Terveisiä Myllytullista kuvataideluokilta: Gallerian täydeltä hyvää oloa ja mielenterveyttä

Siiri Kylmänen: Trippimehu (akryylimaali vanerille). Kuvat: Sirpa Tarkkinen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vaikka hyvän olon ja mielenterveyden teemat nousevatkin esiin erityisen ajankohtaisina, on näyttelyn teeman aluskasvillisuus alkanut muhia aiemmin kuin nyt.  

Kuvataideopettaja Johanna Ollila kertoo prosessista.

Myllytullin koulu kuuluu Alvar Aalto -koulujen verkostoon, jonka myötä panostamme muotoilu- ja arkkitehtuurikasvatukseen. Viime keväänä käsittelimme esimerkiksi hyvinvointiarkkitehtuuria. Siitä lähti viriämään tämänvuotinen kuvataidenäyttelymme teema eli hyvinvointi. Oulussa on viime aikoina myös ollut hyvinvointikampanjointia. Nuorten hyvinvointi ei ole aina kohdillaan eikä mielenterveysongelmiin välttämättä saada apua.”

Näyttelyprosessi on ollut oppilaille Ollilan mukaan pitkä ja tärkeä. Marraskuun loppupuolella he saavat tehtävänannon, joululomaan asti sitä ideoidaan. Tammikuussa aletaan työstää teosta. Kahdeksassa viikossa tulee valmista. 

Viivi Salmela: 00:00 (vaatteen tuunaus ja valokuvaus) 

”On ihanaa opettajana katsoa miten idea elää ja muuttuu, jokainen tekee rohkeasti itsensä näköistä jälkeä”, sanoo Ollila. ”Myös uusia tekniikoita on valittu ja otettu riski, ja sehän tuo mahdollisuuden oppia uutta. Jokainen on myös käyttänyt omaa aikaansa, sillä viikossa meillä on koulussa vain neljä tuntia kuvataidetta. Perhettäkin on valjastettu mukaan, ulko-ovea on yksissä tuumin tuotu Valveelle näyttelyyn.” 

Juudit Jomppanen: In silvis – Ulos metsään (akryylimaali ulko-oveen)

Ollila tietää, että oppilaat oikein odottavat lopputyöprojektiaan. 

”Minulta myös kysyttiin pitääkö teoksen olla iloinen. Ei tarvitse. Hyvinvointia voi käsitellä niin monesta näkökulmasta.” 

Ollilan lisäksi näyttelyprosessissa on ollut mukana luokanopettaja Sanna Ollakka

Oulussa on ollut kuvataideluokkia 32 vuotta, mutta nyt ensimmäistä kertaa kuudes- ja yhdeksäsluokkalaiset pitävät yhteislopputyönäyttelyn Valveella. Esillä ovat 75 oppilaan teokset. 

Elias Mäkelä: Trinity (sekatekniikka)

Mielenpoluilla eli tunteita, tunnelmia ja hyvää oloa. Myllytullin koulun 6. ja 9. kuvataideluokkien lopputyönäyttely 23.3.-13.4. Valvegalleriassa (Hallituskatu 7)
 

Lue myös