoon Oulun seudulla ja muuallakin.  Tiernapoikakilpailut pidetään tänä vuonna 150-vuotisjuhlien tunnelmissa. Ilmoittautujia on ennätykselliset 22 joukkuetta.

Kilpailun alkukilpailut ja karsinnat pidetään sisätiloissa Sofia seurakuntakeskuksessa. Varsinainen finaali on sunnuntaina 26. marraskuuta, joka pidetään Rotuaarin aukiolla kaiken kansan nähtävillä ja kuultavilla.

Finaali alkaa kello 11.40 ja päättyy palkintojen jakoon kello 16.

Rahapalkintoja luvassa

Finaalissa on kolme sarjaa: Tiernakaupungin perinne- , yleinen- ja mukaelmasarja. Jokaisen sarjan kolme parasta palkitaan. Ensimmäinen saa 2000, toinen 1000 ja kolmas 500 euroa.

Kilpailun järjestäjien mielestä tuomariston ammattitaito ja laatutaso on erityisen korkea. Puheenjohtajana toimii Matti Pelo Helsingistä ja jäseninä oopperalaulaja Esa Ruuttunen Helsingistä, musiikinopettaja Terhi Niskanen Haapavedeltä ja Maria Mannermaa, oululainen Suomen kansallisoopperan oopperalaulaja ja Oulun Musiikkijuhlien vt. toimitusjohtaja.

Finaalissa kaupungin tervehdyksen tuo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä. Ennen palkintojenjakoa on kello 15 Kauneimmat joululaulut. Uruissa Elias Niemelä ja laulu Henna-Mari Sivula ja Raimo Paaso laulavat yhdessä yleisön kanssa Rotuaarin hämärtyvässä illassa. Kaleva Live striimaa finaalin suorana.

Tiernailtamissa juhlitaan pitkää ikää

Tiernailtamissa 24. marraskuuta kokoonnutaan Raattiin Ynnin talolle perjantaina kello 16 alkaen juhlimaan 150-vuotiasta oululaista tiernakulttuuria. Juhlassa on luvassa mielenkiintoista ohjelmaa kello 18.30 asti:

  • glögi- ja tiernaleivostarjoilua sekä tiernaesitys
  • juontajat haastattelevat ja laulattavat tiernaväkeä
  • keskustelu kamarineuvos Markus H. Korhosen kanssa oululaisesta tiernaperinteestä ja kansainvälisyydestä
  • Tiernapatsaan tarina: taiteilija Sanna Koiviston haastattelu
  • tiernapojat tänään ja huomenna: tuomiorovasti Satu Saarinen
  • tarinoita tiernapoikien kokemuksista
  • tiernakilpailun tuomariston, Matti Pelon ja Esa Ruuttusen haastattelut
  • illan kruunaa tiernavisa, jossa on luvassa huimat tiernapalkinnot