Tiedätkö, miksi aprillipäivänä syödään silliä tai että siIakka on myös silli?

Suomalaiseksi aprillikalaksi sopisi myös silakka, sillä silakka on itse asiassa sillin alalaji. Kuva: Pro Kala ry

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Aprillia, syö silliä -lorun alkuperä tulee todennäköisesti Ruotsista, jossa pilaa uskonelle lallatellaan April, april, din dumma sill. Aprillipäivän yhteys kaloihin tulee kuitenkin Ranskasta, jossa aprillipilaan langennut on poisson d’Avril eli aprillikala. Siellä suosittu pila onkin leikata paperista kala ja kiinnittää se huomaamatta jonkun selkään.

Mutta miksi juuri kala?

Aprillipäivän juuret ovat kaukana historiassa, ja ensimmäiset maininnat aprillikalasta löytyvät Ranskasta jo 1500-luvulta. Yhden teorian mukaan päivä liittyy siihen, että keskiajalla joillain alueilla uutta vuotta juhlittiin maalis-huhtikuun vaihteessa ja ne, jotka viettivät juhlaa meille tuttuun tapaan tammikuun ensimmäisenä päivänä, naureskelivat ”aprillikaloille”.

Kala puolestaan voisi liittyä tähän ajankohtaan siitä syystä, että paaston aikaan liharuoat olivat kiellettyjä, ja siksi kalaa syötiin erityisen paljon. Teoria ei kuitenkaan ole vedenpitävä, eikä aprillipäivän todellista alkuperää tunneta varmasti.

Ja miksi juuri silli?

Silli on päätynyt aprilliloruihin ehkä yksinkertaisesti siitä syystä, että se rimmaa aprilli-sanan kanssa. Suomalaiseksi aprillikalaksi sopisi myös silakka, sillä silakka on itse asiassa sillin alalaji. Itämeressä elävä silli on pienempi kuin Atlantilla elävä, ja sitä kutsutaan silakaksi, mutta biologisesta vinkkelistä kyseessä on sama kala. Ja tämä ei ole aprillia.

Silli-sanan alkuperää selvitteli Pro Kala ry, joka on kalan asialla. Yhdistys tiedottaa, tuottaa materiaalia ja järjestää erilaisia tilaisuuksia ja tempauksia liittyen kotimaiseen kalaan.